rechter

Nieuws

14 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Opnieuw 14 maanden cel geëist tegen voormalig jeugdwerker House of Heroes

Tegen een voormalige jeugdwerker bij de charismatische gemeente House of Heroes is opnieuw veertien maanden cel geëist. Dit schrijft het Nederlands Dagblad over de 38-jarige Michael D. naar aanleiding van een vervolgzitting die dinsdag heeft plaatsgevonden.

Een 'profeet' van God
Hij wordt ervan verdacht zijn pleegdochter van haar 15e tot haar 21e levensjaar seksueel te hebben misbruikt. Tegen hem is ook een schadevergoeding van circa 27.000 euro geëist. In een eerdere rechtszaak zei de officier van justitie over het slachtoffer: "Zij was jong, beschadigd, depressief en diep gelovig. De verdachte deed alsof hij een profeet van God was en wist haar met intensieve bidsessies, rituele wassingen en heftige duiveluitdrijvingen over te halen tot seksuele handelingen."

Het meisje geloofde immers dat D. rechtstreeks kon praten met God en daarom zijn wil met haar uitvoerde. Als het meisje zou weigeren, ging ze in tegen Gods wil. D. hield zich bezig met masturberen in haar bijzijn en seksueel getinte aanrakingen. Na afloop werd er gebeden voor vergeving en om Gods hulp gevraagd om dit niet nog eens te laten gebeuren.

Volledig toerekeningsvatbaar
In oktober werd besloten dat meer onderzoek naar de voormalig jeugdwerker noodzakelijk was. Aan de hand van de resultaten concludeert de rechter dat D. volledig toerekeningsvatbaar is. De verdachte geeft aan dat hij sinds de rechtszaken te maken heeft gehad met paniekaanvallen en dat hij zich verraden voelt sinds House of Heroes de man uit de kerk heeft gezet door middel van een WhatsApp-bericht.

D. geeft aan dat hij tot dat bericht welkom was in de kerk. "Nu werd na wat media-aandacht in een seconde besloten dat ik de kerk uit moest." D.’s uitspraak staat haaks op beweringen van de kerkleiders dat zij D. al eerder op zijn gedrag hadden aangesproken, merkt De Correspondent op. D. verweet ook slachtoffer Lisa hem verraden te hebben, door met haar verhaal de pers te woord te staan.

De hele zaak werd binnen de charismatische gemeente in Nijkerk onder leiding van voorganger Mattheus van der Steen behandeld als een buitenechtelijke affaire van Michael, in plaats van een ongepaste relatie tussen een pleegvader die zijn aangenomen dochter misbruikt. In november 2017 gaf de kerk openlijk toe dat het fout heeft gehandeld in deze misbruikkwestie. 

D. beweert nog altijd 'strafrechtelijk onschuldig' te zijn. De rechtbank doet op 27 maart uitspraak.

Lees ook: De Correspondent: 'Kerk House Of Heroes dekte jarenlang misbruik toe' en House of Heroes erkent fouten in misbruikzaak: "Het spijt ons". 

Reacties

Mensen oefenen macht over elkaar uit. Niet alleen overheids- of justitie-organen over burgers, maar ook individuele mensen over elkaar. Die machtsuitoefening kan allerlei vormen hebben. Soms strafbare vormen: (bijv. het verzwijgen van de waarheid, of omgekeerd het zeggen van de waarheid die verzwegen moest worden.

Dreigen met het bekendmaken van een geheim, dreigen met geweld en het behouden

wat iemand niet toekomt. Het woord "verduistering" hoeft niet alleen betrekking te hebben op materiele zaken.
REAGEER
Het recht behoort deze strafbare machtsuitoefening te redresseren. Daarnaast is er een ruim terrein van onterechte machtsuitoefening die niet strafbaar is. Mensen worden overbluft, plat gepraat, in het nauw gebracht, en geven dan maar toe. Ze doen wat anders dan ze zouden willen. Op deze vorm van machtsuitoefening kan het strafrecht geen controle uitoefenen. Manipulatie is ook machtsuitoefening, maar dan op een verhulde wijze. De Bijbel veroordeeld alles wat buiten het Licht wordt gehouden!!!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher