Johan Lock

God

14 maart 2018 door Johan Lock

God wil genezen, maar blijkbaar niet van harte

Op CIP.nl verscheen onlangs een sympathiek artikel van Martin Koornstra. Hij was te snel geweest met zijn filmpje over die genezen meneer op Urk en bood daarvoor zijn excuses aan. Voortaan gaat hij dit soort filmpjes pas plaatsen wanneer is gebleken dat het wonder echt, compleet en blijvend is. Want, dat moge duidelijk zijn, zijn geloof in goddelijke genezing blijft ondertussen ongeschokt staan.

Martin Koornstra staat hiermee in een lange traditie. Toen mijn ouders begin jaren ’50 de overstap maakte van de Gereformeerde kerk naar de pinksterbeweging, maakten ze daar kennis met diezelfde overtuiging: wanneer wij onze zorgen en ziekten in geloof aan God voorleggen, brengt Hij uitkomst en genezing.

Worstelen met God
In mijn roman ‘De erfenis van Adriaan’ vertel ik het verhaal van die bevlogen jaren. Vijf jongbekeerde echtparen verbinden zich aan elkaar en aan de Bijbelse beloften. Wanneer hun kinderen ziek zijn, halen ze geen dokter, maar gaan ze met elkaar op de knieën. En wanneer een avond lang bidden niet voldoende lijkt te zijn, plakken ze er gewoon nog een nacht aan vast.
Ze gaan door. Ze vertrekken niet naar huis, zoals gewone mensen doen aan het einde van een lange, vermoeiende avond. Nee, ze houden deze frontlinie bezet. Ze gaan worstelen met God, Hem aan Zijn beloftes herinneren.

Wat gold voor die eerste gebedsnacht van mijn ouders in de jaren ’50, geldt blijkbaar nog steeds: genezing moet bevochten worden.

Wat een indrukwekkend geloof hield die groep eropna. En hoe geschokt zijn ze wanneer op een dag de dood tóch toeslaat in hun midden. Ze begrijpen er niets van. Door hun bekering zijn ze toch gevrijwaard van dat soort calamiteiten?
Telkens wanneer mijn vader daarover sprak kon ik de verbijstering in zijn stem horen. ‘We wisten niet wat ons overkwam,’ zei hij. ‘We dachten dat het werkelijk zo was: tot ons zal het niet genaken.’

Ook in de jaren daarna blijven dood en ziekte lastige thema’s. De groeiende gemeente bidt voor zieken, maar stelt vast dat verhoring soms wel, maar ook heel vaak niet lijkt plaats te vinden. Voorganger Adriaan probeert daar verklaringen voor te vinden. Zo ontdekt hij dat een echtpaar waarvan het kind ernstig ziek is hun tienden niet geven. Tja, dat maakt natuurlijk veel duidelijk. ‘Geef God waar Hij recht op heeft,’ vermaant hij hen. Want, zo theologiseert hij:
‘Zou het niet zo kunnen zijn dat je Hem daarmee ook de kans geeft om een keer te brengen in de gezondheid van je kind?’
Blijkbaar is die onvoorwaardelijk klinkende belofte van genezing toch aan voorwaarden gebonden.

Heel veel geloof tonen en dan, misschien…
Wanneer Jezus iemand geneest in de evangeliën is daar meestal weinig voor nodig: een handoplegging, een paar woorden en het wonder is een feit. Tweeduizend jaar later is er van die eenvoud weinig overgebleven. Wat gold voor die eerste gebedsnacht van mijn ouders in de jaren ’50, geldt blijkbaar nog steeds: genezing moet bevochten worden.
Ik heb wel genezingsbijeenkomsten meegemaakt waarbij het gedrag van de gelovigen mij meer deed denken aan de profeten van Baäl die het vuur van hun god naar beneden proberen te krijgen dan aan de rust waarmee Elia zijn gebed uitsprak.
God wil genezen, heet het, maar niet van harte blijkbaar. Eerst moeten we heel veel geloof tonen en dan, misschien… Het is een praktijk die God reduceert tot een fruitautomaat die soms uitkeert, maar meestal niet. Mijn oprechte vraag aan Martin Koornstra en vele anderen is dan ook: is dit nu wat tweeduizend jaar christendom ons heeft gebracht? Samenkomsten die voor het grootste deel bedoeld zijn om een wonder naar beneden te bidden? Predikers die Gods reclameboodschap brengen als een standwerker die wonderolie verkoopt? Gelovigen die reikhalzen naar het podium om te zien of er misschien wat spectaculairs gebeurt?

Ik heb wel genezingsbijeenkomsten meegemaakt waarbij het gedrag van de gelovigen mij deed denken aan de profeten van Baäl die het vuur van hun god naar beneden proberen te krijgen.

Nergens op rekenen
Ik laat ‘De erfenis van Adriaan’ beginnen met een zin die door sommige lezers als nogal cynisch is ervaren. ‘Het zou mooi zijn als God op de een of andere manier bestaat’, zegt de zoon van de hoofdpersoon op de eerste pagina, ‘ik zou er alleen niet te veel op rekenen.’ En natuurlijk begrijp ik dat zo’n uitspraak gelezen kan worden als het toppunt van onverschilligheid.

Maar is het niet zo dat ook iemand als Job ontdekte dat hij ‘nergens op kan rekenen’ en dat die ontdekking toch zijn geloof verdiepte? Is ‘nergens op rekenen’ juist niet de ultieme geloofshouding? Want het betekent dat God Zich niet hoeft te bewijzen. ‘Ik ben die Ik ben’, zegt Hij tegen Mozes. Meer informatie was blijkbaar niet nodig.

Wanneer God is wie Hij is, kunnen ook wij zijn wie we zijn. Zonder ons af te vragen of we wel voldoende roepen en smeken en goed genoeg geloven.
Wie ‘nergens op rekent’, hoeft ook nooit iets na te rekenen, terwijl hij toch alles mogelijk acht.

Lees ook: Martin Koornstra baalt na halve genezing op Urk: "Ik bied mijn excuses aan".

Foto: Pytr de Vrys

Reacties

J
Jelte,

Uit jouw woorden spreekt een zekere minachting uit naar serieuze gelovigen. Dat is naar mijn mening geen 'liefde uit een zuiver hart'. Zou Jezus hen ook zo veroordelen, die zijn opdrachten in praktijk proberen te brengen? Dat het niet altijd goed gaat, is meestal een zaak van onkunde. Er zijn meer gelovigen (maar wát geloven zij?) die niet geloven in de

wonderen die Jezus in en door ons heen wil doen. In o.a. 1 Kor. 14:1 worden wij aangespoord de liefde na te jagen en te streven naar de gaven van Gods geest. Doe jij dat?

Jan

J
Ach Jan, alleen dat al; dat je suggereert dat er serieuze gelovigen zijn ! Zijn dat de mensen, die zichzelf zo noemen ? Voldoen zij aan jouw criteria ? Misschien beschouw je jezelf ook wel zo. En je laat Jezus en de bijbel te pas en te onpas buikspreken voor je. Jij bewijst je gelijk wel. What would Jesus do ? Jij weet het wel. Jij zet Jezus naar je hand. Zowel bij de Refo's als de Evangelischen kom je dit tegen. Mensen, die met nederige hoogmoed zichzelf als serieuze, wedergeboren christen afficheren.
J
Ik ben zo blij in de PKN te zitten, waar mensen eerlijk zijn en twijfel en ongeloof mogen laten zien, zonder dat ze weet-ik-al-niet-wat worden uitgemaakt. Een kerk, waar we God vaak niet begrijpen. Een kerk zonder criteria voor serieuze christen zijn. Een plek waar je mag zijn wie je bent en mag denken wat je wil. We gebruiken ons verstand en laten ons gevoel spreken. We schrijven niemand af. Dat is niet ons. Samen zoeken we op onze persoonlijke manier naar God. Met predikanten, die meer vragen dan antwoorden hebben. Kenmerk van het Ware ?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Onze diensten worden alsmaar drukker

Op biddag werd in de kerk aan de gemeente gevraagd om 20 minuten stil te zijn. 20 minuten om in stilte te bidden en te mediteren. Ik ontdekte opnieuw dat dat best voor mij een opgave is. Natuurlijk ben ik weleens 20 minuten stil. Als ik wandel ben heel wat langer stil. Maar eigenlijk vul ik altijd die stilte op. Tijdens een wandeling is er altijd wel wat te zien en te horen. Vogels, de natuur, mensen die je passeren. Echt stil zijn, stil zijn voor God vraagt van mij wel oefening.Het is niet: helemaal nietsdoen.Ook niet mijn verstand op nul zetten.Maar...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....

SGP-lijsttrekker over ophef: "Weghalen filmpje was paniekreactie"

Het offline halen van het controversiële verkiezingsfilmpje van de SGP in Dantumadiel was een paniekreactie. Dit vertelde lijsttrekker Tom Bakker woensdagavond tijdens de verkiezingsavond in het Friese Damwoude, schrijft de Leeuwarder Courant.In de video geeft lijsttrekker Tom Bakker aan dat er veel ellende voortkomt uit een echtscheiding. "Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan d...

Carola Veldhuizen over de spectaculaire winst van de ChristenUnie in Renswoude

In Renswoude heeft de ChristenUnie een spectaculaire verkiezingsdag achter de rug. De christelijke partij stijgt daar van 1 naar 4 zetels en is daardoor in één klap de grootste partij. "Ik had dit niet verwacht, maar het is geweldig!," zegt Carola Veldhuizen, nummer vier op de lijst van de ChristenUnie, bij Groot Nieuws Radio. Door de spectaculaire winst van de ChristenUnie laten stemmers in Renswoude zien dat het tijd is voor verandering. Carola: "Ik denk dat we in de afgelopen vier jaar hebben laten zien dat we er echt...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Vijf gevaren van het creationisme

De afgelopen tijd hebben we het weer eens moeten aanhoren: christenen kunnen niet geloven in schepping én evolutie. En voor degenen die dat wél geloven is de verlossing in Jezus Christus overbodig, zij zijn nog niet verloren op voorwaarde dat zij zich bekeren. Tot het creationisme uiteraard. Ook Wietze de Boer schreef dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn, “het is de weg van de dood”. Als ik het goed heb begrepen kan ik, volgens sommige creationisten althans, geen christen zijn. Wa...

Jaap-Harm bekeek de nieuwe film over Maria en werd erdoor geraakt

Rond Pasen verschijnt de nieuwe film Maria Magdalena in de bioscoop. In de Hollywood-film wordt vanuit het vrouwelijke perspectief van Maria van Magdala naar Jezus gekeken. Jaap-Harm de Jong bekeek de film en deelde zijn commentaar op de progressief-christelijke blog Lazarus.Jaap-Harm: "Persoonlijk vind ik dat Mary Magdalene een zeer geslaagde Jezus-film is geworden. Op hoofdlijnen trouw aan wat te lezen is in het Nieuwe Testament. Geregeld ook lenend uit de meer gnostische hoek, waar bijvoorbeeld het boek De Da Vinci Code...
CIP+

"Ik wil niet Gereformeerde Bond-dominee genoemd worden"

“Ik vind het vreselijk om aangekondigd te worden als Gereformeerde Bond-predikant. Ik belijd hetzelfde geloof als mijn buurman die verderop naar een andere kerk gaat,” vertelt ds. A. J. Mensink. CIP.nl sprak de predikant van de hervormde gemeente in Elburg over tobberig geloven, het heilig avondmaal en gereformeerd christen-zijn. “Ik was geen vroom jongetje die urenlang in de Bijbel las en in de kerk goed oplette. Tot mijn twaalfde kon ik mij nauwelijks iets herinneren van wat er tijdens kerkdiensten is gezegd. Het gekke w...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Haagse kerken nemen afstand van PVV-spot over islam

Naar aanleiding van de PVV-spot waarin de islam wordt gelijkgesteld met vormen van haat en geweld, heeft de Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) een brief gestuurd naar het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Daarin nemen de kerken afstand van de boodschap van de PVV. In de video wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, "Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af. De video sluit af met het logo van de PVV. Premier Mar...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher