Drie waardevolle lessen uit Esther

God

07 maart 2018 door Leen Stehouwer

Drie waardevolle lessen uit Esther

Het bijbelboek Esther heeft een heel aparte eigenschap. God wordt hierin niet genoemd en er wordt niet rechtstreeks naar Hem verwezen. In de loop der tijd is daarom soms betwijfeld of Esther wel in de Bijbel thuishoorde. Het antwoord dat op deze vraag telkens weer is gegeven, verwijst naar de loop van de gebeurtenissen in het boek. In het verhaal zitten zoveel toevalligheden, dat de uitkomst van de gebeurtenissen helemaal niet toevallig blijkt te zijn, maar door God geleid. God kan verborgen lijken, maar Hij handelt in de geschiedenis.

Het Evangelisch College (EC) is een interkerkelijk opleidingsinstituut dat (deeltijd)opleidingen en cursussen aanbiedt op het gebied van de Bijbel, Theologie, Missionair Werk en Pastoraat.

Esther stelt een kwestie aan de orde die heel herkenbaar is: waar is God als wij niet merken dat Hij er is? En in het verlengde daarvan: als God en zijn wil moeilijk aanwijsbaar zijn, welke keuzes moeten wij dan maken in het leven? Onder andere deze vragen brengen ons dichtbij Esther en andere personen in het verhaal en maken het de moeite waard om ons te verdiepen in lessen die dit bijbelboek ons te bieden heeft.

1. Een situatie die je zelf niet gekozen hebt
Het bijbelboek Esther vertelt geen romantisch verhaal, al wordt dat soms wel gedacht. Esther kiest er niet zelf voor om mee te doen aan de schoonheidswedstrijd, maar wordt samen met andere meisjes bij elkaar gebracht in de burcht van de koning (2:8). Haar oude leven is ze kwijt, en wat zal ervoor in de plaats komen? De eerste keer dat ze bij de koning komt, kan ook de laatste zijn (2:14). Als ze pech had gehad, was de koning haar verder vergeten, en had ze de rest van haar leven weg kunnen kwijnen in zijn harem. Zelfs als koningin is het leven niet gemakkelijk. Esther 4:11 laat zien dat ook de koningin niet zomaar op eigen initiatief bij haar man mag komen. Wat moet dat geweest zijn als je moet wachten totdat je man je weer laat komen? Aangezien Esther in geen dertig dagen bij de koning was geroepen, valt te verwachten dat hij ondertussen aan een andere vrouw de voorkeur had gegeven.

Ongetwijfeld is Esther geschokt geweest door wat haar overkwam. Ze blijkt zich echter niet te verliezen in bitterheid en ook niet in egoïsme.

Ongetwijfeld is Esther geschokt geweest door wat haar overkwam. Ze blijkt zich echter niet te verliezen in bitterheid en ook niet in egoïsme. Mordechai maakt haar duidelijk dat zij een sleutelrol kan vervullen in de redding van haar volk: “Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze.” (4:14). De taak komt gewoon op haar pad. Ze aarzelt, wat geen wonder is. Ze heeft waarschijnlijk nooit de held willen spelen, maar nu moet ze de dood riskeren om haar volk te redden. “Moet ik omkomen, goed, dan zal ik omkomen” (4:16) geeft haar uiteindelijke beslissing aan. Die beslissing blijkt cruciaal voor de redding van het Joodse volk en is een voorbeeld voor ons. Soms moeten we dingen doen die op ons pad komen, of we dat nu willen of niet, of we ons ‘gedekt’ voelen of niet.

2. God is erbij
Als het verhaal tot zijn hoogtepunt komt, buitelen de toevalligheden over elkaar heen:
• Toevallig kan Ahasveros niet slapen.
• Toevallig wordt hem voorgelezen dat Mordechai hem gered heeft.
• Toevallig is Haman vroeg aanwezig en geeft juist hij raad hoe zijn aartsvijand geëerd moet worden.
• Toevallig valt het moment dat Haman Mordechai wil laten doden samen met het moment dat hij Mordechai moet eren.
• Toevallig moet juist Haman als rijksgrote Mordechai publiekelijk eren.
Al die toevalligheden wijzen op de hand van God. Niet spectaculair, geen redding uit de brandende vuuroven of uit de leeuwenkuil. Maar wel onmiskenbaar voor wie het wil zien.

Rabbijnse commentaren hebben een verbinding gelegd tussen Esther en Deuteronomium 31:18: “Ik zal mijn aangezicht op die dag zeker verbergen, vanwege al het kwaad dat het (het volk Israël) gedaan heeft, want het heeft zich tot andere goden gekeerd.” (HSV). Israël lijkt in de tijd van Esther van God verlaten. Door God niet te noemen getuigt het boek hiervan. Uiteindelijk blijkt de Godverlatenheid echter schijnbaar, want God is niet afwezig. Hij stuurt de gebeurtenissen tot heil van zijn volk.

Al die toevalligheden wijzen op de hand van God. Niet spectaculair, geen redding uit de brandende vuuroven of uit de leeuwenkuil.

In onze huidige cultuur is ervaring heel belangrijk, en dat kan zomaar ook voor ons gelden. God moet ervaren en gevoeld worden, wil zijn bestaan relevantie hebben voor ons leven. Ook als we dit laatste niet zomaar nazeggen, stelt het verhaal van Esther ons voor belangrijke vragen: In hoeverre is ons geloof afhankelijk van onze emoties? Zullen we ook de juiste keuzes maken als we daarin niet gesteund worden door ons gevoel?

3. Het karakter van een slecht mens
Haman vertegenwoordigt in het bijbelboek Esther het kwaad. De lezers weten wat in hem leeft, want zijn gedachten worden door de schrijver openbaar gemaakt. Een opvallend voorbeeld is Esther 5:9. “Haman verliet het paleis die dag vrolijk en goedgehumeurd. Maar zodra hij in de Koningspoort Mordechai zag, die niet opstond en niet van ontzag voor hem beefde, werd hij woedend.” Haman toont vele eigenschappen van een slecht mens: wraakgierigheid (3:5), geen ontzag voor onschuldigen (3:6), eerzucht en woede (5:9), opschepperij (5:11) en kinderlijke verongelijktheid (5:13). Als hij Mordechai tegen zijn wil in eer heeft moeten bewijzen, verliest hij de moed (7:11-12). Uiteindelijk toont Haman in tegenspoed geen ruggengraat, maar angst (7:6). Hij smeekt Esther om genade, al behoort die tot het door hem verachte volk van de Joden (7:7). Wat een tegenstelling met de moed die Esther heeft laat zien: “Moet ik omkomen, goed, dan zal ik omkomen” (4:16)!

Leen Stehouwer is docent Oude Testament bij het Evangelisch College. De ETS-Bijbelcursus van het Evangelisch College is een interkerkelijke Bijbelcursus die wordt aangeboden op 55 locaties in Nederland en online. Elke lesmaand behandelt de cursus één Bijbelboek uit het Oude Testament en één Bijbelboek uit het Nieuwe Testament. Deze maand gaat de les Oude Testament over het Bijbelboek Esther. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

De nieuwe single van Dwight Dissels is echt prachtig!

Dwight Dissels is bekend van het tv-programma ‘The Voice Of Holland’. Hij zingt in verschillende gospelkoren en met zijn stichting vormt hij een band, waarin verschillende kerkstromingen samenkomen. Onlangs is zijn nieuwe single 'Zwijg Maar' uitgekomen. Beluister het lied en bezoek de site van Diwght Dissels:

Waarom wij onze Paasviering starten met de Sedermaaltijd

Over de hele wereld wordt Pasen gevierd. Door christenen én door Joden; bij hen heet het Pesach. Dit jaar valt Pesach tegelijkertijd met ons Paasweekend. De Joden vieren Pesach al sinds de uittocht uit Egypte. Hiermee gedenken ze dat ze bevrijd zijn uit de slavernij van Egypte. Pesach begint met de Sedermaaltijd: bij veel christenen bekend als het Laatste Avondmaal. Het was deze Sedermaaltijd die Jezus met Zijn discipelen vierde vlak voordat Hij zou sterven. Je hoort steeds vaker in het land dat christenen de Bijbelse feesten viere...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Kwart refojeugd (v)mbo-jongeren weet niet of ze christen willen blijven

Een kwart van de jongeren op reformatorische (v)mbo-scholen weet nog niet zeker of ze christen willen blijven. Dat blijkt volgens het Reformatorisch Dagblad uit onderzoek naar de manier waarop ouders van reformatorische (v)mbo-scholen hun kinderen opvoeden tot zelfstandigheid.Volgens Nico van Steensel, lector Vorming op het Hoornbeeck College, toont het onderzoek toont aan dat veel jongeren zich niet verbonden weten met de kerk en het christelijk geloof. Van Steensel: "Het valt niet te ontkennen dat de identiteit v...

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
Vakanties
Hier adverteren?

Syrisch-Koerdische christen woest na inval Turkije: "Niemand grijpt in"

Voordat Turkse militairen de Syrische stad Afrin binnen vielen, leefde iedereen in vrede samen, stelt de Syrisch-Koerdische christen Nidal Bakr. "Nu voel ik mij heel depressief over wat er in mijn stad gebeurt," citeert CBN News. Turkije begon eerder dit jaar een offensief tegen Koerdische milities in het noordwesten van Syrië. Zij worden door Ankara gezien als verlengstukken van de terroristische PKK-beweging. Turkse troepen en hun bondgenoten bereikten zondag het stadscentrum van Afrin, de belangrijkste plaats in de gelijknamige...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Michael Gungor legt uit waarom geloofstwijfel cruciaal is

"Zonder geloofstwijfel kan religie uit de hand lopen en kan het zelfs destructief worden. Als je niet twijfelt wordt je geloof vervuild door wat anderen je aandragen. Geloofstwijfel is niet leuk, maar wel belangrijk," stelt de Amerikaanse voorganger Michael Gungor via Lazarus, het online platform voor progressieve christenen. "Het houdt je geloof puur en goed." Bekijk de video en neem een kijkje op de website van Lazarus:

Jan Broedersz zette zijn droom noodgedwongen aan de kant

Jan Broedersz heeft een lange, glanzende militaire carrière achter de rug. Maar ondanks dit succes, heeft hij ook moeilijke momenten gekend in zijn leven. Na twee jaar huwelijk overleed op 24-jarige leeftijd zijn vrouw aan kanker en bleef hij alleen met zijn dochtertje van anderhalf achter. Zijn droom om piloot te worden, moest hij aan de kant zetten en op zoek gaan naar een nieuwe bestemming. Wat ook een grote stempel op zijn leven heeft gedrukt is de periode dat hij werd uitgezonden naar Bosnië. Jan: "Met 1200 mannen en vro...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....
CIP+

Waarom christenen moeten nadenken over Gods plan met Israël

“In de loop der jaren is een klimaat geschapen waaruit blijkt dat God klaar zou zijn met de Joden. Het blijft nodig dat kerken zich bezinnen op hun positie ten opzichte van Israël en het Joodse volk,” zegt ds. Willem J. J. Glashouwer naar aanleiding van door Christenen voor Israël (CvI) twaalf ontworpen stellingen over de plaats van Israël in Gods heilsplan. Waarom zijn de twaalf stellingen eigenlijk nodig?“De kerkgeschiedenis telt prachtige belijdenisgeschriften. Denk bijvoorbeeld aan apostolische geloofsbelijdenis. Maar in a...

Turkse rechtbank legt Amerikaanse predikant 35 jaar cel op

Een rechtbank in de Turkse provincie Izmir heeft de Amerikaanse dominee Andrew Brunson tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld, laat The Christian Post weten.Pastor Brunson wordt beschuldigd van actieve deelname aan de Gülen-beweging, verbondenheid met de verboden PKK en het verzamelen van spionage informatie voor politieke en militaire doelen. De advocaat van Brunson krijgt geen toegang tot het dossier door de Turkse overheid opgesteld.De Amerikaan zei eerder: “Laat het duidelijk zijn. Ik zit niet gevangen omdat ik iet...
CIP+

Paula Schot schrijft historie: "Ik voel me thuis bij de SGP"

Paula Schot (24) schrijft als lijsttrekker van de SGP in Amsterdam geschiedenis. Dat is niet omdat ze een vrouw is. Het is voor het eerst dat de SGP lokaal vertegenwoordigd is in Amsterdam. CIP.nl sprak haar voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen die plaatsvinden op woensdag 21 maart. Eerder was Paula twee jaar actief als bestuurslid SGP-jongeren. Door de contacten die ze daar opdeed, werd ze nu gevraagd voor het lijsttrekkerschap in Amsterdam. Op dat moment moest ze er wel even over nadenken. Ook heeft ze er veel v...

Haagse kerken nemen afstand van PVV-spot over islam

Naar aanleiding van de PVV-spot waarin de islam wordt gelijkgesteld met vormen van haat en geweld, heeft de Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) een brief gestuurd naar het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Daarin nemen de kerken afstand van de boodschap van de PVV. In de video wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, "Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af. De video sluit af met het logo van de PVV. Premier Mar...

God heeft een hoopvolle toekomst voor je: is dat echt zo?

“God heeft een hoopvolle toekomst voor je, Hij heeft mooie plannen met je, gedachten over voorspoed.” Met deze tekst uit Jeremia 29 worden mensen bemoedigd die in moeilijke situaties zitten. Het wordt gebruikt als een een belofte van God aan ons: “Maak je geen zorgen, het komt goed.” Het wordt ook gebruikt als een gebed van ouders voor hun kinderen: 'God heeft beloofd dat je een geweldige toekomst hebt. Hij heeft prachtige plannen met jouw leven, Hij heeft jouw geluk op het oog.' En dat geldt ook voor d...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher