kerk

Nieuws

08 maart 2018 door Hendriëlle de Groot

Zes Afrikaanse predikanten die weigeren kerk te sluiten gearresteerd

De Rwandese politie heeft zes christelijke predikanten gearresteerd, omdat ze van plan waren om te protesteren tegen een recent overheidsbesluit. Het besluit houdt in dat meer dan zevenhonderd kerken moeten worden gesloten, omdat ze niet aan de veiligheids- en reinheidsnormen zouden voldoen, schrijft The Christian Post.

AFP meldt dat autoriteiten in het Afrikaanse land dinsdag hebben aangekondigd dat ze zes 'meesterbreinen' hebben gearresteerd, om de sluiting van 714 kerken en een moskee, die als onveilig, onrein en lawaaierig werd gezien, in de hoofdstad Kigali te voorkomen.

De regering beschuldigt de pinkstervoorgangers ervan dat ze vergaderingen houden, waar ze de weerstand van het bevel bespraken, dat vorige week werd uitgegeven. “Na de schorsing van de kerken die niet aan de vereiste normen voldeden, hielden sommige kerkleiders illegale bijeenkomsten die bedoeld waren om de richtlijn te trotseren en te belemmeren,” zei de woordvoerder van de Nationale politie van Rwanda, Theos Badege, tegen het internationale persbureau. “De politie begon te onderzoeken om de meesterbreinen achter deze illegale daad te vinden.”

Badege voegde eraan toe dat de sluiting vooral pinksterkerken beïnvloedt. De kerken is gevraagd om hun activiteiten te stoppen, 'tot ze aan de vereisten voldoen'. “Sommige kerken houden aanbiddingsdiensten in onwaardige, onreine gebouwen, ten koste van de gezondheid en de veiligheid van mensen,” vertelde Anastate Shyaka, hoofd van de regeringsraad die toezicht houdt op publieke en private organisaties, vorig jaar aan AFP. “Er zijn ook gevallen van geluidsoverlast gemeld, terwijl sommigen zonder de vereiste exploitatievergunning werken.”

De BBC merkt op dat het aantal pinksterkerken onder leiding van charismatische voorgangers de afgelopen jaren snel is toegenomen in Afrika. Terwijl sommige gemeenten enorm groot zijn en elke zondag duizenden mensen aantrekken, komen andere kerken samen in eenvoudige bouwwerken die zonder toestemming van de overheid zijn gebouwd.

Een Rwandese functionaris zei tegen BBC dat sommige van de kerken die door het bevel zijn getroffen, opnieuw zijn heropend, nadat ze door de inspecteurs zijn goedgekeurd. Sommige kerkleiders hebben ook de orders bekritiseerd.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher