Erica Duenk

God

06 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom God moeilijke omstandigheden toelaat in ons leven

“Ik heb vaak gebeden: ‘Heer, maak mij zachtmoedig.’ Dan moet ik er ook niet gek van opkijken als God moeilijke omstandigheden toestaat om mij te vormen,” vertelt Erica Duenk. Bij Family7 presenteert zij samen met Esther Vosterman van Oijen het programma ‘Transparant’ zij bouwen de kijkers kijkers geestelijk op vanuit het woord en met bijzondere verhalen. Binnenkort spreekt ze op het Transparant Weekend, en behandelen verschillende kwetsbare thema’s, waaronder loutering.

De Betteld is een christelijke camping en conferentiecentrum waar God centraal staat. Het is een plek waar je je kunt terugtrekken uit je dagelijkse bezigheden, en je kunt richten op God de Vader.

Je stelt dat God wil dat zonden aan het licht komen. Waarom wil Hij dat?
“God houdt van ons en heeft het beste met ons voor. Wanneer we zondigen missen we ons doel. Als we bijvoorbeeld roddelen komen we niet tot onze bestemming. God heeft ons namelijk gemaakt om goede woorden over anderen te spreken om zo Zijn karakter te laten zien. Wij kennen het zelf dat we door onze zonden niet onder ogen te zien, te bedekken of niet beleden dat dat invloed had om de relatie met God maar ook met andere mensen. Hier kunnen we omdat we hebben gemerkt dat God een genadig God is heel open en transparant in zijn. Op deze manier hopen we een veiligheid te creëren op het Transparantweekend. Want we verlangen ernaar dat mensen niet langer vastgehouden worden in schuld, schaamte of veroordeling. Op het Transparant Weekend willen we veiligheid creëren, zodat mensen de ruimte hebben om hun zonden aan het licht te brengen. Dat doen we door ons zo kwetsbaar en transparant mogelijk op te stellen.”

Hoe zie je dit terug in de Bijbel?
“Toen David had gezondigd (David pleegde overspel, red.) kwam de profeet Nathan in beeld om zijn verborgen zonden zichtbaar. Uiteindelijk heeft David die waarheid in zijn leven toegelaten. Door middel van Nathan hield God hem een spiegel voor. Wie ook door een louteringsproces ging, was Job. God gaf de duivel toestemming om bijna alles van hem weg te nemen: zijn kinderen, zijn gezondheid en zijn bezittingen. Desondanks zegt Job: ‘Slechts van horen zeggen had ik van U vernomen, maar nu heeft mijn oog U aanschouwd.’ God gebruikt moeilijk omstandigheden zodat we Hem beter leren kennen.”

"Ik heb vaak gebeden: ‘Heer, maak mij zachtmoedig.’ Dan moet ik er ook niet gek van opkijken als God moeilijke omstandigheden toestaat om mij te vormen."

En toch hoop ik dat God in mijn leven een andere weg gebruikt om dichter naar Hem toe te groeien…
“Vergeet niet dat we vaak onszelf in de moeilijkheden brengen. Mensen vragen zich vaak af: ‘God, waarom laat U dit toe in mijn leven?’ De vraag is of die vraag terecht is. Jaren geleden sprak ik een vrouw die leed aan een hernia. In een eerder stadium werd haar al duidelijk gemaakt dat ze beter moest leren om haar grenzen te bewaken. Als ze een half jaar eerder daar gehoor aan had geven was de kans erg groot dat haar lichaam niet uit balans was geraakt en de hernia mogelijk niet ontstaan was. Dat herken ik ook in mijn eigen leven. Als ik ongehoorzaam ben, loop ik als het ware onder de zegen vandaan waardoor ik wel eens in moeilijke omstandigheden terecht ben gekomen.”

Om het louteringsproces duidelijk te maken gebruik je vuur als een beeld. Wat wordt er met dat vuur bedoeld?
“Het vuur staat symbool voor de leeromstandigheden die vaak niet prettig aanvoelen. Soms moeten we door ‘vuur’ heen. Dat louteringsproces kan God gebruiken om ons te beproeven. Beproevingen zijn als het ware geloofstesten om te ontdekken hoe echt en hoe diep je geloof geworteld is. Veroorzaakt God dan deze situaties? Nee God gebruikt situaties om je te zuiveren, te louteren. Hij laat je door sommige vuren gaan omdat Hij juist zoveel vertrouwen in je heeft.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Zelf heb ik vaak gebeden: ‘Heer, maak mij zachtmoedig.’ God nam mijn gebed serieus en bracht me in omstandigheden die gebruikt werden zodat ik nederigheid van Hem kon leren. Die periode heeft Hij gebruikt om mijn hoogmoed en trots weg te nemen.”

Hoe kwam dat in jouw leven tot uiting?
“Jaren geleden leidde ik onze kerk het gebedswerk. Van de één op de andere dag kreeg ik van de kerkleiding te horen dat ik met dit werk moest stoppen. In eerste instantie heb ik nooit begrepen waarom, want er was vrucht van de bediening. In het jaar dat ik mij niet met dit kerkelijke werk bezighield, ging ik door een louteringsproces. Ik was zo druk met deze taken dat ik te weinig in Gods tegenwoordigheid verbleef dat ik vergat om in Gods tegenwoordigheid te komen. Het was een zware periode met gevoelens van afwijzing, maar achteraf heb ik die fase niet willen missen. Ik heb geleerd dat God mij niet waardeert om wat ik doe maar om wie ik ben in Jezus Christus.”

Lees hier meer over het Transparant Weekend.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher