Dagelijks leven

13 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Alain Verheij: "De vrouw wordt gevreesd als verleidster"

De christelijke, Amerikaanse vice-president Mike Pence dineert nooit met een andere vrouw dan zijn echtgenote. Zo komt hij niet in de verleiding om tot overspel over te gaan. "Hij sluit de vrouwelijke helft van Amerika bij voorbaat al uit van onderonsjes met de vicepresident," schrijft theoloog Alain Verheij in Reporters Online.

Deze stelregel heeft Pence te danken aan de onlangs overleden evangelist Billy Graham. De regel dat Graham en de drie andere mannen voortaan nooit meer alleen zouden zijn met een andere vrouw dan hun echtgenote wordt ook wel de 'Billy Graham Rule' genoemd. "Het feit dat zoveel geestelijken de afgelopen decennia in opspraak kwamen door de verleidingen van seks, macht en geld, laat zien dat Graham niet helemaal gek was en dat een beetje nuchter wantrouwen geen kwaad kan," stelde gedragsonderzoeker Ben Tiggelaar onlangs.

Volgens Verheij zet Pence de vrouw op deze manier weg als de gevreesde verleidster. "Criticasters begrijpen wél wat de overeenkomst is tussen Donald Trump en Pence. Beide heren houden vrouwen klein: want dat Mike Pence niet alleen wil zijn met hen, sluit de vrouwelijke helft van Amerika bij voorbaat al uit van onderonsjes met de vicepresident. En ook al doet Pence juist níet aan pussy-grabben, net als Trump ziet hij vrouwen inherent als voorwerpen voor zijn eigen lust of verleiding.

Zolang de mannen de taal, de thema’s en de richting bepalen, blijft de vrouw de Grote Ander. Ze wordt gevreesd als verleidster, geprezen als braaf gehoorzaam meisje, aanbeden als zorgende moeder, uitgelachen als dom wicht, vervolgd als heks, behandeld als ‘hoer’ of doodgezwegen als irrelevante stem zolang de norm volledig wordt bepaald door mannen." Volgens Verheij is het tijd "om te luisteren naar de verhalen en ervaringen van vrouwen."

Lees hier het volledige artikel van Alain Verheij.

Reacties

Alain, waarom Graham en Pence gebruiken om je statement te maken? Voor het gemak vul je maar in, hoe deze heren naar vrouwen kijken. En stel je hun houding gelijk met de vunzigheid van Trump...

Vrouwen zijn niet monddood. De meeste boeken, die verschijnen zijn door vrouwen geschreven. Je bent zelf degene, die de vrouw hier wegzet als de Grote Ander. Spreek voor jezelf als je het tijd vindt om te luisteren naar de verhalen en ervaringen van vrouwen.

Wat je doet is de vrouw tot slachtoffer reduceren. Daarmee ondergraaf je hun waardigheid.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher