man vrouw

Dagelijks leven

08 maart 2018 door Paulien Vervoorn

Mannen en vrouwen zijn nog steeds niet gelijkwaardig

Natasja en haar man Joost hebben dezelfde opleiding en ervaring. En toch wordt Joost veel vaker dan Natasja gevraagd om te (s)preken. Als Joost komt spreken, komt er tenminste geen gedoe …

Het is vandaag (8 maart, red) Internationale Vrouwendag. Met als thema #wijzijngelijkwaardig. De wereldwijde problematiek van uitgebuite vrouwen en meisjes verdient alle aandacht.

We zien dat over de hele wereld vrouwen en meisjes minder rechten hebben dan mannen en jongens. Als we de situatie in Nederland vergelijken met die in veel andere landen, mogen we dankbaar zijn.

En toch...
Wij zijn niet gelijkwaardig. Ik hoor veel verhalen die vergelijkbaar zijn met het verhaal van Natasja. Om de eenheid te bewaren wordt het onderwerp maar niet aangekaart. We houden het liever zoals het is. In evangelische gemeenten waar het geen issue is dat vrouwen spreken, staan er nog altijd meer mannen dan vrouwen op het spreekrooster. (Als het anders is: mail me!)

Natasja en haar man Joost hebben dezelfde opleiding en ervaring. En toch wordt Joost veel vaker dan Natasja gevraagd om te (s)preken.

Farah Nobbe en Natalie Mieras, auteurs van Speak up dear!, herkennen het buiten de kerk. Redacties van talkshows, recruitmentbureaus en werkgevers die meer vrouwen in hun team willen hebben, klagen erover: ze kunnen de vrouwen niet vinden. Er zijn simpelweg minder vrouwen die carrière maken. Nederland heeft bijvoorbeeld maar 8 procent vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Hoe komt dat toch?

Durven we niet?

Kunnen we het niet?

Willen we niet?

Mogen we niet?

Vorige week plaatste ik een korte enquête online voor (s)prekende vrouwen.

Hierbij alvast een paar (voorlopige) conclusies:

  • Een deel van de (s)prekende vrouwen herkent het probleem niet. Zij maken deel uit van kerken waar iedereen inmiddels gewend lijkt te zijn aan een vrouwelijke predikant.
  • Een ander deel herkent het wel. Zij zijn lid van een kerk of gemeente waar geen vrouwen mogen (s)preken. Ze durven, ze willen en ze kunnen spreken, maar dan wel buiten hun eigen gemeente. Een aantal van hen ervaart dit als pijnlijk.
  • Veel van de vrouwen herkennen dat je als vrouw (meer dan mannen!) moet balanceren om geloofwaardig (credible) en aardig (likeable) over te komen.

Ben jij een (s)prekende vrouw?
Om beter te kunnen inspelen op jouw vragen heb ik een enquête gemaakt. Vul jij ’m in? Wie weet schrijf ik binnenkort een blog over jouw vraag. Of organiseer ik een nieuwe training of meeting.

Deze blog verscheen op de website van Paulien Vervoorn.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher