God

15 maart 2018 door Arie-Jan Mulder

Een christen is onopvallend en tegelijkertijd een stralende verschijning

Jezus heeft in de zaligsprekingen als het ware een portret van zichzelf geschetst. Hij zelf belichaamt die prachtige houding van nederigheid en liefde die in de zaligsprekingen wordt weergegeven. En het idee is dat diezelfde houding gestalte krijgt in het leven van zin volgelingen. Dat betekent dus letterlijk dat Jezus zichtbaar wordt in ons. Hoe dat praktisch vorm krijgt, daarover gaat het volgende gedeelte van de Bergrede.

En dat gedeelte begint Jezus met tegen zijn leerlingen te zeggen:
Jullie zijn het zout van de aarde.
Jullie zijn het licht in de wereld.

We zijn dus nog steeds in het gedeelte van de Bergrede waarin Jezus uiteenzet hoe de situatie van Zijn volgelingen is, gezien vanuit Gods standpunt. En nu gebruikt Hij een aantal beelden om duidelijk te maken wat de positie van Zijn leerlingen is in de wereld. En Hij stelt vast dat wij als Zijn leerlingen zout en licht zijn in de wereld. We zijn het dus. We hoeven er niet naar te streven, we hoeven er geen cursus voor te volgen, we zijn zout en licht. Dit zijn beelden die laten zien wat een christen is, niet wat hij moet worden. Dat is wel belangrijk om te beseffen. We maken het onszelf vaak zo moeilijk doordat we ons dingen opleggen die helemaal niet van ons gevraagd worden.

We maken het onszelf vaak zo moeilijk doordat we ons dingen opleggen die helemaal niet van ons gevraagd worden.

Zout en licht zijn allebei onmisbare dingen in het leven. Zonder zout is alles smakeloos, maar bovendien kan een mens biologisch niet zonder zout bestaan. En zonder licht kom je al helemaal nergens.
En er is een prachtige tegenstelling tussen die twee.

Zout is klein en heel gewoon. Als het in kleine beetjes door het eten gemengd wordt, dan doet het op een heel onopvallende manier zijn werk. Het moet alleen niet klonteren, maar juist verspreid worden (een mooie les voor christenen om niet bij elkaar te klonteren maar zich op anderen te richten). Hier en daar een klein korreltje zout en het geheel wordt er beter van. Klein maar onmisbaar. Zout is nederig, zou je kunnen zeggen.
Licht is overal, het is als het ware ‘alomtegenwoordig’, het is een kosmische kracht die het leven op aarde mogelijk maakt. En terwijl zout onopvallend werkt, moet licht juist gezien worden, overal en altijd. Je kan dus in principe geen verborgen christen zijn.

Een christen is dus klein en onopvallend als zout, en tegelijk straalt het hemelse licht door hem heen. Ja, God houdt van paradoxen... En deze dingen zegt Jezus tegen Zijn leerlingen nadat Hij Zijn eigen portret voor hen als voorbeeld heeft geschilderd, en voordat Hij in allerlei concrete toepassingen gaat laten zien hoe dat hemelse licht door onze dagelijkse praktijk heen kan schijnen. Blijkbaar vindt Hij het belangrijk dat we die schijnbare tegenstelling in ons christenleven goed beseffen: wij leven als nederige mensen op aarde maar zijn tegelijkertijd vol van onze hemelse roeping. Wat een prachtig beeld gebruikt Jezus hier om Zijn aanwezigheid in ons leven zichtbaar te maken.

Arie-Jan Mulder is spreker en schrijver. Zijn boek over de Bergrede is als ebook verkrijgbaar. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher