Juf Ank

Dagelijks leven

07 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. Otto Grevink over de kanjertraining van juf Ank

"Het was niet de leukste aflevering van De Luizenmoeder afgelopen zondag, vond ikzelf. Maar het ging dan ook misschien wel over het lastigste onderwerp op een basisschool: pesten," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Eén van de methoden die scholen hanteren om dit tegen te gaan is de kanjertraining.

Deze wordt op de hak genomen in de laatste aflevering van De Luizenmoeder.

"Waar gaat het in de methode van de kanjertraining eigenlijk om?," vraagt Grevink zich af. "Er zijn inderdaad vier kleuren petten – geen puntmutsen dus! Drie hoofdkleuren en één basiskleur. De basiskleur, de witte, is de belangrijkste. Dat is de kleur van vertrouwen, waarin je met respect met elkaar kunt omgaan. (...) Kern van de kanjertraining is het vertrouwen weer in de groep te zetten. De petjes moeten helpen om de ‘wereld van vertrouwen’ te leren onderscheiden van de wereld van ‘wantrouwen’.

Op de school waar ik schoolpastor ben en vertrouwenspersoon werken we in de dagelijkse omgang met het ‘herstelrecht’. (...) Vanuit mijn christelijk geloof vind ik het herstelrecht een stuk sympathieker van de kanjertraining. In de oefening van de kanjertraining worden de rollen versterkt met als doel dat ieder vertrouwen krijgt in zijn eigen rol. Vanuit het herstelrecht wordt ook gekeken naar hoe we samen de toekomst in kunnen. 

Het geloof in een God die zegt: ‘Ik maak alles nieuw’ (Openbaring 21: 5) stimuleert mij om op school mee te werken aan een cultuur waarin herstel mogelijk is en kinderen wegen leren vinden om met elkaar opnieuw te beginnen."

Lees hier het volledige commentaar van ds. Otto Grevink.

Reacties

W
Ik vind de benadering van herstelrecht heel fijngevoelig. Wat ik wel mis is een bewustzijn van de rol van de duivel. Hij komt niet dan om te stelen, te slachten en te verdelgen en dat is nou precies wat er bij pesten gebeurt. Volgens de Bijbel is de effectieve tegenmaatregel hem openlijk tentoon te stellen. Ik denk daarom dat we de "zwijgende meerderheid" van de kinderen moeten motiveren om pestgedrag te signaleren en ertegen op te treden. Hierin is een rol weggelegd voor de kerken om onze kinderen hiervoor toe te rusten. Dit hebben wij in onze
REAGEER
W
kerk gedaan, en de kinderen waren heel enthousiast!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher