God

13 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom Matthijn Buwalda soms naar een katholieke kerk gaat

"Christus dichtbij brengen is belangrijk, maar heeft ook z'n valkuilen. Het mysterie is in de evangelische wereld de nek omgedraaid. Ik mis vaak een stukje verbeelding en een stukje schoonheid," zegt zanger Matthijn Buwalda in het programma Andries. Met Andries Knevel besprak hij zijn geloofsleven, songteksten en God zien als een mysterie.

Tijdens de Reformatie heeft in veel kerken de beeldenstorm plaatsgevonden. Op grote schaal werden heiligenbeelden en andere objecten van katholieke religieuze plaatsen vernietigd door protestanten. Buwalda: "In de eeuwen erna heeft er een verbeeldingsstorm plaatsgevonden. We hebben ons geloof zo letterlijk gemaakt dat we de verbeelding van veel gelovigen om zeep hebben geholpen."

In de loop der jaren heeft Buwalda "een veel ruimer begrip van geloven ontdekt". "In de evangelische theologie wordt de godfiguur vaak plat neergezet in onze liedjes en preken. Dat is ergens heel mooi. 'Dichtbij de Vader zijn' is een heel waardevol aspect die evangelischen benadrukken. Tegelijkertijd heb ik het mysterie wel eens gemist. In de evangelische theologie is God dusdanig veel op mij gaan lijken dat ik Hem wél moet wantrouwen, want doe ik ook met mijzelf.

De waarde van het dicht bij de Vader zijn, vind ik nog steeds heel groot. En dat God in Jezus een gezicht gekregen heeft. (...) Maar ik vind het juist prettig dat er binnen het geloof een heel groot deel is dat ik niet snap."

Klik hier om het volledige gesprek met Matthijn Buwalda terug te kijken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher