Jurie Jacob van den Berg

Dagelijks leven

06 maart 2018 door Mercy Ships

"Wat mij raakt, zijn de lach en stralende ogen van patiënten"

Van de vis naar de machinekamer. Jurie Jacob van den Berg komt uit Urk en werkte mee in een visverwerkingsbedrijf. Nu is hij vierde machinist aan boord van de Africa Mercy, het ziekenhuisschip van Mercy Ships. Dat is wel even iets anders, maar hij doet het met plezier. "Het is mooi om met z’n allen het schip draaiende te houden."

Mercy Ships Holland wil mensen en middelen mobiliseren ter ondersteuning van het internationale werk van Mercy Ships. Mercy Ships wil, in navolging van Jezus, hoop geven en genezing brengen aan kansarme mensen in de allerarmste ontwikkelingslanden.

Bij vrijwilligers op een ziekenhuisschip denk je al snel aan medisch personeel, als chirurgen en verplegers. Maar vrijwilligers als Jurie Jacob van den Berg zijn onmisbaar om de gratis medisch hulp te kunnen faciliteren. "Ik onderhoud de verschillende veiligheidssystemen aan boord, evenals de brandstofseparatoren. Ik test regelmatig het koelwater om te kijken of het nog aan de juiste eisen voldoet. En als er wat stuk gaat, moet ik dat vervangen of repareren, zoals bijvoorbeeld een pomp."

Jezus volgen
In het dagelijks leven volgde Jurie Jacob een opleiding voor maritiem officier aan ROC Friese Poort locatie Urk. Hij werkte daarnaast zeven jaar bij visverwerkingsbedrijf Korfvis, dat hem – evenals anderen – sponsort. Waarom koos hij voor de Africa Mercy? "Ik wil het voorbeeld van Jezus volgen door dienstbaar te zijn aan mensen, die nergens anders terecht kunnen voor medische zorg. Ik wil hoop brengen. Wat me aanspreekt in Mercy Ships is dat ieder mens ertoe doet en dat afkomst niet uitmaakt. Als iemand hulp nodig heeft en we kunnen hem of haar helpen, dan doen we dat."

Even wennen
Zoals voor iedereen, was het ook voor Jurie Jacob best even wennen aan boord. "Het leven is hier uitdagend omdat je met veel verschillende nationaliteiten van vrijwilligers te maken hebt. Ook woon je bij je werk. Dan is het belangrijk om de onderlinge relaties goed te houden. Verder wordt iedere dag het eten voor je bepaald. Dat is wel even wennen. Maar tot nu toe bevalt het leven aan boord goed. De meesten zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Na het werk voetballen of volleyballen we; in de avond doen we vaak spelletjes."

"Ik wil het voorbeeld van Jezus volgen door dienstbaar te zijn aan mensen, die nergens anders terecht kunnen voor medische zorg."

Familie missen
Dat wil niet zeggen dat het leven aan boord altijd even makkelijk is. Jurie Jacob: "Je kunt soms eenzaam zijn met zoveel mensen om je heen. Je moet een hele nieuwe vriendenkring opbouwen. Mijn familie en vrienden moet ik nu voor langere tijd missen." Gelukkig zit Jurie Jacob niet alleen tussen de machines. Soms loopt door de ziekenzalen of over dek 7 van de Africa Mercy, waar hij patiënten tegenkomt. Of hij praat met hen in het Hope Center, een extra patiëntenverblijf aan wal voor patiënten die niet meteen acute zorg nodig hebben en bijvoorbeeld moeten revalideren. Wat hem raakt? "De glimlach die de meesten op hun gezicht hebben en de stralende ogen omdat ze ergens naar uitzien, bijvoorbeeld dat hun benen straks uit het gips mogen. Of omdat ze dankbaar zijn voor de operatie."

Heel veel impact
Waarin maakt Mercy Ships volgens hem het verschil? "We proberen met elkaar de allerarmsten met goede medische zorg te helpen, zodat ze weer naar school of werk kunnen gaan of voor hun gezin kunnen zorgen. Omdat deze patiënten straks hun plaats weer in de samenleving kunnen innemen, is de impact op een gemeenschap of op een land heel groot. Verder geeft Mercy Ships lokaal medische trainingen, zodat de kwaliteit van zorg duurzaam verbetert. Ik hoop dan ook dat Mercy Ships in de toekomst nog meer mensen kan helpen. Ik hoop voor mezelf dat ik nog twee jaar aan boord van de Africa Mercy mag werken om mijn steentje te kunnen bijdragen!"

Veiling Urk
Jurie Jacob van den Berg zal mogelijk te horen zijn via een livestreamverbinding op maandag 7 mei 2018 op de Visveiling Urk bij het veilen van het eerste kistje Meischol. Bij de veiling van dit eerste kistje gaat de opbrengst naar Mercy Ships. Daarmee wil Mercy Ships minstens tweehonderd kinderen weer laten zien door middel van een oogoperatie (à gemiddeld € 250,-) en twintig kinderen weer laten lopen met een orthopedische operatie (à gemiddeld € 2500,-).

De veiling van het kistje Meischol is een jaarlijkse activiteit van de Stichting Visserijdagen Urk om het product schol te promoten. Het betreft een Amerikaanse veiling: het kistje komt niet bij de hoogste bieder, maar bij de laatste bieder. Elke inbreng is waardevol, maar hoe meer er geboden wordt, des te meer operaties zijn er op het ziekenhuisschip Africa Mercy mogelijk. Ben je ondernemer en wil je meebieden? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher