armoede compassion

God

14 maart 2018 door Rik Bokelman

Vijf verschrikkelijke gevolgen van armoede die veel mensen niet kennen

Bij armoede denken veel mensen toch vooral aan het gebrek aan geld, werk, kleding, eten of gezondheidszorg. Maar het is veel meer dan dat! Dat ontdek ik tijdens mijn reis in de Filipijnen, waar ik momenteel ben met Compassion, om daar aan den lijve te ervaren wat armoede met je doet.

Compassion bevrijdt kinderen van armoede in Jezus' naam.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Compassion

Ik ontmoette verschillende studenten die zijn opgegroeid in armoede. Ze gaven me veel nieuwe inzichten over armoede, die ik nooit zo had bedacht. Het zijn ook gevolgen die veel mensen niet kennen. 

Hieronder deel ik de opvallendste gevolgen: 

1. Armoede is hopeloosheid
Als je dag aan dag geen gevulde maag hebt, geen gevulde portemonnee of geen gevulde werkdag omdat je gewoon geen werkt hebt. Dan ga je je vroeg of laat hopeloos voelen.

Armoede zorgt ervoor dat mensen zich ten diepste hopeloos gaan voelen. Dat zie ik in de ogen van veel mensen die ik hier ontmoet. Armoede zuigt het geluk uit een mens omdat iemand keer op keer een gebrek heeft aan dat wat vervulling geeft.

Als je iedere dag niks hebt en niks lijkt te bereiken dan tast dat je eigenwaarde enorm aan. Je voelt je een mislukkeling.

2. Armoede is je schuldig voelen (en tast je eigenwaarde aan)
Als je iedere dag niks hebt en niks lijkt te bereiken dan tast dat je eigenwaarde enorm aan. Je voelt je een mislukkeling. En omdat je jezelf als een mislukkeling ziet, geef je jezelf daarvan de schuld. En dat terwijl je ten diepste slachtoffer bent van een wereld die de welvaart niet eerlijk wil, kan of weet te verdelen.

Zo vertelde een student mij dat hij al vanaf z’n zesde jaar geen tijd had om te spelen. Zijn motivatie was het meest opvallende. Hij verdiende geld omdat hij zich zo wilde ontworstelen van zijn schuldgevoel.

“Ik voelde me zo schuldig omdat ik arm was. Zo schuldig... Ik wilde werken om daar een einde aan te maken.”

3. Armoede is geen liefde ontvangen
Heel veel mensen in armoede voelen zich een loser. Dat las je net al. Mensen voelen zich echter niet alleen een loser omdat ze zichzelf een loser vinden. Nee, andere mensen vertellen hen ook dat ze een loser zijn.

“Mensen wezen mij altijd af omdat ik arm was. Ik werd erom gepest. Ik had maar weinig vrienden. En ik heb echt maar heel weinig liefde ervaren.”

Een jonge vrouw vertelde mij over haar jeugd: “Mensen wezen mij altijd af omdat ik arm was. Ik werd erom gepest. Ik had maar weinig vrienden. En ik heb echt maar heel weinig liefde ervaren.”

4. Armoede is geen liefde kunnen geven
Een bekend principe is dat je pas iets kunt weggeven dat je ook hebt ontvangen. En zo is het ook met liefde. Als je niet veel liefde ontvangt (zie nummer 3) dan kun je dat ook niet uitdelen.

Juist onder de armste gezinnen hier in de Filipijnen is er om die reden veel huiselijk geweld, alcoholmisbruik, incest en angst.

Ik vroeg me af wat nou de ‘wortel’ is van dat geweld. Als je het mij vraagt komt dat niet zozeer voort uit een gebrek aan geld, werk of gezondheidszorg.

Het komt ook niet per se door de alcohol, de seksuele driften van een man die z’n handjes thuis niet kan houden of iets anders.

De kern van het probleem zit een paar lagen dieper. Het komt voort uit een gebrek aan hoop, eigenwaarde en liefde.
Een gebrek wanhoop, liefde en eigenwaarde bij mensen die te maken hebben met armoede.

5. Armoede is gewoon heel bang zijn
Armoede is ook gewoon heel erg bang zijn. Bang of je de dag van morgen nog wel haalt. Of je niet ziek wordt. Of er morgen nog wel eten is. En hoe ga je die rekening van de energiemaatschappij betalen? Ook al is die nog geen vijftien euro... Bang voor het geweld dat er in je buurt is. Bang dat morgen net zo rampzalig zal zijn als vandaag.

Armoede is ook bang zijn in je eigen buurt. Omdat in arme wijken gewoon zo veel meer criminaliteit voorkomt.

Armoede is ook gewoon heel erg bang zijn. Bang of je de dag van morgen nog wel haalt. Of je niet ziek wordt. Of er morgen nog wel eten is. En hoe ga je die rekening van de energiemaatschappij betalen?

En zoals je gisteren kon lezen vertelde Desirie dat ze bang voor het onweer was. Want juist dan had ze zo’n behoefte om vastgehouden te worden door haar moeder. Maar juist zij was er niet. Moeder was aan het werk.

Hoop
Wat ik hoopvol vind is dat mensen in armoede weliswaar enorm gebroken zijn door armoede, maar toch moed houden. En hoop hebben. Ondanks de wanhoop die ze ook vaak tegenkomen.

Ze zijn niet hopeloos.

Hoe dat komt, vraag ik de studenten. Hun antwoord: “Door Jezus.”

Maar hoe dan? Hoe rijm je de wanhoop die je in je leven tegenkomt met de hoop van Jezus?

Hoe Jezus hoop geeft in armoede
Als ik een samenvatting moet maken van alle antwoorden die ik hoorde dan zou dat dit zijn:

“Juist het geloof in Jezus maakt het verschil. Als je in Jezus gelooft dan kun je wellicht geen eten hebben en ook dagelijks afgewezen worden. Maar weet je wat nou zo mooi is? Door Jezus word je juist niet afgewezen!

“In Jezus belooft God dat Hij voor je zorgt.”

“Mensen vertelden me dat ik arm was, een loser, dat ik niks voorstelde, dat ik dom was.. Tot ik in de kerk kwam. Daar vertelde mensen mij opeens dat ik niet lelijk maar juist mooi ben!”

“Mensen vertelden me dat ik arm was, een loser, dat ik niks voorstelde, dat ik dom was... Tot ik in de kerk kwam. Daar vertelden mensen mij opeens dat ik niet lelijk maar juist mooi ben!”

“God ziet mij als talentvol, intelligent en als een geliefd kind van God! Niet als een kind dat door alles en iedereen wordt afgewezen. Dat had ik nooit gehoord! Toen ik dat hoorde kreeg ik weer hoop.”

“Ik ben niet arm. In Hem ben ik rijk.”

“En ja, de armoede verdween niet meteen uit mijn leven. Maar met God wordt al het goede wat je nog wel hebt een zegen in je ogen. Een geschenk van God.”

“Hoe weinig je ook hebt.”

Klik hier voor meer informatie over Compassion.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher