Cursus Bijbelverklarende prediking

Nieuws

05 maart 2018 door Filadelfia Bijbelschool

Cursus over preken over Bijbelverhalen van start

De Bijbel bestaat voor de helft uit verhalen. Die zijn vaak ook het meest bekend, zowel onder christenen als onder niet-christenen. Daardoor is het best een kunst om er een goede preek over te maken. De cursus Bijbelverklarende prediking moet sprekers hierbij helpen.

'Je loopt het risico dat je een mooi verhaal doodpreekt als je er een droge beschouwing over geeft,' schrijven de initiatiefnemers. 'Je loopt ook het risico dat de hoorder niets nieuws meer hoort, omdat de preek niet verder komt dan het herhalen van het verhaal. Het vraagt enige bezinning hoe je christelijk preekt over deze verhalen. En de valkuil van moralistisch of exemplarisch preken is nooit ver weg. Kortom: genoeg reden om eens aan de slag te gaan met het thema: preken over verhalende teksten.

Kernvraag is daarbij: hoe kun je preken over een verhaal uit de Bijbel? Wat leidt tot vragen als: Hoe kun je dat het beste aanpakken? Waar let je op als je zo’n verhaal exegetiseert en analyseert? Als het een verhaal uit het Oude Testament is, hoe breng je Jezus ter sprake in de preek? Hoe kun je christelijk preken over verhalen?'

De cursus bestaat uit een drietal bijeenkomsten

  • De eerste bijeenkomst (zaterdag 17 maart 2018) draagt een introducerend karakter. Wat is narratief preken? Hoe doe je analyse van een Bijbels verhaal? We slijpen onze instrumenten door gelijk al even te oefenen met een korte verteloefening.
    Na uit de vele verhalen in de Bijbel persoonlijk een keuze te hebben gemaakt, gaan we thuis verder aan de slag om dit gedeelte te analyseren.
  • De tweede bijeenkomst (woensdagavond 18 april) leggen we bij elkaar wat we hebben gevonden in onze analyse van de verhalen. We wisselen dit in kleine groepen uit, en ontvangen commentaar en handreikingen van de docenten.
    Verder zullen we ons bezinnen op de vraag hoe we van dit ruwe materiaal nu een preek kunnen maken, en hoe het nu een christelijke preek wordt.
    Iedere deelnemer gaat met de leerervaringen verder aan de slag om een preek te schrijven over zijn gedeelte.
  • De derde bijeenkomst (zaterdagochtend 9 juni) wordt door een drietal deelnemers de voorbereide preek voor de groep gehouden. Op deze manier krijgen we drie verschillende manieren gepresenteerd hoe je kunt preken over een Bijbels verhaal. Met elkaar bespreken de preken, en voorzien we de sprekers van feedback, waar niet alleen zij maar wij allen van leren.'

Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher