moskee

Nieuws

09 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom de SGP in Gouda zich verzet tegen komst nieuwe moskeeën

"Als SGP’er kan ik moeilijk enthousiast worden van de groei van de islam in Gouda," schrijft Jacques Rozendaal, lijsttrekker van de SGP in Gouda. Het college heeft een intentieovereenkomst getekend met stichting Marokkaans Islamitische Vereniging (MIV) Assalam met als doel het realiseren van twee nieuwe wijkmoskeeën in Gouda. Rozendaal legt uit waarom hij hier niet blij mee is.

Rozendaal: "De SGP vindt de timing zo net vóór de verkiezingen buitengewoon ongelukkig. Toen wij hiervan hoorden, hebben we geprobeerd burgemeester en wethouders te overtuigen dat dit leidt tot onnodige polarisatie in verkiezingstijd. Onbegrijpelijk dat het college toch heeft doorgezet." De lijsttrekker voegt toe dat hij niet enthousiast wordt van de groei van de islam in zijn stad. "De christelijke cultuur heeft Nederland gestempeld en gemaakt tot wat ze nu is. Helaas zijn het juist Nederlanders zelf die dat steeds minder waarderen."

Hij benadrukt dat de SGP voorstander is van de scheiding tussen kerk en staat. Dat wil volgens Rozendaal niet zeggen dat iedere godsdienst hetzelfde is. "In de Bijbel komt het woord jihad niet voor, Jezus zelf benoemt het concept van scheiding van kerk en staat. Christenen putten alleen uit deBijbel als bron voor normen en waarden en kennen geen sharia of hadith naast het Woord van God. Kerken kennen niet het gebruik van een gesproken geloofsbelijdenis in de openbare ruimte. Al deze aspecten leiden tot een fundamenteel andere manifestatie van christendom en islam in de publieke ruimte. 

De SGP vindt dat binnen onze democratische rechtsorde moslims een eigen gebedshuis moeten kunnen hebben, mits dit gebeurt binnen de wettelijke kaders, er geen onduidelijkheid is over financiering vanuit moslimlanden en er geen banden zijn met radicale predikers. Daarnaast heeft het de voorkeur dat op wijkniveau in deze behoefte wordt voorzien. Geen beeldbepalende megamoskee dus in Gouda. Beide moskeeplannen lijken qua schaal en plek hierbinnen te passen."

Lees ook: Zo denken de SGP en ChristenUnie over de islam.

Reacties

T
Als de SGP voorstander is van de scheiding tussen staat en levensbeschouwing; dan vraag ik me af hoe de SGP dan het onverkorte artikel 36 van de Nederlandse Geloofs Belijdenis kan blijven onderschrijven.

SGP doordenk de consequenties van dit artikel en beslis of je hiermee verder kan en wil leven. Bovendien als de SGP terecht vind dat christenen vrij hun geloof moeten kunnen belijden, dan geldt dat ook voor de niet christenen!
T
Je stelt dat christenen vrij hun geloof moeten kunnen belijden, dan geldt dat ook voor de niet christenen!/// Dat is om over na te denken. Wat pleit voor de islam? Immers alles wat zich godsdienst noemt kan zeer omstreden zijn, zoals scientologie dat in sommige landen verboden is.

Mienke de Wilde is gelovig lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster; een religie die sinds kort ook in Nederland als formeel kerkgenootschap wordt erkend. https://eenvandaag.avrotros.nl/item/met-vergiet-op-je-hoofd-op-de-foto-vanwege-religie/
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher