armoede compassion

God

14 maart 2018 door Rik Bokelman

Vijf verschrikkelijke gevolgen van armoede die veel mensen niet kennen

Bij armoede denken veel mensen toch vooral aan het gebrek aan geld, werk, kleding, eten of gezondheidszorg. Maar het is veel meer dan dat! Dat ontdek ik tijdens mijn reis in de Filipijnen, waar ik momenteel ben met Compassion, om daar aan den lijve te ervaren wat armoede met je doet.

Compassion bevrijdt kinderen van armoede in Jezus' naam.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Compassion

Ik ontmoette verschillende studenten die zijn opgegroeid in armoede. Ze gaven me veel nieuwe inzichten over armoede, die ik nooit zo had bedacht. Het zijn ook gevolgen die veel mensen niet kennen. 

Hieronder deel ik de opvallendste gevolgen: 

1. Armoede is hopeloosheid
Als je dag aan dag geen gevulde maag hebt, geen gevulde portemonnee of geen gevulde werkdag omdat je gewoon geen werkt hebt. Dan ga je je vroeg of laat hopeloos voelen.

Armoede zorgt ervoor dat mensen zich ten diepste hopeloos gaan voelen. Dat zie ik in de ogen van veel mensen die ik hier ontmoet. Armoede zuigt het geluk uit een mens omdat iemand keer op keer een gebrek heeft aan dat wat vervulling geeft.

Als je iedere dag niks hebt en niks lijkt te bereiken dan tast dat je eigenwaarde enorm aan. Je voelt je een mislukkeling.

2. Armoede is je schuldig voelen (en tast je eigenwaarde aan)
Als je iedere dag niks hebt en niks lijkt te bereiken dan tast dat je eigenwaarde enorm aan. Je voelt je een mislukkeling. En omdat je jezelf als een mislukkeling ziet, geef je jezelf daarvan de schuld. En dat terwijl je ten diepste slachtoffer bent van een wereld die de welvaart niet eerlijk wil, kan of weet te verdelen.

Zo vertelde een student mij dat hij al vanaf z’n zesde jaar geen tijd had om te spelen. Zijn motivatie was het meest opvallende. Hij verdiende geld omdat hij zich zo wilde ontworstelen van zijn schuldgevoel.

“Ik voelde me zo schuldig omdat ik arm was. Zo schuldig... Ik wilde werken om daar een einde aan te maken.”

3. Armoede is geen liefde ontvangen
Heel veel mensen in armoede voelen zich een loser. Dat las je net al. Mensen voelen zich echter niet alleen een loser omdat ze zichzelf een loser vinden. Nee, andere mensen vertellen hen ook dat ze een loser zijn.

“Mensen wezen mij altijd af omdat ik arm was. Ik werd erom gepest. Ik had maar weinig vrienden. En ik heb echt maar heel weinig liefde ervaren.”

Een jonge vrouw vertelde mij over haar jeugd: “Mensen wezen mij altijd af omdat ik arm was. Ik werd erom gepest. Ik had maar weinig vrienden. En ik heb echt maar heel weinig liefde ervaren.”

4. Armoede is geen liefde kunnen geven
Een bekend principe is dat je pas iets kunt weggeven dat je ook hebt ontvangen. En zo is het ook met liefde. Als je niet veel liefde ontvangt (zie nummer 3) dan kun je dat ook niet uitdelen.

Juist onder de armste gezinnen hier in de Filipijnen is er om die reden veel huiselijk geweld, alcoholmisbruik, incest en angst.

Ik vroeg me af wat nou de ‘wortel’ is van dat geweld. Als je het mij vraagt komt dat niet zozeer voort uit een gebrek aan geld, werk of gezondheidszorg.

Het komt ook niet per se door de alcohol, de seksuele driften van een man die z’n handjes thuis niet kan houden of iets anders.

De kern van het probleem zit een paar lagen dieper. Het komt voort uit een gebrek aan hoop, eigenwaarde en liefde.
Een gebrek wanhoop, liefde en eigenwaarde bij mensen die te maken hebben met armoede.

5. Armoede is gewoon heel bang zijn
Armoede is ook gewoon heel erg bang zijn. Bang of je de dag van morgen nog wel haalt. Of je niet ziek wordt. Of er morgen nog wel eten is. En hoe ga je die rekening van de energiemaatschappij betalen? Ook al is die nog geen vijftien euro... Bang voor het geweld dat er in je buurt is. Bang dat morgen net zo rampzalig zal zijn als vandaag.

Armoede is ook bang zijn in je eigen buurt. Omdat in arme wijken gewoon zo veel meer criminaliteit voorkomt.

Armoede is ook gewoon heel erg bang zijn. Bang of je de dag van morgen nog wel haalt. Of je niet ziek wordt. Of er morgen nog wel eten is. En hoe ga je die rekening van de energiemaatschappij betalen?

En zoals je gisteren kon lezen vertelde Desirie dat ze bang voor het onweer was. Want juist dan had ze zo’n behoefte om vastgehouden te worden door haar moeder. Maar juist zij was er niet. Moeder was aan het werk.

Hoop
Wat ik hoopvol vind is dat mensen in armoede weliswaar enorm gebroken zijn door armoede, maar toch moed houden. En hoop hebben. Ondanks de wanhoop die ze ook vaak tegenkomen.

Ze zijn niet hopeloos.

Hoe dat komt, vraag ik de studenten. Hun antwoord: “Door Jezus.”

Maar hoe dan? Hoe rijm je de wanhoop die je in je leven tegenkomt met de hoop van Jezus?

Hoe Jezus hoop geeft in armoede
Als ik een samenvatting moet maken van alle antwoorden die ik hoorde dan zou dat dit zijn:

“Juist het geloof in Jezus maakt het verschil. Als je in Jezus gelooft dan kun je wellicht geen eten hebben en ook dagelijks afgewezen worden. Maar weet je wat nou zo mooi is? Door Jezus word je juist niet afgewezen!

“In Jezus belooft God dat Hij voor je zorgt.”

“Mensen vertelden me dat ik arm was, een loser, dat ik niks voorstelde, dat ik dom was.. Tot ik in de kerk kwam. Daar vertelde mensen mij opeens dat ik niet lelijk maar juist mooi ben!”

“Mensen vertelden me dat ik arm was, een loser, dat ik niks voorstelde, dat ik dom was... Tot ik in de kerk kwam. Daar vertelden mensen mij opeens dat ik niet lelijk maar juist mooi ben!”

“God ziet mij als talentvol, intelligent en als een geliefd kind van God! Niet als een kind dat door alles en iedereen wordt afgewezen. Dat had ik nooit gehoord! Toen ik dat hoorde kreeg ik weer hoop.”

“Ik ben niet arm. In Hem ben ik rijk.”

“En ja, de armoede verdween niet meteen uit mijn leven. Maar met God wordt al het goede wat je nog wel hebt een zegen in je ogen. Een geschenk van God.”

“Hoe weinig je ook hebt.”

Klik hier voor meer informatie over Compassion.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Onze diensten worden alsmaar drukker

Op biddag werd in de kerk aan de gemeente gevraagd om 20 minuten stil te zijn. 20 minuten om in stilte te bidden en te mediteren. Ik ontdekte opnieuw dat dat best voor mij een opgave is. Natuurlijk ben ik weleens 20 minuten stil. Als ik wandel ben heel wat langer stil. Maar eigenlijk vul ik altijd die stilte op. Tijdens een wandeling is er altijd wel wat te zien en te horen. Vogels, de natuur, mensen die je passeren. Echt stil zijn, stil zijn voor God vraagt van mij wel oefening.Het is niet: helemaal nietsdoen.Ook niet mijn verstand op nul zetten.Maar...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

SGP-lijsttrekker over ophef: "Weghalen filmpje was paniekreactie"

Het offline halen van het controversiële verkiezingsfilmpje van de SGP in Dantumadiel was een paniekreactie. Dit vertelde lijsttrekker Tom Bakker woensdagavond tijdens de verkiezingsavond in het Friese Damwoude, schrijft de Leeuwarder Courant.In de video geeft lijsttrekker Tom Bakker aan dat er veel ellende voortkomt uit een echtscheiding. "Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan d...

Carola Veldhuizen over de spectaculaire winst van de ChristenUnie in Renswoude

In Renswoude heeft de ChristenUnie een spectaculaire verkiezingsdag achter de rug. De christelijke partij stijgt daar van 1 naar 4 zetels en is daardoor in één klap de grootste partij. "Ik had dit niet verwacht, maar het is geweldig!," zegt Carola Veldhuizen, nummer vier op de lijst van de ChristenUnie, bij Groot Nieuws Radio. Door de spectaculaire winst van de ChristenUnie laten stemmers in Renswoude zien dat het tijd is voor verandering. Carola: "Ik denk dat we in de afgelopen vier jaar hebben laten zien dat we er echt...

Vijf gevaren van het creationisme

De afgelopen tijd hebben we het weer eens moeten aanhoren: christenen kunnen niet geloven in schepping én evolutie. En voor degenen die dat wél geloven is de verlossing in Jezus Christus overbodig, zij zijn nog niet verloren op voorwaarde dat zij zich bekeren. Tot het creationisme uiteraard. Ook Wietze de Boer schreef dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn, “het is de weg van de dood”. Als ik het goed heb begrepen kan ik, volgens sommige creationisten althans, geen christen zijn. Wa...

Jaap-Harm bekeek de nieuwe film over Maria en werd erdoor geraakt

Rond Pasen verschijnt de nieuwe film Maria Magdalena in de bioscoop. In de Hollywood-film wordt vanuit het vrouwelijke perspectief van Maria van Magdala naar Jezus gekeken. Jaap-Harm de Jong bekeek de film en deelde zijn commentaar op de progressief-christelijke blog Lazarus.Jaap-Harm: "Persoonlijk vind ik dat Mary Magdalene een zeer geslaagde Jezus-film is geworden. Op hoofdlijnen trouw aan wat te lezen is in het Nieuwe Testament. Geregeld ook lenend uit de meer gnostische hoek, waar bijvoorbeeld het boek De Da Vinci Code...
CIP+

"Ik wil niet Gereformeerde Bond-dominee genoemd worden"

“Ik vind het vreselijk om aangekondigd te worden als Gereformeerde Bond-predikant. Ik belijd hetzelfde geloof als mijn buurman die verderop naar een andere kerk gaat,” vertelt ds. A. J. Mensink. CIP.nl sprak de predikant van de hervormde gemeente in Elburg over tobberig geloven, het heilig avondmaal en gereformeerd christen-zijn. “Ik was geen vroom jongetje die urenlang in de Bijbel las en in de kerk goed oplette. Tot mijn twaalfde kon ik mij nauwelijks iets herinneren van wat er tijdens kerkdiensten is gezegd. Het gekke w...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...

Haagse kerken nemen afstand van PVV-spot over islam

Naar aanleiding van de PVV-spot waarin de islam wordt gelijkgesteld met vormen van haat en geweld, heeft de Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) een brief gestuurd naar het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Daarin nemen de kerken afstand van de boodschap van de PVV. In de video wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, "Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af. De video sluit af met het logo van de PVV. Premier Mar...
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher