euthanasie

Dagelijks leven

07 maart 2018 door EO

Waarom Eline als christen anders is gaan denken over euthanasie

Aurelia Brouwers maakte eind januari door euthanasie een einde aan haar leven. De christelijke Eline Rietkerk werkte mee aan een documentaire over haar. Bij de EO legt ze uit waarom ze anders is gaan denken over euthanasie.

De 29-jarige Aurelia was lichamelijk gezond, maar gaf aan dat ze ondraaglijk en uitzichtloos leed. Ze kampte met borderline, deed aan zelfbeschadiging, hoorde stemmen, had psychoses en was depressief. Al jaren wilde ze niet meer leven. Op Oudejaarsdag kreeg ze, na een lang traject, toestemming voor euthanasie. "Vorig jaar juni had ik mijn eerste gesprek bij de Levenseindekliniek. Ik was uitbehandeld en niemand kan me meer helpen. Ik wil op een waardige manier sterven. Ik vind dat ik recht heb op een waardige dood."

"Voordat ik Aurelia leerde kennen had ik best een duidelijk beeld over euthanasie," vertelt documentairemaker Eline. "Ik geloof dat God gaat over leven en dood, dus om zelf een einde aan je leven te laten maken druist daar tegenin." Naarmate zij Aurelia beter leerde kennen, werd haar mening over euthanasie steeds genuanceerder. "Ze sliep niet, had psychoses en was doodsbang voor de nachten. (...) Aurelia wilde ook niet dood, ze wilde niet meer lijden, ze kon het niet meer. Ik begreep dat wel."

Eline verwijst naar een Canadese christen die een petitie startte om Aurelia's sterven tegen te houden. Het viel haar op dat veel christenen hardvochtig over Aurelia oordeelden. "Als iemand geen uitweg meer ziet en zó lijdt, dan moet je iemand steunen. En dat kan best zonder dat je het eens bent met de keuze. Dat vind ik juist christelijk: iemand bijstaan die dat nodig heeft." Eline onderstreept dat ze nu niet pro-euthanasie is, maar wel dat ze er genuanceerder over spreekt.

Lees hier het volledige verhaal op de website van de EO.

Reacties

En wie weet hier zeker dat het voor Aurelia beter is na de dood? Als Christen weet je dat de Bijbel op diverse plaatsen leert dat het na de dood verschrikkelijk is voor een ongelovige (De Moslim weet dat ook). Alleen in dit leven kun je de juiste beslissing maken voor een leven met of zonder God. Nu is het nog de tijd van genade, straks is er een eeuwigheid die heel mooi is, of één die je zelfs je ergste vijand niet toewenst.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher