Dagelijks leven

07 maart 2018 door Matthijn Doekes

Een onbesproken zonde: vraatzucht

Je lichaam is een tempel. Ik heb het vaak gehoord. En er niet echt iets mee gedaan.
Ik heb me nooit zo geïnteresseerd in mijn lichaam als zodanig, ben er ook nooit tevreden mee geweest. En ik zei altijd: 'ik eet liever nu die moorkop dan dat ik 10 jaar langer leef met al die diëten..'

Als kind was ik supermager. Echt zo mager, dat ik er wel om gepest werd. Ik kon me ook fysiek niet goed verdedigen, want de ander was al snel sterker dan ik. Dus moest ik leren slimmer te zijn.
Dat deed mij conflictsituaties met leeftijdsgenoten vermijden, het deed mij stil zwijgen in de klas, in de hoop niet op te vallen. En ja, ik ben ook wel eens in elkaar geslagen om niets. Simpel omdat ik een makkelijke prooi was. Hierdoor was ik erg onzeker en angstig. Dus toen ik steviger werd, werd ik zekerder van mezelf en ik word nooit meer als slachtoffer uitgekozen.

Ik hield altijd van eten en snoepen, maar ik kwam er geen kilo van aan. Ik sportte elke dag.
Als je mij een zak snoep gaf, was het dezelfde dag nog op. Als mijn chocoladeletter op was, ging ik bietsen bij mijn kleine zusje voor een stukje van die van haar. Ik voel me er nu nog schuldig over...

Wij hadden thuis geen hagelslag. Geen chips of cola. Sterker nog, wij waren vegetarisch in mijn vroege jeugd en mijn ouders waren erg met voeding bezig. Later veranderde dat, maar nog steeds geen cola of hagelslag. Dus toen ik op kamers ging, maakte ik een inhaalslag die 20 jaar duurde: wit brood, hagelslag, chips, zoveel snoep als ik maar zin in had, bier, etcetera. En zo kwam ik elk jaar een paar kilo aan.

Vroeg doodgaan vond ik geen probleem. Liever genieten en eerder sterven dan mezelf van alles onthouden en lang leven.

Toen ik tot geloof kwam, hielp God me met stoppen met roken. Dat was een wonder, want ik rookte ongeveer 30 sigaretten per dag. Dit sterkte mij in de overtuiging 'dan maar extra te genieten van eten' , want alcohol drinken deed ik ook niet meer, en er moet toch wel iets zijn dat leuk mag zijn in het leven?

Preken over het lichaam gingen vaak over seksualiteit, drugs, roken, alcohol. Ik heb in al die jaren nog geen serieuze poging gezien om het over vraatzucht te hebben in een kerk. Sterker, veel voorgangers zijn zelf veel te dik en ook het eten in kerken is vaak ongezond. Onder het mom van gemeenschapszin hoort eten natuurlijk bij het sociale geheel. En ik vond het altijd erg leuk en gezellig. Had iemand me een salade aangeboden, dan had ik hem uitgelachen.

Nu ben ik 44 jaar oud en vorig jaar rond deze tijd woog ik 135 kilo. Dit is voor het eerst dat ik dat openbaar deel. En ik had er last van. Geen conditie, excuses maken om niet te hoeven wandelen. Elke kilometer was als lood in mijn schoenen. Het kon me echter niet genoeg schelen om er iets aan te doen. Vroeg doodgaan vond ik namelijk geen probleem. Nogmaals, liever genieten en eerder sterven dan mezelf van alles onthouden en lang leven. Saai man, gezond leven.

Toen kwam de diabetes. Levensgevaarlijk hoge metingen, klachten in mijn organen, geen energie meer. De angst was niet om te sterven, de angst werd dat beschadiging van mijn organen, hart en vaten een reële optie werd als ik niks veranderde. Dus niks eerder doodgaan, nee, je kan blind worden, je voeten kwijt raken en nog veel meer nare dingen.

Ik heb altijd een gruwelijke hekel gehad aan gezondheidsfreaks. En nog. Mensen denken dat als je gezond leeft, je 'recht' hebt op een langer leven, of dagen kunt toevoegen aan je leven. De Bijbel zegt dat dat niet kan, dat God bepaalt hoelang je leeft. En als voeding een soort afgod wordt, of dat nou de afgod vraatzucht is of de afgod waarbij je gefixeerd of geobsedeerd bent met goede voeding, dan is dat niet goed. Helemaal als je het dan ook nog geestelijk maakt: de oeroude discussie over wat je wel en niet mag eten volgens de Torah/Bijbel. Waar de discipelen ook over streden met elkaar.

Het bespreken van de zonde vraatzucht is wel degelijk een taboe in de kerk. En als men er al over praat, slaat men weer helemaal door richting afgoderij.

Niet willen sporten wordt ook vaak afgedaan met de zin 'lichamelijke oefening heeft weinig nut' van Paulus, daarmee doelende op de focus op geestelijk leven, meer dan fysieke gesteldheid. Echter dit is in context natuurlijk. Dus ik deed het af met een grapje. En toen ik serieus wilde gaan sporten, wilden mijn knieën niet meer mee. Ik was simpelweg te zwaar om te sporten.

Nu ben ik door de diabetes mijn leven aan het omgooien. Niet zozeer om langer te leven, maar wel om het leven dat ik hier dan nog heb, gezonder door te brengen. En mijn lichaam verdraagt teveel ongezonde dingen niet meer. 20 jaar alleen eten wat je lekker vindt heeft uiteindelijk gevolgen. Inmiddels weeg ik rond de 120 kilo. En ik heb plezier in gezond koken en nieuwe recepten uitproberen. Mijn liefde voor 'lekkere dingen' is natuurlijk niet zomaar weg. Maar ik moet op den duur een manier vinden om daar met mate mee om te gaan. Deze strijd zal ik de rest van mijn leven hebben, want diabetes is een chronische ziekte.

Het is een hele omslag, met name mentaal. En ik had nooit gedacht dat ik zou luisteren en echt mijn eetpatroon veranderen. Ik dacht niet dat ik dat zou willen en ook niet dat ik het zou kunnen. Suiker was mijn afgod en mijn troost, zeker de laatste jaren dat ik het moeilijk heb op meerdere vlakken.
Eten werd een doel en geen middel.

Misschien is dit onderwerp voor velen geen taboe, maar voor mij wel. Niemand mocht immers aan 'mijn eten' komen. Sla eten? Dat nooit! Ik moet er nu langzamerhand en ook wel een beetje mopperend soms, op terug komen. Het bespreken van de zonde vraatzucht is wel degelijk een taboe in de kerk. En als men er al over praat, slaat men weer helemaal door richting afgoderij.

Toch zou het goed zijn als daar wat meer openheid over zou bestaan. Niet op een dwingende manier, maar wel op een manier die bewust maakt. Al is er wellicht voor sommigen niet anders nodig dan een ziekte om te veranderen, zoals bij mij. In dat opzicht is diabetes een 'zegen' voor iemand als ik.

Matthijn Doekes is een voormalig gospelrapper en is voor vragen of opmerkingen per e-mail bereikbaar. Bezoek hier zijn weblog.

Reacties

M
Gaaf, Matthijs! je roert echt een groot taboe aan voor gelovigen. Vraatzucht is een verslaving als alle anderen en niet de minst slechte of hardnekkige onder de "zuchten". Verslaving is echter ook een symptoom van iets dat dieper ligt. Iemand die met veel overgewicht en vele mislukte trim-pogingen zijn maag laat verkleinen, zal daarnaast geestelijke bijstand nodig hebben. Anders gaat ie van de regen in de drup. Vaak speelt angst een grote rol... als kind leer je al; "als je niet eet dan ga je dood..." Velen vinden in eten troost en compensatie.
REAGEER
A
Heel mooi stuk Matthijs! Het bemoedigd me in de nieuwe weg die ook ik ben ingeslagen.

Danjewel
REAGEER
T
Moedig en goed artikel hr. Doekes! Ook ik worstel met overgewicht. Het is belangrijk alles met mate te doen. Één keer per maand een moorkop( als die naam nog gebruikt kan worden) is iets anders dan één keer per week een moorkop nuttigen.

De onlangs gestorven evangelist Billy Graham schreef ooit een boek over de 7 zonden. Hij noemde gulzigheid als één ervan.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Onze diensten worden alsmaar drukker

Op biddag werd in de kerk aan de gemeente gevraagd om 20 minuten stil te zijn. 20 minuten om in stilte te bidden en te mediteren. Ik ontdekte opnieuw dat dat best voor mij een opgave is. Natuurlijk ben ik weleens 20 minuten stil. Als ik wandel ben heel wat langer stil. Maar eigenlijk vul ik altijd die stilte op. Tijdens een wandeling is er altijd wel wat te zien en te horen. Vogels, de natuur, mensen die je passeren. Echt stil zijn, stil zijn voor God vraagt van mij wel oefening.Het is niet: helemaal nietsdoen.Ook niet mijn verstand op nul zetten.Maar...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....

SGP-lijsttrekker over ophef: "Weghalen filmpje was paniekreactie"

Het offline halen van het controversiële verkiezingsfilmpje van de SGP in Dantumadiel was een paniekreactie. Dit vertelde lijsttrekker Tom Bakker woensdagavond tijdens de verkiezingsavond in het Friese Damwoude, schrijft de Leeuwarder Courant.In de video geeft lijsttrekker Tom Bakker aan dat er veel ellende voortkomt uit een echtscheiding. "Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan d...

Carola Veldhuizen over de spectaculaire winst van de ChristenUnie in Renswoude

In Renswoude heeft de ChristenUnie een spectaculaire verkiezingsdag achter de rug. De christelijke partij stijgt daar van 1 naar 4 zetels en is daardoor in één klap de grootste partij. "Ik had dit niet verwacht, maar het is geweldig!," zegt Carola Veldhuizen, nummer vier op de lijst van de ChristenUnie, bij Groot Nieuws Radio. Door de spectaculaire winst van de ChristenUnie laten stemmers in Renswoude zien dat het tijd is voor verandering. Carola: "Ik denk dat we in de afgelopen vier jaar hebben laten zien dat we er echt...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Vijf gevaren van het creationisme

De afgelopen tijd hebben we het weer eens moeten aanhoren: christenen kunnen niet geloven in schepping én evolutie. En voor degenen die dat wél geloven is de verlossing in Jezus Christus overbodig, zij zijn nog niet verloren op voorwaarde dat zij zich bekeren. Tot het creationisme uiteraard. Ook Wietze de Boer schreef dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn, “het is de weg van de dood”. Als ik het goed heb begrepen kan ik, volgens sommige creationisten althans, geen christen zijn. Wa...
CIP+

"Ik wil niet Gereformeerde Bond-dominee genoemd worden"

“Ik vind het vreselijk om aangekondigd te worden als Gereformeerde Bond-predikant. Ik belijd hetzelfde geloof als mijn buurman die verderop naar een andere kerk gaat,” vertelt ds. A. J. Mensink. CIP.nl sprak de predikant van de hervormde gemeente in Elburg over tobberig geloven, het heilig avondmaal en gereformeerd christen-zijn. “Ik was geen vroom jongetje die urenlang in de Bijbel las en in de kerk goed oplette. Tot mijn twaalfde kon ik mij nauwelijks iets herinneren van wat er tijdens kerkdiensten is gezegd. Het gekke w...

Jaap-Harm bekeek de nieuwe film over Maria en werd erdoor geraakt

Rond Pasen verschijnt de nieuwe film Maria Magdalena in de bioscoop. In de Hollywood-film wordt vanuit het vrouwelijke perspectief van Maria van Magdala naar Jezus gekeken. Jaap-Harm de Jong bekeek de film en deelde zijn commentaar op de progressief-christelijke blog Lazarus.Jaap-Harm: "Persoonlijk vind ik dat Mary Magdalene een zeer geslaagde Jezus-film is geworden. Op hoofdlijnen trouw aan wat te lezen is in het Nieuwe Testament. Geregeld ook lenend uit de meer gnostische hoek, waar bijvoorbeeld het boek De Da Vinci Code...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...

Haagse kerken nemen afstand van PVV-spot over islam

Naar aanleiding van de PVV-spot waarin de islam wordt gelijkgesteld met vormen van haat en geweld, heeft de Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) een brief gestuurd naar het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Daarin nemen de kerken afstand van de boodschap van de PVV. In de video wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, "Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af. De video sluit af met het logo van de PVV. Premier Mar...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher