Gerry Cabajes

God

12 maart 2018 door Rik Bokelman

Pastor Gerry heeft medelijden met rijke mensen: “God houdt ook van hen”

Hij kan het zich nog herinneren als de dag van gisteren: de dag dat Pastor Gerry Cabajes de uitnodiging kreeg om een Compassion-project in zijn kerk te starten. Dolblij was hij, zo vertelt hij mij. “Jaaaaaa! Natuurlijk wil ik dat!” riep hij uit. “Ik was zo blij. Nu kon ik nog meer kinderen helpen.”

Compassion bevrijdt kinderen van armoede in Jezus' naam.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Compassion

Ik ben voor CIP.nl met Compassion in de Filipijnen om daar aan den lijve te ervaren hoe mensen in extreme armoede leven. Veel van de mensen in de omgeving leven of op de vuilnisbelt, of in een sloppenwijk. Daar moeten ze het doen met een hutje van circa 5m2. Veel kinderen hebben iedere dag honger. Een van mijn eerste ontmoetingen heb ik met pastor Gerry Cabajes, die al 24 jaar als pastor in Cebu werkt. Met zijn kerk runt hij een Compassion-project. Ik word er warm verwelkomd.

Vrouw
Als jongeman kreeg Gerry in 1989 van God te horen dat hij pastor moest worden, zo vertelt hij. Al had hij daar helemaal geen zin in. “Ik wilde eigenlijk nooit pastor worden. Totdat de Heer mij riep en ik op een avond wist: dit is wat ik moet doen. Maar pastor worden, dat ging niet zomaar. Mijn vrouw had mij voordat we gingen trouwen laten beloven dat ik in ieder geval nooit pastor zou worden. ‘Ik wil geen vrouw van een pastor zijn!’, zei ze.”

“Het was zo belangrijk voor me dat mijn vrouw achter me zou staan wanneer ik als evangelist aan de slag zou gaan. Ik zei tegen God: ‘Oh, mijn Heer, U moet echt met m’n vrouw gaan praten. Ze wil niet dat ik pastor word! Wat nu?! Iedere nacht riep ik het zachtjes in mijn bed uit naar God.’”

“God verhoorde mijn gebeden. Uiteindelijk stond ze helemaal achter m’n bediening.”

“Ik weet het nog goed. We startten de kerk met mijn vrouw, m’n drie kinderen, twee familieleden en m’n schoonmoeder. Dat was de kerk. Haha! Ja dat was het begin. Ik deed alles in m’n eentje: de muziek, het delen van het Woord, de collecte...”

“Mensen die ik thuis bezocht kwamen naar de kerk. Ook gaven we de kinderen te eten. Onder de palmboom deelden we rijst uit en vertelden we over Jezus. Die kinderen kwamen dan naar de kerk toe en namen hun ouders mee. Zo begon het allemaal.”

Inmiddels heeft Gerry in de omgeving meer dan twaalf kerken gesticht waar gezamenlijk honderden mensen naartoe gaan.

Of de mensen vanwege het eten naar de kerk kwamen, of vanwege Jezus? Keihard lachend: “Vanwege het eten!”

Eten
Of de mensen vanwege het eten naar de kerk kwamen, of vanwege Jezus? Keihard lachend: “Vanwege het eten!” Alsof Gerry daarmee lijkt te willen zeggen: ze trapten er allemaal in!

Serieus: “Het Evangelie is holistisch. Je kunt niet kinderen het Evangelie vertellen als ze ook honger hebben.”

Later begon Gerry in z’n groeiende kerk een project van Compassion, na een intensief toelatingsproces. Via Compassion-sponsoren komt er nu geld binnen, waarmee schoolgeld en schoolspullen van sponsorkinderen wordt betaald. Op die manier kunnen kinderen naar een publieke school en hebben ze later veel meer kansen op de arbeidsmarkt. Ook krijgen ze via de kerk in de weekenden extra lessen en horen ze over Jezus. Verder wordt er voorzien in medische zorg en eten. Zo worden kinderen bevrijd uit armoede. In Jezus’ naam.

Moeilijk
Makkelijk is het werk niet altijd, vertelt Gerry. Want ook al helpt hij met z’n kerk zo ontzettend veel kinderen, hij komt nog altijd veel armoede tegen. Hij kan ook lang niet iedereen helpen. Verre van zelfs. “Ik bid vaak voor arme gezinnen. ‘Vader, geef hen eten! Geef hen gezondheid!’ En dan kom ik even later bij hen thuis en dan hebben ze dus geen eten en zijn ze doodziek.”

"Op die momenten zeg ik vaak tegen God: ‘Waar bent U nou?’ Alsof God er dan niet is."

“Op die momenten zeg ik vaak tegen God: ‘Waar bent U nou?’ Alsof God er dan niet is. Vaak is het alsof God daardoor tegen mij zegt: ‘Gerry, Ik ben er wel. Maar Ik ben er op mijn manier. Op mijn tijd.’”


“Ik heb niet alle antwoorden.”

Het kan trouwens ook nogal chaotisch aan toe gaan met zo veel mensen in zo’n kleine kerk, vertelt Gerry. Dan raakt hij vaak onrustig en gefrustreerd. “Dan heb ik gewoon veel stress.” Lachend: “Tsja, dan verstop ik mezelf maar in m’n kantoor!”

Hoe denkt hij eigenlijk over de rijken? Staan zij open voor het Goede Nieuws dat hij brengt? Hij praat over de rijken in Cebu, alsof hij medelijden met ze heeft. “De armen zijn gemakkelijker te bereiken met het Evangelie. De rijken zeggen wel dat ze het allemaal mooi vinden, maar uiteindelijk komen ze niet naar de kerk. Ze geloven in geld, niet in God.”

"Rijken geloven in geld, niet in God."

Jezus zei dat het makkelijker is voor een arme om het Koninkrijk van God in te gaan. “Dat zie je hier echt.”

“Toch blijf ik ook rijken het Evangelie vertellen. Ook als ze het niet willen horen. Ik wil daarin volharden. Ik wil Zijn stem zijn in deze wereld. Dat is mijn droom, want ik weet dat het Gods wil is dat ook de rijken door Hem worden aangeraakt en gered. Dat is zo belangrijk.”


“God houdt ook van de rijken. Ondanks dat ze zo rijk zijn. Oh, Hij houdt zo van ze.”

Klik hier om betrokken te raken bij Compassion.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher