Daniëlle Koudijs

Dagelijks leven

09 maart 2018 door Daniëlle Koudijs

Wij gaan scheiden

Wij gaan scheiden. Nee, dat is niet het allerleukste bericht dat je hier op deze pagina leest. Het is ook niet iets om supertrots op te zijn ofzo. Waar al een oordeel op zich over heerst. Waar je jezelf mee kunt blijven veroordelen. Daarmee uit de school klappen doe je eigenlijk pas als het niet meer anders kan.

Scheiden is ook niet iets wat makkelijk is. Het heeft enorme impact. Allereerst op jezelf en je ex-partner. En hey je bent mama, dus er zijn ook nog kinderen bij betrokken. Kinderen zijn altijd de dupe van een scheiding, ook als ze heel jong zijn hebben ze hier last van alleen uiten ze dat niet altijd. Dat wordt vaak genoeg gezegd. Dat wordt een gescheiden ouder vaak genoeg verweten.

Scheiden is taboe
Hardop zeggen dat je denkt aan scheiden is binnen de christelijke kring vaak een taboe. En het uiteindelijk doen kan voor (in mijn ogen) onmenselijke gebeurtenissen zorgen. Er zijn kerken en geloofsgemeenschappen waar je na een scheiding niet meer welkom bent. Of waar de vrouw ongeacht de toedracht altijd als schuldige wordt aangewezen. En ook waarbij een gescheiden persoon geen taken meer mag uitvoeren. Of een hertrouwde vrouw door sommige geloofsgenoten in eerste instantie hoer wordt genoemd.

Ik denk dat de meeste mensen die gaan scheiden al heel veel hebben gedaan om te voorkomen dat ze de drie vernietigende woorden uit deze titel hardop moeten uitspreken.

Zelf kom ik uit een gescheiden gezin. En ook al was ik twee-en-een-half, ik heb er wel degelijk wat van gemerkt. Helemaal omdat mijn biologische vader uit beeld verdween. Maar misschien was dat voor dat moment maar beter ook. Hij kon geen vader zijn en het was onveilig door de ruzies, vreemdgaan, dronkenschap en agressie.

Ondanks dat deze situatie zo onveilig was, is er best vaak iets negatiefs over de scheiding gezegd. Veroordeling richting mijn moeder, door christenen. Zelfs toen ze ging hertrouwen met een aan haar door God gegeven man (inmiddels al ruim 25 jaar mijn vader). Inmiddels is dat allemaal hersteld en vergeven. Maar toch. Veroordeling doet pijn. En dat we dat elkaar aandoen, daar kan ik echt niet bij.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Wees gerust, ik ga niet scheiden en heb het geluk gelukkig getrouwd te zijn. Maar in mijn omgeving scheiden er wel mensen. Ook christenen. En waar ik heel erg verdrietig van word (en aanleiding was voor dit blog), is de opmerking die ik onlangs kreeg van een in Power to the Mama’s geïnteresseerde in scheiding liggende mama: “Ik weet dat scheiden in de christelijke wereld taboe is, dus ik weet niet of Power to the Mama’s iets voor mij is.”

Power to the Mama’s is er voor alle mama’s. Laat ik dat heel duidelijk stellen!

Maar scheiden is toch niet bijbels?
God houdt het huwelijk erg hoog, het is een instelling door Hem gemaakt. Bedacht in het paradijs, voor Adam en Eva (en daarna alle stellen), toen alles nog goed was.

Maar dat is het niet meer.

We leven in een gebroken wereld. Dat legitimeert ons niet om te zeggen dat scheiden oké is en het op de huidige grote schaal te doen. Absoluut niet. De Bijbel is er nog steeds duidelijk over en er worden genoeg discussies over gevoerd.

Maar het gaat mij hier niet om de theologische discussie.

Denk je niet dat dit juist de grootste struggle is van christenen die gaan scheiden? Ze weten heel goed dat scheiden niet Bijbels is (uitzonderingen daargelaten). Ik weet zeker dat vanaf de eerste scheurtjes in het huwelijk, die veroordeling eigenlijk al intrede neemt in hun hart en als een kwade stem rondschreeuwt in hun gedachten.

Laten we lief zijn voor de stellen die te maken hebben met deze heftige gebeurtenis. Laten we hen en hun kinderen ontvangen in armen vol liefde en zachte woorden.

Het gaat mij om hoe wij met elkaar omgaan.

Ik denk dat de meeste mensen die gaan scheiden, zeker als er kinderen in het spel zijn en zeker als ze christen zijn, al heel veel hebben gedaan om te voorkomen dat ze de drie vernietigende woorden uit deze titel hardop moeten uitspreken. Dat het ze heel kwetsbaar, verdrietig en boos maakt. En weet je waar ze dan echt helemaal niks aan hebben?

Als wij ze stenigen, met onze woorden en oordelen.

Natuurlijk is het goed om ze te wijzen op de mogelijkheid tot (christelijke) relatietherapie. Om kritische vragen te stellen. Maar veroordeel ze alsjeblieft niet. Laten we lief zijn voor de stellen die te maken hebben met deze heftige gebeurtenis. Laten we hen en hun kinderen ontvangen in armen vol liefde en zachte woorden. Nare tijden krijgen ze nog genoeg. En wie zijn wij trouwens om over hun te oordelen.

Geef ze liever een knuffel en zeg: kom lieverd. Wat naar voor je.

Wie zonder zonde is werpe de eerste steen
Ik moet als ik me hier weer eens boos over maak altijd aan deze tekst denken:

“Wie van jullie is nooit ongehoorzaam aan God? Laat híj als eerste een steen naar haar gooien.” Toen bukte Hij Zich weer en schreef verder op de grond. Maar toen ze dat hoorden, drong het tot hen door dat ze zelf ook niet altijd leefden zoals God het wil. Ze gingen één voor één weg, de leiders het eerst. De vrouw bleef alleen achter in de kring van mensen rondom Jezus. Jezus kwam overeind en zag dat ze waren weggegaan. Hij vroeg haar: “Vrouw, waar zijn die mannen gebleven die jou beschuldigden? Heeft niemand van hen je veroordeeld?” En ze zei: “Nee Heer, niemand.” Jezus zei: “Ik veroordeel je ook niet. Ga naar huis en doe geen verkeerde dingen meer!” - Johannes 8:7-11.

Impact op kinderen
Scheiden heeft een grote impact op kinderen. Dat is wetenschappelijk bewezen. Maar weet je, ook onveilige, stressvolle thuissituaties hebben dat. Ik kwam op internet een mooi overzicht tegen van hoe dan. En aangezien een op de drie gezinnen tegenwoordig scheiden en de christelijke maatschappij ook steeds meer scheidingen telt, wil ik de link naar dat overzicht hier delen. Ter informatie, voor als je in de vervelende situatie van een slecht huwelijk of een scheiding zit.

Mijn gebed voor jou
Als jij in een slecht huwelijk zit en scheiden de enige uitweg lijkt, dan bid ik je toe dat jullie nieuwe wijn zullen ontvangen van Christus. Zoals Hij van water wijn maakte op het bruiloftsfeest, geloof ik ook dat Hij jullie en jullie relatie kan herstellen.

Als scheiden de enige juiste weg lijkt, bid ik je toe dat je met je partner een goede relatie behoudt met betrekking tot de kinderen. Dat het geen vechtscheiding wordt, en dat door jullie omgang met elkaar een goed voorbeeld wordt gegeven aan jullie kinderen.

En als laatste bid ik je een liefdevolle, niet veroordelende omgeving toe. Ik bid je herstel en Zijn Liefde toe en dat Zijn hand jouw hand vasthoudt.

Deze blog van Daniëlle Koudijs verscheen eerder op de website van Power to the Mama’s.

Foto: JustJet

Reacties

A
Daniëlle schrijft: "En wie zijn wij trouwens om over hun te oordelen. Geef ze liever een knuffel en zeg: kom lieverd. Wat naar voor je." Daarna herinnert ze aan wat Jezus zei tegen de vrouw die overspel had gepleegd.

Maar, naar mijn inzicht zei Jezus wel wat anders dan Daniëlle voorstelt om te zeggen! Jezus had de vrouw lief. Daarom zei Hij helemaal niet zulke "zachte woorden" die Daniëlle voorstelt te zeggen. Hij zei haar de bevrijdende waarheid: "Zondig niet meer!"
REAGEER
Indrukwekkend en leerzaam voor ons mannen!
REAGEER
K
Ik geloof, boven alles, dat God, dat Jezus, dat de Heilige Geest, dat de Vader, LIEFDE is. Ik geloof dat Hij daarom tegen ons zegt: je bent vergeven; ga heen en zondig niet meer. Dat laatste is alles behalve een wijzende vinger. Dat is ook weer puur uit liefde gezegd want Hij heeft vergeven, maar we leven in een wereld waarin de vergeving soms heel moeilijk of zelfs niet, wordt ontvangen. Daarnaast is er een boze die je eerst aanzet tot zonder om je er vervolgens om te veroordelen... Omdat de Messias dat wil voorkomen, zegt Hij: ga heen.......
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
Vakanties
Hier adverteren?

Onze diensten worden alsmaar drukker

Op biddag werd in de kerk aan de gemeente gevraagd om 20 minuten stil te zijn. 20 minuten om in stilte te bidden en te mediteren. Ik ontdekte opnieuw dat dat best voor mij een opgave is. Natuurlijk ben ik weleens 20 minuten stil. Als ik wandel ben heel wat langer stil. Maar eigenlijk vul ik altijd die stilte op. Tijdens een wandeling is er altijd wel wat te zien en te horen. Vogels, de natuur, mensen die je passeren. Echt stil zijn, stil zijn voor God vraagt van mij wel oefening.Het is niet: helemaal nietsdoen.Ook niet mijn verstand op nul zetten.Maar...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

SGP-lijsttrekker over ophef: "Weghalen filmpje was paniekreactie"

Het offline halen van het controversiële verkiezingsfilmpje van de SGP in Dantumadiel was een paniekreactie. Dit vertelde lijsttrekker Tom Bakker woensdagavond tijdens de verkiezingsavond in het Friese Damwoude, schrijft de Leeuwarder Courant.In de video geeft lijsttrekker Tom Bakker aan dat er veel ellende voortkomt uit een echtscheiding. "Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan d...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Carola Veldhuizen over de spectaculaire winst van de ChristenUnie in Renswoude

In Renswoude heeft de ChristenUnie een spectaculaire verkiezingsdag achter de rug. De christelijke partij stijgt daar van 1 naar 4 zetels en is daardoor in één klap de grootste partij. "Ik had dit niet verwacht, maar het is geweldig!," zegt Carola Veldhuizen, nummer vier op de lijst van de ChristenUnie, bij Groot Nieuws Radio. Door de spectaculaire winst van de ChristenUnie laten stemmers in Renswoude zien dat het tijd is voor verandering. Carola: "Ik denk dat we in de afgelopen vier jaar hebben laten zien dat we er echt...

Vijf gevaren van het creationisme

De afgelopen tijd hebben we het weer eens moeten aanhoren: christenen kunnen niet geloven in schepping én evolutie. En voor degenen die dat wél geloven is de verlossing in Jezus Christus overbodig, zij zijn nog niet verloren op voorwaarde dat zij zich bekeren. Tot het creationisme uiteraard. Ook Wietze de Boer schreef dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn, “het is de weg van de dood”. Als ik het goed heb begrepen kan ik, volgens sommige creationisten althans, geen christen zijn. Wa...

Jaap-Harm bekeek de nieuwe film over Maria en werd erdoor geraakt

Rond Pasen verschijnt de nieuwe film Maria Magdalena in de bioscoop. In de Hollywood-film wordt vanuit het vrouwelijke perspectief van Maria van Magdala naar Jezus gekeken. Jaap-Harm de Jong bekeek de film en deelde zijn commentaar op de progressief-christelijke blog Lazarus.Jaap-Harm: "Persoonlijk vind ik dat Mary Magdalene een zeer geslaagde Jezus-film is geworden. Op hoofdlijnen trouw aan wat te lezen is in het Nieuwe Testament. Geregeld ook lenend uit de meer gnostische hoek, waar bijvoorbeeld het boek De Da Vinci Code...
CIP+

"Ik wil niet Gereformeerde Bond-dominee genoemd worden"

“Ik vind het vreselijk om aangekondigd te worden als Gereformeerde Bond-predikant. Ik belijd hetzelfde geloof als mijn buurman die verderop naar een andere kerk gaat,” vertelt ds. A. J. Mensink. CIP.nl sprak de predikant van de hervormde gemeente in Elburg over tobberig geloven, het heilig avondmaal en gereformeerd christen-zijn. “Ik was geen vroom jongetje die urenlang in de Bijbel las en in de kerk goed oplette. Tot mijn twaalfde kon ik mij nauwelijks iets herinneren van wat er tijdens kerkdiensten is gezegd. Het gekke w...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...

Haagse kerken nemen afstand van PVV-spot over islam

Naar aanleiding van de PVV-spot waarin de islam wordt gelijkgesteld met vormen van haat en geweld, heeft de Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) een brief gestuurd naar het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Daarin nemen de kerken afstand van de boodschap van de PVV. In de video wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, "Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af. De video sluit af met het logo van de PVV. Premier Mar...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher