kringleider

Dagelijks leven

07 maart 2018 door Kringleiders.nl

Hoe pro-actief ben jij als kringleider?

Heb jij ook het verlangen om met jouw kring te groeien en echt verder te komen? Maar vraag je je geregeld af hoe je dit dan kunt aanpakken en welke rol jij daar precies in hebt? Maakt dat je op sommige momenten onzeker?

Als kringleider heb ik hier lang mee geworsteld (en soms nog!). Ik vond het lastig mijn rol te bepalen. Ik voelde me verantwoordelijk, wist dat ik de kwaliteiten wel bezat, maar wist niet goed hoe ik die verantwoordelijkheid op een goede manier kon invullen. Het maakte me onzeker wat resulteerde in een afwachtende houding van mijn kant. Zodra er iets gebeurde op kring, reageerde ik daarop als ik dat nodig achtte en verder liet ik veel dingen bij de kring zelf liggen, vanuit de gedachte dat je ‘met elkaar de kring maakt’. Wat natuurlijk ergens ook zo is. Ook de kring heeft zijn verantwoordelijkheid. Alleen je rol als kringleider is er niet voor niets. Er waren verwachtingen van kringleden richting mij, die ik met mijn afwachtende houding niet waarmaakte. Af en toe kwam dat boven, ook al wisten kringleden het niet altijd concreet te benoemen. Niet altijd leuk, maar wel logisch!

Een goed boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey (must voor iedere leider :-), maakte mij iets belangrijks duidelijk:

Covey noemt ‘pro-activiteit’ de belangrijkste eigenschap van effectieve leiders. Pro-activiteit is het tegenovergestelde van ‘reactionair’, wat je zou kunnen omschrijven als het handelen in reactie op iets wat gebeurt. In dat geval bepalen de omstandigheden en gebeurtenissen hoe alles loopt. Als je daarentegen pro-actief handelt, wacht je niet eerst af tot er iets gebeurt, maar neem je het heft in eigen handen en ben je gebeurtenissen in feite één stap voor.

Eye-opener voor mij en wellicht voor jou als kringleider! Ben jij pro-actief, dan heb jij de regie en niet de gebeurtenissen. Maar daar heb je wel visie en lef voor nodig. Want wát ga je dan doen en geef je jezelf ook die autoriteit om deze dingen op te pakken? Ik noem hier drie dingen die je als pro-actief kringleider zou kunnen doen:

  1. Bespreek aan de start van het seizoen ieders verwachtingen en stel samen met je kring een doel, die meetbaar is. (Bijvoorbeeld: aan het einde van het seizoen willen we drie maatregelen hebben bestudeerd die wij als christen in ons leven kunnen implementeren om een bijdrage te leveren aan het klimaat, of een ‘heilig’ leven, of op het gebied van duurzaamheid o.i.d.)
  2. Bel af en toe eens iemand van je kring om te vragen hoe het nu echt met iemand gaat en bouw deze band pro-actief op.
  3. Wacht niet met het bespreken van onenigheden tot de bom barst, maar maak het direct bespreekbaar. Breek het open, voordat er teveel emotie is opgebouwd en er echt grote brokken worden gemaakt. Wees niet bang om dit soort dingen aan te gaan.

Onbewust verwachten je kringleden dat je pro-actief bent. Vind je dit lastig? Geef het gewoon aan richting je kringleden en vraag hun back-up en feedback, zodat je kunt leren en groeien in je rol! Ik wens je veel pro-activiteit!

Kringleiders.nl publiceert korte, informatieve blogs, Bijbelstudiereeksen en een inspiratieprogramma speciaal voor kringleiders die graag willen ontwikkelen, maar weinig tijd hebben voor het lezen van allerlei handboeken. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher