Christian Stier

God

09 maart 2018 door Christian Stier, Israël en de Bijbel

Vijf praktische adviezen om Israël tot zegen te zijn

Er zijn heel veel verschillende manieren om Israël tot zegen te zijn. Wat mij opvalt is dat dat voornamelijk met praktische hulp gebeurt. Dit is natuurlijk heel mooi en waardevol, maar de grootste zegen, het Evangelie van hun Messias, wordt vaak achterwege gelaten.

We willen Joodse mensen hun eigen boek, de Bijbel, teruggeven. God gebruikte hen om de Bijbel te schrijven en zorgvuldig over te leveren. Tegenwoordig hebben veel Joodse mensen zelf geen Bijbel in huis. Uit liefde en dankbaarheid willen we hen het Woord teruggeven.

De Israëlisch Messiaanse organisatie OneforIsrael heeft laatst onderzoek gedaan naar de top 5 belangrijkste projecten/doelen die Amerikaanse christenen financieel ondersteunen:
1. Nederzettingen
2. Het Israëlische leger (IDF)
3. Seculiere instellingen
4. Humanitaire projecten
5. Orthodoxe scholen en instellingen

Voor veel Israëlische gelovigen is het moeilijk te verteren dat zij door hun medegelovigen uit de volken vaak worden genegeerd. Of erger nog, hun Messias in gesprekken wordt verzwegen. En dat terwijl Hij tot hun zaligheid uit hen is voortgekomen…’ (Rom. 1:16; 9:5). Kortom, hoog tijd om onze prioriteiten ten aanzien van Israël te herzien. Hier volgen vijf adviezen om Israël tot zegen te zijn:

Voor veel Israëlische gelovigen is het moeilijk te verteren dat zij door hun medegelovigen uit de volken vaak worden genegeerd.

1. Bid voor de bekering van Israël
‘Gebed’ klinkt misschien erg clichématig. Toch is gebed het krachtigste middel, waarmee God ons wil inschakelen. De Bijbel leert immers dat het gebed van een rechtvaardige veel tot stand brengt. Ik ervaar dit zo vaak tijdens de bijbelverspreiding. God brengt mensen op je pad, Hij kan door het gebed gesprekken zo wenden dat er openingen voor het Evangelie komen, waar je zelf nooit aan hebt gedacht. Gebed voor veldwerkers die uitgaan onder het Joodse volk is zo belangrijk.

Wij wijzen christenen daarbij vaak op ‘het vergeten gebed van Paulus’ uit Romeinen 10:1, waar hij schrijft: “de oprechte wens van mijn hart en mijn gebed tot God voor Israël is gericht op hun zaligheid”.
Tegelijk merken we dat veel mensen het lastig vinden om concreet te bidden voor Israël. We zijn daarom kort geleden uitgekomen met een gebedsapp voor Israël. Wie zich aanmeldt ontvangt dan iedere vrijdagmiddag een concreet gebedspunt. Wat is er mooier dan vrijdagavond (als voor Joodse mensen de Sjabbat begint), concreet voor hen te bidden?

2. Bestrijd de leugen met de waarheid
We leven in een wereld waar de leugen regeert. Zeker als het om Israël gaat, geven de media vaak een heel verwrongen beeld. Er is maar één manier om de leugen te bestrijden en dat is met de waarheid. Maar datzelfde principe geldt ook voor het verwrongen beeld dat veel Joodse mensen hebben van de Heere Jezus en de boodschap van het Evangelie. Dat beeld zet je niet recht door –zoals sommigen beweren- te zwijgen, maar door in liefde vrijmoedig het gesprek aan te gaan en te laten zien Wie de Heere Jezus wel is. Hij is immers volgens hun eigen Bijbel de beloofde Messias, Die uit hen is voortgekomen!

3. Ga het gesprek aan!
Als je naar Israël gaat of op andere plaatsen komt waar je Joodse mensen ontmoet, bid de Heere dan om wijsheid en ga het gesprek aan! Nee, dat doe je niet vanaf een zeepkistje; de bekende karikatuur waarmee vaak werkers onder Israël worden weggezet. Ga gewoon in alle rust, liefde en fijngevoeligheid het gesprek aan. Vergeet niet dat ieder jaar duizenden christenen Israël bezoeken en Israëli’s gewend zijn om vragen van christenen te beantwoorden over hun land, hun geschiedenis, of over het Israëlisch-Palestijns conflict. Stel in zo’n gesprek ook eens de vraag: “Ik reis als christen door jullie prachtige Bijbelse land, waar geschiedenissen ook uit het Nieuwe Testament tot leven komen. Hoe kijkt u als Jood eigenlijk tegen het Nieuwe Testament aan?" Je zult ontdekken dat dit soms mooie gesprekken oplevert en er prachtige kansen liggen om het verwrongen beeld over de Heere Jezus en het Nieuwe Testament weg te nemen en de liefde van Christus met hen te delen. Doe alles biddend en in afhankelijkheid van Gods Geest! Als iedere Christen die Israël bezoekt, zou bidden voor een ontmoeting en een gesprek over Messias Jezus, dan zou de Heere daar veel zegen voor Zijn volk aan verbinden.

Ik heb vele malen meegemaakt dat ogen verwonderd oplichtten omdat ze niet wisten dat de krachtige profetie van Jesaja 53 in hun eigen Joodse Bijbel staat.

4. Geef hen het mooiste Cadeau!
Geef hen het mooiste Cadeau: de Bijbel. We kunnen duizenden woorden spreken, maar Gods Woord is vele malen krachtiger. God laat zich kennen in Zijn Woord. Lees Bijbelteksten als Mattheüs 10:5-6 of Romeinen 1:16. Of laat eens Jesaja 53 lezen; een hele krachtige profetie over het verzoenend lijden, de dood en opstanding van de Heere Jezus. Dit hoofdstuk wordt ook wel ‘het verborgen hoofdstuk’ genoemd, omdat veel Joodse mensen het niet kennen. Ik heb vele malen meegemaakt dat ogen verwonderd oplichtten omdat ze niet wisten dat deze krachtige profetie in hun eigen Joodse Bijbel staat.

Wanneer je getuigenissen van Messiaanse Joden leest of bekijkt dan is er altijd een moment dat ze het Nieuwe Testament gaan lezen. Het Woord van God speelt een cruciale rol. Dus geef ze het Woord terug. We hebben immers zowel het Oude als het Nieuwe Testament van hen ontvangen! We stellen ze als stichting Israël en de Bijbel in vele talen gratis beschikbaar.

5. HIT (Host Israeli travellers)
Naast een reis naar Israël of een door God geleide ontmoeting op straat, kun je er ook voor kiezen om je huis gastvrij open te stellen voor reizende Israëli’s. Je kunt dat doen door je aan te melden bij HIT (Host Israeli travellers). Dit is een netwerk van christenen die een kamer of gedeelte van hun huis voor reizende Israëli’s beschikbaar stellen.

Christian Stier schreef dit artikel namens stichting Israël en de Bijbel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Onze diensten worden alsmaar drukker

Op biddag werd in de kerk aan de gemeente gevraagd om 20 minuten stil te zijn. 20 minuten om in stilte te bidden en te mediteren. Ik ontdekte opnieuw dat dat best voor mij een opgave is. Natuurlijk ben ik weleens 20 minuten stil. Als ik wandel ben heel wat langer stil. Maar eigenlijk vul ik altijd die stilte op. Tijdens een wandeling is er altijd wel wat te zien en te horen. Vogels, de natuur, mensen die je passeren. Echt stil zijn, stil zijn voor God vraagt van mij wel oefening.Het is niet: helemaal nietsdoen.Ook niet mijn verstand op nul zetten.Maar...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

SGP-lijsttrekker over ophef: "Weghalen filmpje was paniekreactie"

Het offline halen van het controversiële verkiezingsfilmpje van de SGP in Dantumadiel was een paniekreactie. Dit vertelde lijsttrekker Tom Bakker woensdagavond tijdens de verkiezingsavond in het Friese Damwoude, schrijft de Leeuwarder Courant.In de video geeft lijsttrekker Tom Bakker aan dat er veel ellende voortkomt uit een echtscheiding. "Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan d...

Carola Veldhuizen over de spectaculaire winst van de ChristenUnie in Renswoude

In Renswoude heeft de ChristenUnie een spectaculaire verkiezingsdag achter de rug. De christelijke partij stijgt daar van 1 naar 4 zetels en is daardoor in één klap de grootste partij. "Ik had dit niet verwacht, maar het is geweldig!," zegt Carola Veldhuizen, nummer vier op de lijst van de ChristenUnie, bij Groot Nieuws Radio. Door de spectaculaire winst van de ChristenUnie laten stemmers in Renswoude zien dat het tijd is voor verandering. Carola: "Ik denk dat we in de afgelopen vier jaar hebben laten zien dat we er echt...

Vijf gevaren van het creationisme

De afgelopen tijd hebben we het weer eens moeten aanhoren: christenen kunnen niet geloven in schepping én evolutie. En voor degenen die dat wél geloven is de verlossing in Jezus Christus overbodig, zij zijn nog niet verloren op voorwaarde dat zij zich bekeren. Tot het creationisme uiteraard. Ook Wietze de Boer schreef dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn, “het is de weg van de dood”. Als ik het goed heb begrepen kan ik, volgens sommige creationisten althans, geen christen zijn. Wa...
CIP+

"Ik wil niet Gereformeerde Bond-dominee genoemd worden"

“Ik vind het vreselijk om aangekondigd te worden als Gereformeerde Bond-predikant. Ik belijd hetzelfde geloof als mijn buurman die verderop naar een andere kerk gaat,” vertelt ds. A. J. Mensink. CIP.nl sprak de predikant van de hervormde gemeente in Elburg over tobberig geloven, het heilig avondmaal en gereformeerd christen-zijn. “Ik was geen vroom jongetje die urenlang in de Bijbel las en in de kerk goed oplette. Tot mijn twaalfde kon ik mij nauwelijks iets herinneren van wat er tijdens kerkdiensten is gezegd. Het gekke w...

Jaap-Harm bekeek de nieuwe film over Maria en werd erdoor geraakt

Rond Pasen verschijnt de nieuwe film Maria Magdalena in de bioscoop. In de Hollywood-film wordt vanuit het vrouwelijke perspectief van Maria van Magdala naar Jezus gekeken. Jaap-Harm de Jong bekeek de film en deelde zijn commentaar op de progressief-christelijke blog Lazarus.Jaap-Harm: "Persoonlijk vind ik dat Mary Magdalene een zeer geslaagde Jezus-film is geworden. Op hoofdlijnen trouw aan wat te lezen is in het Nieuwe Testament. Geregeld ook lenend uit de meer gnostische hoek, waar bijvoorbeeld het boek De Da Vinci Code...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Haagse kerken nemen afstand van PVV-spot over islam

Naar aanleiding van de PVV-spot waarin de islam wordt gelijkgesteld met vormen van haat en geweld, heeft de Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) een brief gestuurd naar het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Daarin nemen de kerken afstand van de boodschap van de PVV. In de video wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, "Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af. De video sluit af met het logo van de PVV. Premier Mar...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher