Arthur Alderliesten

Nieuws

07 maart 2018 door Sjoukje Dijkstra

VBOK komt met petitie tegen abortuspil bij huisarts

De Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) lanceert een petitie tegen het wetsvoorstel van GroenLinks en de PvdA om de abortuspil ter beschikking te stellen bij de huisarts. Met de petitie wil de VBOK bereiken dat het wetsvoorstel onvoldoende steun krijgt in de Tweede Kamer om door te gaan.

VBOK-directeur Arthur Alderliesten (foto) kwam met het idee van een petitie, nadat hij zag dat een petitie van voorstanders al door een paar duizend mensen getekend was. EenVandaag kwam daarbij kort geleden met een peiling, waaruit bleek dat zes op de tien mensen (63%) het een goed idee vinden als de huisarts de pil kan voorschrijven. Ook bij de coalitiepartijen is er steun: kiezers van D66 (80% voor) en VVD (69%) zijn enthousiast en ook CDA-kiezers zijn voorzichtig optimistisch (49% voor, 35% tegen). Alleen de kiezers van de ChristenUnie zijn in meerderheid tegen.

De VBOK-directeur vraagt zich af of de voorstanders hierbij weten waar het om gaat bij de abortuspil. “De effecten van de pil lijken onderschat te worden. Zo blijkt ook uit reacties op social media. Veel mensen denken dat het om de Morning After Pil gaat of vorm van anticonceptie. Het verschil met anticonceptie is dat er niet alleen een zwangerschap, maar ook ongeboren menselijk leven wordt afgebroken. Het kan bovendien leiden tot hevige bloedingen en psychosociale problemen. Ook daarom hebben we deze petitie in het leven geroepen. Vrouwen hebben bij onbedoelde zwangerschap recht op een geïnformeerde keuze.”

"Het verschil met anticonceptie is dat er niet alleen een zwangerschap, maar ook ongeboren menselijk leven wordt afgebroken."

Laagdrempelige stap
Het wetsvoorstel dringt volgens de VBOK aan op een snelle beslissing van de vrouw. Alles is erop gericht dat het halen van de abortuspil een laagdrempelige stap moet zijn. Alderliesten, directeur van de VBOK zegt hierover: “Alsof we het hebben over een paracetamol tegen hoofdpijn!” Hij pleit juist voor bedenktijd en een zorgvuldige begeleiding: “Daarbij hoort weten wat de gevolgen van een abortus kunnen zijn, maar ook wat het uitdragen van een zwangerschap betekent. Of wat eventuele alternatieven voor abortus kunnen zijn, zoals adoptie of pleegzorg.”

Het is voor de tweede keer dat er een dergelijk wetsvoorstel ligt. Eerder kwam Edith Schippers, voormalig minister Gezondheidszorg met een dergelijk voorstel (2016), dat werd afgeketst, omdat het onzorgvuldig was en zou zorgen voor te veel administratieve rompslomp voor de huisartsen. Volgens GroenLinks (GL) zit er een duidelijk verschil tussen het oude plan van Schippers en het initiatiefwetsvoorstel: GL en de PvdA willen niet dat huisartsen allemaal apart een vergunning moeten aanvragen. Zij laten weten hiermee vooral de keuzevrijheid van de vrouw te willen vergroten.

Volgens Alderliesten wordt er in het wetsvoorstel van GroenLinks en PvdA volledig voorbijgegaan aan het ongeboren mensje-in-ontwikkeling. “Waar blijven de rechten van het ongeboren leven? Het wordt niet één keer genoemd in het wetsvoorstel! De VBOK pleit ook voor zorgvuldigheid voor het ongeboren kind. Het is onmondig, heeft geen stem. We moeten er goed voor zorgen en het koesteren. Daarom hoop ik dat het wetvoorstel niet door zal gaan.”

"Vrouwen hebben recht op bedenktijd en een zorgvuldige begeleiding. Dat krijgen ze niet met de abortuspil bij de huisarts."

Volle wachtkamers
Voorstanders, waaronder de diverse brancheverenigingen, achten het uit ‘medisch, psychologisch en sociaal oogpunt’ wenselijk is dat ongewenst zwangeren zo snel mogelijk hulp kunnen krijgen bij een hen vertrouwde hulpverlener. Volgens de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LVH) zijn huisartsen prima in staat om de abortuspil voor te schrijven. De LVH schaart zich hiermee achter zowel het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) als de artsenfederatie KNMG. De NHG concludeerde in 2016 al dat de abortuspil veilig door de huisarts zou kunnen worden voorgeschreven.

Alderliesten zet hier vraagtekens bij: “Huisartsen zijn tot veel in staat, maar naar onze waarneming overvragen we huisartsen op deze manier. Ze zitten al met volle wachtkamers en het begeleiden van vrouwen die onbedoeld zwanger zijn vereist tijd en specialistische kennis. Vrouwen hebben recht op bedenktijd en een zorgvuldige begeleiding. Dat krijgen ze niet met de abortuspil bij de huisarts.”

De petitie ‘De abortuspil NIET bij de huisarts – vrouw en kind verdienen beter’ wordt breed ondersteund door een grote groep organisaties en personen. Ook is er op vbok.nl/petitie meer uitleg over de petitie en een vraag- en antwoordenlijst te vinden met meer informatie over de abortuspil.

Klik hier om de petitie te bekijken of te ondertekenen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher