God

08 maart 2018 door Arie-Jan Mulder

Wanneer je als christen wordt verketterd ben je gelukkig

'Gelukkig zijn jullie wanneer ze je omwille van mij uitschelden, vervolgen en van allerlei kwaad betichten. Verheug je en juich, want je zult rijkelijk worden beloond in de hemel; zo immers vervolgden ze vóór jullie de profeten.' Aan het eind van de zaligsprekingen wordt Jezus heel persoonlijk: hij heeft het niet meer over ‘hun’ maar over ‘jullie’.

Het is trouwens heel opmerkelijk dat Jezus zichzelf hier neerzet als oorzaak van vervolging. Dit is een messiaanse uitspraak van Jezus, want hij openbaart zich hier eigenlijk als God. Het gaat hier niet om vervolging vanwege het aanhangen van een ideologie, van een aantal ideeën, maar om een wezenlijk confrontatie tussen een God die koning wil zijn van zijn schepselen, en mensen die zich daar - veelal onbewust - tegen verzetten. Gods heerschappij in ons leven en het koningschap van Jezus in ons hart leiden tot wrijving met een omgeving die zich in wezen van God afkeert.
En daarover zet Jezus hier weer een prachtige paradox neer: wanneer je wordt verketterd ben je gelukkig! Als je wordt uitgescholden zal je je niet direct gelukkig voelen, maar het is van groot belang om te beseffen dat je dat in Gods werkelijkheid dan wel bent. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je bewust mee omgaan en mee oefenen. En uiteindelijk moet ook dat inzicht en die blijdschap om vervolging ons gegeven worden.

Het gaat om Jezus, het gaat om Gods wil in ons leven en niet om onze aangename omstandigheden. Onze blijdschap gaat over God, niet over onze situatie. In een tijd waarin we geleerd hebben om op te komen voor onze rechten, ook als gelovigen, is dit een krachtige boodschap: wij hebben geen rechten op aarde, wij zijn burgers van een ander koninkrijk.
Heel subtiel deelt Jezus ons hierin nog een andere diepe boodschap mee: de bedoeling is niet dat we de stormen sterk en dapper doorstaan. Hij roept niet op tot weerbaarheid. Wij zijn geen helden en we zijn niet sterk. Jezus roept niet op tot dapperheid maar tot blijdschap!

Het gaat om Jezus, het gaat om Gods wil in ons leven en niet om onze aangename omstandigheden.

Dat kan alleen maar hemelse blijdschap zijn die op bovennatuurlijke wijze in ons is komen wonen. Want zoals we telkens weer zien in heel deze prachtige toespraak: onze inspanning zit er niet in om met alle mogelijke moeite goed te doen, of dapper te zijn. Onze inspanning is er op gericht om onder alle omstandigheden met Christus verbonden te blijven, en zo in de liefde voor God en de ander te blijven. Paulus noemt dat voor zichzelf later 'roemen in zijn zwakheid'. Wij kunnen het niet van onszelf, maar het gaat om God in ons.

En nu we over deze zaligsprekingen hebben nagedacht, en hebben gezien dat het bij al deze woorden van Jezus gaat over verbondenheid met hem, nu stel ik - met de vinger langs de zaligsprekingen - nog een serie vragen:
- wie was er nederig van hart?
- wie treurde over zijn gevallen volk?
- wie was zachtmoedig en liet met zich doen?
- wie was door en door hongerig naar gerechtigheid?
- wie was de vleesgeworden barmhartigheid?
- wie was zuiver van hart en zonder zonde?
- wie was de vredevorst?
- wie werd om de gerechtigheid vervolgd en terechtgesteld?

Op al deze vragen is het antwoord: Jezus Christus, Gods zoon. Jezus zelf was de ultieme belichaming van alles wat hier in de zaligsprekingen wordt uitgesproken over de nieuwe mens, over de mens die leeft vanuit God. En tot onze verrassing zien we hier in de zaligsprekingen het portret van Jezus zelf getekend worden. In al deze uitspraken over de mens die God volgt, wordt het beeld van Gods Zoon geschetst. Jezus, de Zoon van God, staat in deze beschrijving zelf model voor het leven van Gods kinderen.

En uiteindelijk is dat natuurlijk niet echt verrassend, want er is maar één manier waarop de zaligsprekingen in onze leven werkelijkheid worden en dat is door de Geest van Christus in ons leven. Hij moet dat in ons doen. Het gaat om God in ons. De zaligsprekingen vormen een portret van Jezus, en wij vormen een spiegel van Jezus wanneer hij deze woorden in ons waar maakt.

Arie-Jan Mulder is spreker en schrijver. Zijn boek over de Bergrede is als ebook verkrijgbaar. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher