kerkdienst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Theoloog Bram van de Beek: "Op zondag hoor je gewoon in de kerk te zijn"

Een christen hoort op zondag 'gewoon' in de kerk te zijn, stelt theoloog Bram van de Beek in het Nederlands Dagblad. "Net als een arts dienst heeft en er dan moet zijn en de verkeersleider die avonddienst heeft op zijn post moet zijn."

Volgens de emeritus-hoogleraar is het een misverstand dat kerkgang voor gelovigen iets zou moeten betekenen. "Als er geen geldige reden is voor afwezigheid, heb je er gewoon te zijn. Protestanten hechten aan het ambt van alle gelovigen. Dat ambt begint met het bijwonen van de eredienst." Het gaat volgens Van de Beek om verantwoordelijkheid in plaats van zin hebben of aangesproken worden. "Het is niet de vraag of ik zin heb om naar de kerk te gaan, maar ik heb de verantwoordelijkheid om te gaan."

"Rooms-katholieken weten dat beter: een vaste liturgie en een werking van de genade die niet afhangt van de subjectieve geloofstoestand van de priester. De liturgie heeft zijn eigen kracht. Verantwoordelijkheid, ook als je geen zin hebt of geen moed hebt – het lijkt in de kerk een vergeten begrip."

Reacties

V
Ik ken Bram van de Beek goed genoeg om te weten dat er meer contextuele info behoeft om deze stelling te bespreken. Hij zegt dit niet zo maar. Misschien dat de auteur hier zijn medewerking aan kan verlenen, alvorens een (non-)discussie uit te lokken?
Nogal een stelling... het komt me voor dat de opdracht van de Heer is om vooral daar te zijn, waar geleden wordt. Waar mensen lijden onder de hardheid van deze wereld. Op donkere plaatsen, waar het licht van Christus nog niet doorgebroken is. En ja, het helpt als we elkaar tot die taak opbouwen en bemoedigen. Maar moet dat op een speciale dag in een kostbare monumentale ruimte van een afgezonderde denominatie?
A
Heb 10:25 is toch wel duidelijk?
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.