aardbeving Papoea-Nieuw-Guinea

Nieuws

12 maart 2018 door Jeffrey Schipper

"Na de aardbeving zag ik mensen weeklagen en zonden belijden"

Papoea-Nieuw-Guinea is de afgelopen weken getroffen door een reeks zware aardbevingen. “Veel inwoners kregen een ‘oordeelsdaggevoel’. Ik heb gezien dat mensen weeklagen en hun zonden belijden,” vertelt Anne Stoppels. De bijbelvertaalster was in het gebied op het moment dat de eerste aardbeving plaatsvond.

Wycliffe Bijbelvertalers wil dat wereldwijd harten en levens vernieuwd worden door de Bijbel, het Woord van God, in de eigen taal.

Meer dan 150.000 inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea werden de afgelopen week slachtoffer van een reeks zware aardbevingen. Het dodental van de aardbeving die Papoea-Nieuw-Guinea eind februari trof, is opgelopen tot boven de honderd. Duizenden mensen raakten gewond en er zijn nog altijd veel vermisten. Hulp van enige omvang blijft tot nu toe uit, omdat het afgelegen gebied zeer moeilijk toegankelijk is. Wycliffe Bijbelvertalers, een van de weinige organisaties in het gebied, start daarom een noodhulpactie.

“Ik was bij wijze van spreken mijn bed uit voordat ik wakker was,” herinnert de bijbelvertaalster zich. “Het lawaai was enorm groot. Het hele huis kraakte en schudde. De aarde maakte een brommend geluid. In eerste instantie dacht ik nog even dat ik slaapdronken was. Vanaf die eerste aardbeving is de aarde niet meer opgehouden met schudden. Papoea-Nieuw-Guinea kreeg te maken met veel kleine en grote naschokken.”

"Veel inwoners kregen een ‘oordeelsdaggevoel’. Ik heb gezien dat mensen weeklagen en hun zonden belijden."

Oordeelsdaggevoel
Volgens Anne leidde deze situatie bij inwoners tot een soort ‘oordeelsdaggevoel’. “Sommige mensen zeiden: ‘ik heb de hand van God gezien.’ Dat kwam doordat we zagen hoe aan de hemel vlammen weerkaatsten. Dat had alles te maken met de oliemaatschappij die zich daar ik de buurt bevond. Er waren gasleidingen gesprongen. De gevolgen zagen we in de lucht en dat zorgde voor dat ‘oordeelsdaggevoel.’ Mijn hoop is dat deze ellendige situatie inwoners helpt om hun vertrouwen op God te stellen. Niet vanuit angst, naar omdat Hij te vertrouwen is.”

In een eerder interview met CIP.nl wees Anne op het gevaar van een angst-theologie. Voorafgaand aan het jaar 2000 waren er geruchten dat Christus terug zou keren rondom het nieuwe millennium. “De angst werd aangewakkerd door hel-en-verdoemenis-predikers,” aldus de vertaalster in een eerder interview. “We lieten zelfs een speciale uitgave vertalen over angst voor het jaar 2000. Onze boodschap was dat angst niet nodig is, omdat God liefdevol is.” Volgens haar is angst geen basis voor een gezonde en blijvende relatie met God.

Veilig in Gods hand
De bijbelvertaalster, vorig jaar 25 jaar werkzaam bij Wycliffe, geeft toe dat ze bang is geweest. “Een van mijn naaste medewerkers zei op een gegeven moment tegen mij: ‘of we het nu wel of niet overleven, we zijn in Gods hand.’ Dit zei hij ook nog eens met een stralend gezicht. Op dat moment heb ik die opmerking als een bemoediging ervaren. Ons geloof is uiteindelijk een basiszekerheid die houvast geeft in moeilijke tijden.”

"Een van mijn naaste medewerkers zei op een gegeven moment tegen mij: ‘of we het nu wel of niet overleven, we zijn in Gods hand.’"

Vanuit het aardbevingsgebied ontvangt Wycliffe vooral signalen van een tekort aan water, voedsel en medicijnen. Wycliffe-directeur Bram van Grootheest gaf aan dat zijn organisatie samen met hulporganisatie MAF contact met de dorpen legt die nog bereikbaar zijn en daar de eerste levensbehoeften naartoe brengt. Anne: “Mensen zijn uit angst weggevlucht uit de dorpen en zitten nu hutje mutje bij onze landingsbanen, wat een enorme druk geeft op het weinige drinkwater en voedsel en sanitaire voorzieningen.”

Papoea-Nieuw-Guinea telt in totaal 18 Nederlandse veldwerkers. In het door de aardbevingen getroffen gebied – ongeveer even groot als Nederland – was alleen Anne actief. “Tot dinsdag 27 februari was ik in het aardbevingsgebied. Een paar dagen later keerde ik terug naar Nederland. Die terugreis was al ruim van tevoren gepland. Aan de ene kant wil ik blijven om de inwoners te helpen. Aan de andere kant kan ik vanuit Nederland mogelijk meer betekenen, zoals het werven van fondsen voor onze noodhulpactie.”

Klik hier om de slachtoffers van de aardbevingen te ondersteunen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher