lijden

Nieuws

08 maart 2018 door NRC Handelsblad

Pastoraal medewerker vindt dat we niet bang hoeven te zijn voor ziekte en lijden

Sinds Marleen Anthonissen-van der Louw in Israël woont, valt haar op dat er in het Midden-Oosten een grote acceptatie is voor het lijden. "Komt dat doordat vasten in zowel christendom, jodendom als islam in dit land heel serieus genomen wordt?" Dit vraagt de pastoraal medewerker uit Jeruzalem zich af in NRC Handelsblad.

"Bovendien zijn ziekte en dood een onderdeel van het leven. Het is ontzettend naar en verdrietig als het je overkomt, maar het wordt ingebed in een soort liturgie van het lijden en er worden extra gebeden voor je opgezegd. En daarna ga je weer door, want jouw eigen leven moet verder geleefd worden onder Gods hemel."

Marleen suggereert dat we in het Westen niet bewust omgaan met de diepte van het lijden. "We horen overal de oproep tot gelukkig zijn – ‘Happinez’. En we moeten ons leven zo goed mogelijk leven en ontplooien, eruit halen wat erin zit." Ze wijst op haar vriendin die in deze periode voorafgaand aan Pasen aan het vasten is: een geestelijke oefening om het lijden van Jezus indringender te beleven. "Om jaloers op te worden!"

Lees hier de volledige column van Marleen Anthonissen-van der Louw.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher