Nieuws

09 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Kerkelijke ontslagzaak: NGK Hattem in cassatie

De kerkenraad van de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) in Hattem gaat om cassatie (herziening) vragen bij de Hoge Raad, de hoogste rechterlijke instantie. Zo krijgt het ‘domineesarrest’ van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, schrijft het Nederlands Dagblad.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft zich in januari met een arrest inhoudelijk gemengd in de ontslagzaak van de gereformeerde dominee ds. Peter Gort. Het hof maakte de eigen rechtsregels van het kerkverband ondergeschikt aan zijn recht de arbeidsverhouding te toetsen en kwam tot de slotsom dat het ontslag op onderdelen ‘onredelijk’ en ‘onregelmatig’ was. De kerk heeft vervolgens het bedrag dat het nog schuldig was aan ds. Gort - 68.000 euro - overgemaakt.

Dat is opvallend omdat kerken normaal gesproken de vrijheid hebben om binnen de wettelijke kaders hun eigen rechtssysteem te hanteren. Bovendien is de dominee geen werknemer van de kerkenraad. De Hoge Raad onderzoekt of het hof zich aan het recht en de procesregels heeft gehouden en of het arrest voldoende is gemotiveerd. De kosten voor de procesgang worden gedragen door het landelijke kerkverband van de NGK.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher