Desirie

Levensverhaal

13 maart 2018 door Rik Bokelman

Mijn ouders waren er nooit: "Het liet een litteken na op mijn hart"

Het leven van Desirie was zwaar. Heel zwaar. Als kind leefde ze in een gezin met negen broers en zussen en groeide ze op in extreme armoede. Vrijwel iedere dag had ze honger. Haar vader en moeder, die in de vis werkten, waren er bovendien nooit. Altijd aan het werk. Dat zorgde voor veel spanning. Een trauma zelfs. “Armoede lijkt soms oneindig.”

Compassion bevrijdt kinderen van armoede in Jezus' naam.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Compassion

Het verhaal van Desirie laat gelukkig zien dat armoede niet altijd oneindig is, maar ook doorbroken kan worden.

Ik ontmoet Desirie in de Filipijnen, waar ik momenteel ben met Compassion, om daar aan den lijve te ervaren wat armoede met je doet. 

“Mijn ouders moesten alles doen om de negen kinderen naar school te kunnen laten gaan en ons eten te geven. Om die reden waren ze nooit thuis. Ik kan me nog de nachten herinneren dat ik zo smachtte naar een knuffel van mijn moeder. Als het onweerde voelde ik me namelijk heel onveilig. Zeker wanneer het zo hard donderde. Wij konden thuis nooit kerst, nieuwjaar of verjaardagen vieren. Daar was gewoon geen geld voor.”

"Ik kan me nog de nachten herinneren dat ik zo smachtte naar een knuffel van mijn moeder."

“We waren zelfs zo arm dat mijn vader en moeder letterlijk hun leven riskeerden om zelfs 's nachts te gaan vissen. Als kind kon ik dat maar niet begrijpen. Ik wilde maar één ding. Ik wilde gewoon bij mijn ouders zijn. Maar die waren er nooit. Het liet een litteken na op mijn hart. Een litteken dat staat voor de pijn en het gebrek aan liefde waar ik mee te maken had.”

“Als we ziek waren konden we dus ook niet naar een dokter. Dan gebruikten we kruiden als bestrijdingsmiddel. Het is een wonder dat ik het zo altijd gered heb.”

Het was tijdens de vakantietijd dat er een ommekeer in Desirie haar leven zou komen. Ze bezocht een Bijbelkamp van de kerk, hier in Cebu.

“Tijdens het Bijbelkamp in de zomer waren we zo blij. Dan kregen we snoep en lollies, normaal eten. Voor jou is dat misschien moeilijk te begrijpen. Maar voor ons was dat echt iets onbetaalbaar! We leerden er ook uit de Bijbel. Als we een Bijbelvers uit ons hoofd leerden, kregen we ook een snoepje! Echt geweldig. Ik hoorde daar ook voor het eerst over Jezus. Verder deelde de kerk regelmatig eten uit. Ik stond altijd vooraan in de rij, haha! Zo kwam ik bij Compassion terecht.”

Via Compassion en een sponsor werd Desirie geselecteerd om onderwijs, gezondheidszorg en eten te krijgen. “Opeens kon ik gratis medische zorg krijgen en naar de tandarts. Dat was voor mij heel speciaal, want mijn ouders konden zoiets nooit voor mij betalen.”

"In de kerk vond ik ook echt een familie die van me hield. Ze leerden me om te blijven dromen. Ook al lijkt dromen soms onmogelijk wanneer je in zulke armoede leeft."

“Ook leerde ik voor het eerst over m’n eigenwaarde. Mensen keken opeens niet meer op mij neer vanwege mijn status. In de kerk vond ik ook echt een familie die van me hield. Ze leerden mij om te blijven dromen. Ook al lijkt dromen soms onmogelijk wanneer je in zulke armoede leeft. Ik ontdekte dat ik geen arm hopeloos meisje was, maar een geliefd kind van God.”

“Na mijn derde jaar aan de high school vroeg ik mijn vader of ik ook kon studeren. Mijn vader vertelde me dat dat niet kon. Dat was een klap in m'n gezicht. Ik moest maar een normale baan gaan vinden. Ik kon ergens gaan poetsen bijvoorbeeld. Of langs de weg dingen verkopen. Ik verloor toen echt opnieuw alle hoop. Ik zou altijd in de greep van armoede blijven.”

Onder tranen vertelt ze: “Ik was zo ontmoedigd! Mijn vader geloofde niet in me! Maar weet je wat zo mooi was? De mensen in de kerk moedigden me juist wel aan om toch te gaan studeren. Om niet op te geven maar te vertrouwen op God. God wist dat ik zo graag wilde studeren. En ik was zo blij dat ik ook via Compassion een scholarship kreeg, waardoor de opleiding gefinancierd werd!”

“Mijn droom om te studeren werd zo werkelijkheid.”

Momenteel is Desirie afgestudeerd, heeft ze een baan en is ze actief in de kerk. “Ik ben nu ook in staat om mijn familie te helpen.”

“Ik ben ook tijdens mijn studie mijn verlegenheid te boven gekomen en kan nu echt goed communiceren met andere mensen. Ik ben er achter gekomen dat ik gezegend ben waardoor ik nu anderen kan zegenen! God heeft mij voor Zijn glorie gebruikt.”

“Ik bid trouwens nog altijd dat mijn ouders ook naar de kerk komen en dat het mijn vader lukt om bevrijd te worden van zijn alcoholverslaving.”

"Mijn leven was nooit zo gelopen wanneer er niet andere mensen waren geweest om mij te zegenen."

“Mijn leven was nooit zo gelopen wanneer er niet andere mensen waren geweest om mij te zegenen. Niet alleen de mensen in mijn kerk, want er zijn twee mensen die een bijzondere rol hebben gespeeld. Dat zijn mijn sponsoren Steve & Linda. Ik noem ze papa en mama en heb vaak via Skype contact met ze. Ze noemen mij ook hun dochter en prinses. Ze hebben nooit biologische kinderen gekregen, maar wel mij. Ze geven me zoveel liefde.”

“Altijd als ik het even niet meer zie zitten bemoedigen ze me. Ik hou zoveel van ze! Zij zijn echt een antwoord op al mijn gebeden.”

Foto: Sifra Bekx

Raak hier betrokken bij Compassion.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Onze diensten worden alsmaar drukker

Op biddag werd in de kerk aan de gemeente gevraagd om 20 minuten stil te zijn. 20 minuten om in stilte te bidden en te mediteren. Ik ontdekte opnieuw dat dat best voor mij een opgave is. Natuurlijk ben ik weleens 20 minuten stil. Als ik wandel ben heel wat langer stil. Maar eigenlijk vul ik altijd die stilte op. Tijdens een wandeling is er altijd wel wat te zien en te horen. Vogels, de natuur, mensen die je passeren. Echt stil zijn, stil zijn voor God vraagt van mij wel oefening.Het is niet: helemaal nietsdoen.Ook niet mijn verstand op nul zetten.Maar...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

SGP-lijsttrekker over ophef: "Weghalen filmpje was paniekreactie"

Het offline halen van het controversiële verkiezingsfilmpje van de SGP in Dantumadiel was een paniekreactie. Dit vertelde lijsttrekker Tom Bakker woensdagavond tijdens de verkiezingsavond in het Friese Damwoude, schrijft de Leeuwarder Courant.In de video geeft lijsttrekker Tom Bakker aan dat er veel ellende voortkomt uit een echtscheiding. "Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan d...

Carola Veldhuizen over de spectaculaire winst van de ChristenUnie in Renswoude

In Renswoude heeft de ChristenUnie een spectaculaire verkiezingsdag achter de rug. De christelijke partij stijgt daar van 1 naar 4 zetels en is daardoor in één klap de grootste partij. "Ik had dit niet verwacht, maar het is geweldig!," zegt Carola Veldhuizen, nummer vier op de lijst van de ChristenUnie, bij Groot Nieuws Radio. Door de spectaculaire winst van de ChristenUnie laten stemmers in Renswoude zien dat het tijd is voor verandering. Carola: "Ik denk dat we in de afgelopen vier jaar hebben laten zien dat we er echt...

Vijf gevaren van het creationisme

De afgelopen tijd hebben we het weer eens moeten aanhoren: christenen kunnen niet geloven in schepping én evolutie. En voor degenen die dat wél geloven is de verlossing in Jezus Christus overbodig, zij zijn nog niet verloren op voorwaarde dat zij zich bekeren. Tot het creationisme uiteraard. Ook Wietze de Boer schreef dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn, “het is de weg van de dood”. Als ik het goed heb begrepen kan ik, volgens sommige creationisten althans, geen christen zijn. Wa...

Jaap-Harm bekeek de nieuwe film over Maria en werd erdoor geraakt

Rond Pasen verschijnt de nieuwe film Maria Magdalena in de bioscoop. In de Hollywood-film wordt vanuit het vrouwelijke perspectief van Maria van Magdala naar Jezus gekeken. Jaap-Harm de Jong bekeek de film en deelde zijn commentaar op de progressief-christelijke blog Lazarus.Jaap-Harm: "Persoonlijk vind ik dat Mary Magdalene een zeer geslaagde Jezus-film is geworden. Op hoofdlijnen trouw aan wat te lezen is in het Nieuwe Testament. Geregeld ook lenend uit de meer gnostische hoek, waar bijvoorbeeld het boek De Da Vinci Code...
CIP+

"Ik wil niet Gereformeerde Bond-dominee genoemd worden"

“Ik vind het vreselijk om aangekondigd te worden als Gereformeerde Bond-predikant. Ik belijd hetzelfde geloof als mijn buurman die verderop naar een andere kerk gaat,” vertelt ds. A. J. Mensink. CIP.nl sprak de predikant van de hervormde gemeente in Elburg over tobberig geloven, het heilig avondmaal en gereformeerd christen-zijn. “Ik was geen vroom jongetje die urenlang in de Bijbel las en in de kerk goed oplette. Tot mijn twaalfde kon ik mij nauwelijks iets herinneren van wat er tijdens kerkdiensten is gezegd. Het gekke w...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...

Haagse kerken nemen afstand van PVV-spot over islam

Naar aanleiding van de PVV-spot waarin de islam wordt gelijkgesteld met vormen van haat en geweld, heeft de Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) een brief gestuurd naar het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Daarin nemen de kerken afstand van de boodschap van de PVV. In de video wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, "Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af. De video sluit af met het logo van de PVV. Premier Mar...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher