Gerry Cabajes

God

12 maart 2018 door Rik Bokelman

Pastor Gerry heeft medelijden met rijke mensen: “God houdt ook van hen”

Hij kan het zich nog herinneren als de dag van gisteren: de dag dat Pastor Gerry Cabajes de uitnodiging kreeg om een Compassion-project in zijn kerk te starten. Dolblij was hij, zo vertelt hij mij. “Jaaaaaa! Natuurlijk wil ik dat!” riep hij uit. “Ik was zo blij. Nu kon ik nog meer kinderen helpen.”

Compassion bevrijdt kinderen van armoede in Jezus' naam.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Compassion

Ik ben voor CIP.nl met Compassion in de Filipijnen om daar aan den lijve te ervaren hoe mensen in extreme armoede leven. Veel van de mensen in de omgeving leven of op de vuilnisbelt, of in een sloppenwijk. Daar moeten ze het doen met een hutje van circa 5m2. Veel kinderen hebben iedere dag honger. Een van mijn eerste ontmoetingen heb ik met pastor Gerry Cabajes, die al 24 jaar als pastor in Cebu werkt. Met zijn kerk runt hij een Compassion-project. Ik word er warm verwelkomd.

Vrouw
Als jongeman kreeg Gerry in 1989 van God te horen dat hij pastor moest worden, zo vertelt hij. Al had hij daar helemaal geen zin in. “Ik wilde eigenlijk nooit pastor worden. Totdat de Heer mij riep en ik op een avond wist: dit is wat ik moet doen. Maar pastor worden, dat ging niet zomaar. Mijn vrouw had mij voordat we gingen trouwen laten beloven dat ik in ieder geval nooit pastor zou worden. ‘Ik wil geen vrouw van een pastor zijn!’, zei ze.”

“Het was zo belangrijk voor me dat mijn vrouw achter me zou staan wanneer ik als evangelist aan de slag zou gaan. Ik zei tegen God: ‘Oh, mijn Heer, U moet echt met m’n vrouw gaan praten. Ze wil niet dat ik pastor word! Wat nu?! Iedere nacht riep ik het zachtjes in mijn bed uit naar God.’”

“God verhoorde mijn gebeden. Uiteindelijk stond ze helemaal achter m’n bediening.”

“Ik weet het nog goed. We startten de kerk met mijn vrouw, m’n drie kinderen, twee familieleden en m’n schoonmoeder. Dat was de kerk. Haha! Ja dat was het begin. Ik deed alles in m’n eentje: de muziek, het delen van het Woord, de collecte...”

“Mensen die ik thuis bezocht kwamen naar de kerk. Ook gaven we de kinderen te eten. Onder de palmboom deelden we rijst uit en vertelden we over Jezus. Die kinderen kwamen dan naar de kerk toe en namen hun ouders mee. Zo begon het allemaal.”

Inmiddels heeft Gerry in de omgeving meer dan twaalf kerken gesticht waar gezamenlijk honderden mensen naartoe gaan.

Of de mensen vanwege het eten naar de kerk kwamen, of vanwege Jezus? Keihard lachend: “Vanwege het eten!”

Eten
Of de mensen vanwege het eten naar de kerk kwamen, of vanwege Jezus? Keihard lachend: “Vanwege het eten!” Alsof Gerry daarmee lijkt te willen zeggen: ze trapten er allemaal in!

Serieus: “Het Evangelie is holistisch. Je kunt niet kinderen het Evangelie vertellen als ze ook honger hebben.”

Later begon Gerry in z’n groeiende kerk een project van Compassion, na een intensief toelatingsproces. Via Compassion-sponsoren komt er nu geld binnen, waarmee schoolgeld en schoolspullen van sponsorkinderen wordt betaald. Op die manier kunnen kinderen naar een publieke school en hebben ze later veel meer kansen op de arbeidsmarkt. Ook krijgen ze via de kerk in de weekenden extra lessen en horen ze over Jezus. Verder wordt er voorzien in medische zorg en eten. Zo worden kinderen bevrijd uit armoede. In Jezus’ naam.

Moeilijk
Makkelijk is het werk niet altijd, vertelt Gerry. Want ook al helpt hij met z’n kerk zo ontzettend veel kinderen, hij komt nog altijd veel armoede tegen. Hij kan ook lang niet iedereen helpen. Verre van zelfs. “Ik bid vaak voor arme gezinnen. ‘Vader, geef hen eten! Geef hen gezondheid!’ En dan kom ik even later bij hen thuis en dan hebben ze dus geen eten en zijn ze doodziek.”

"Op die momenten zeg ik vaak tegen God: ‘Waar bent U nou?’ Alsof God er dan niet is."

“Op die momenten zeg ik vaak tegen God: ‘Waar bent U nou?’ Alsof God er dan niet is. Vaak is het alsof God daardoor tegen mij zegt: ‘Gerry, Ik ben er wel. Maar Ik ben er op mijn manier. Op mijn tijd.’”


“Ik heb niet alle antwoorden.”

Het kan trouwens ook nogal chaotisch aan toe gaan met zo veel mensen in zo’n kleine kerk, vertelt Gerry. Dan raakt hij vaak onrustig en gefrustreerd. “Dan heb ik gewoon veel stress.” Lachend: “Tsja, dan verstop ik mezelf maar in m’n kantoor!”

Hoe denkt hij eigenlijk over de rijken? Staan zij open voor het Goede Nieuws dat hij brengt? Hij praat over de rijken in Cebu, alsof hij medelijden met ze heeft. “De armen zijn gemakkelijker te bereiken met het Evangelie. De rijken zeggen wel dat ze het allemaal mooi vinden, maar uiteindelijk komen ze niet naar de kerk. Ze geloven in geld, niet in God.”

"Rijken geloven in geld, niet in God."

Jezus zei dat het makkelijker is voor een arme om het Koninkrijk van God in te gaan. “Dat zie je hier echt.”

“Toch blijf ik ook rijken het Evangelie vertellen. Ook als ze het niet willen horen. Ik wil daarin volharden. Ik wil Zijn stem zijn in deze wereld. Dat is mijn droom, want ik weet dat het Gods wil is dat ook de rijken door Hem worden aangeraakt en gered. Dat is zo belangrijk.”


“God houdt ook van de rijken. Ondanks dat ze zo rijk zijn. Oh, Hij houdt zo van ze.”

Klik hier om betrokken te raken bij Compassion.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
Vakanties
Hier adverteren?

Onze diensten worden alsmaar drukker

Op biddag werd in de kerk aan de gemeente gevraagd om 20 minuten stil te zijn. 20 minuten om in stilte te bidden en te mediteren. Ik ontdekte opnieuw dat dat best voor mij een opgave is. Natuurlijk ben ik weleens 20 minuten stil. Als ik wandel ben heel wat langer stil. Maar eigenlijk vul ik altijd die stilte op. Tijdens een wandeling is er altijd wel wat te zien en te horen. Vogels, de natuur, mensen die je passeren. Echt stil zijn, stil zijn voor God vraagt van mij wel oefening.Het is niet: helemaal nietsdoen.Ook niet mijn verstand op nul zetten.Maar...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

SGP-lijsttrekker over ophef: "Weghalen filmpje was paniekreactie"

Het offline halen van het controversiële verkiezingsfilmpje van de SGP in Dantumadiel was een paniekreactie. Dit vertelde lijsttrekker Tom Bakker woensdagavond tijdens de verkiezingsavond in het Friese Damwoude, schrijft de Leeuwarder Courant.In de video geeft lijsttrekker Tom Bakker aan dat er veel ellende voortkomt uit een echtscheiding. "Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan d...

Carola Veldhuizen over de spectaculaire winst van de ChristenUnie in Renswoude

In Renswoude heeft de ChristenUnie een spectaculaire verkiezingsdag achter de rug. De christelijke partij stijgt daar van 1 naar 4 zetels en is daardoor in één klap de grootste partij. "Ik had dit niet verwacht, maar het is geweldig!," zegt Carola Veldhuizen, nummer vier op de lijst van de ChristenUnie, bij Groot Nieuws Radio. Door de spectaculaire winst van de ChristenUnie laten stemmers in Renswoude zien dat het tijd is voor verandering. Carola: "Ik denk dat we in de afgelopen vier jaar hebben laten zien dat we er echt...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...
CIP+

"Ik wil niet Gereformeerde Bond-dominee genoemd worden"

“Ik vind het vreselijk om aangekondigd te worden als Gereformeerde Bond-predikant. Ik belijd hetzelfde geloof als mijn buurman die verderop naar een andere kerk gaat,” vertelt ds. A. J. Mensink. CIP.nl sprak de predikant van de hervormde gemeente in Elburg over tobberig geloven, het heilig avondmaal en gereformeerd christen-zijn. “Ik was geen vroom jongetje die urenlang in de Bijbel las en in de kerk goed oplette. Tot mijn twaalfde kon ik mij nauwelijks iets herinneren van wat er tijdens kerkdiensten is gezegd. Het gekke w...

Vijf gevaren van het creationisme

De afgelopen tijd hebben we het weer eens moeten aanhoren: christenen kunnen niet geloven in schepping én evolutie. En voor degenen die dat wél geloven is de verlossing in Jezus Christus overbodig, zij zijn nog niet verloren op voorwaarde dat zij zich bekeren. Tot het creationisme uiteraard. Ook Wietze de Boer schreef dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn, “het is de weg van de dood”. Als ik het goed heb begrepen kan ik, volgens sommige creationisten althans, geen christen zijn. Wa...

Jaap-Harm bekeek de nieuwe film over Maria en werd erdoor geraakt

Rond Pasen verschijnt de nieuwe film Maria Magdalena in de bioscoop. In de Hollywood-film wordt vanuit het vrouwelijke perspectief van Maria van Magdala naar Jezus gekeken. Jaap-Harm de Jong bekeek de film en deelde zijn commentaar op de progressief-christelijke blog Lazarus.Jaap-Harm: "Persoonlijk vind ik dat Mary Magdalene een zeer geslaagde Jezus-film is geworden. Op hoofdlijnen trouw aan wat te lezen is in het Nieuwe Testament. Geregeld ook lenend uit de meer gnostische hoek, waar bijvoorbeeld het boek De Da Vinci Code...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Haagse kerken nemen afstand van PVV-spot over islam

Naar aanleiding van de PVV-spot waarin de islam wordt gelijkgesteld met vormen van haat en geweld, heeft de Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) een brief gestuurd naar het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Daarin nemen de kerken afstand van de boodschap van de PVV. In de video wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, "Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af. De video sluit af met het logo van de PVV. Premier Mar...
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher