Job en Margret Boone

God

05 maart 2018 door Jeffrey Schipper

"Gods Woord verandert mensenlevens in Papoea-Nieuw-Guinea"

“Door de vertaling van Gods Woord is alcoholgebruik en vooroudervering in Papoea-Nieuw-Guinea afgenomen. Mensen realiseren zich dat God iets anders van hen vraagt,” vertellen Job en Margret Boone. Twee jaar geleden werd het echtpaar uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea om namens Wycliffe Bijbelvertalers het Bijbelvertaalwerk te ondersteunen.

Wycliffe Bijbelvertalers wil dat wereldwijd harten en levens vernieuwd worden door de Bijbel, het Woord van God, in de eigen taal.

Het begeleiden van jongerenreizen naar Zuid-Afrika heeft Job en Margret aan het denken gezet. “Daar is onze liefde voor zendingswerk ontstaan,” vertelt Margret. “We werden geconfronteerd met het verschil tussen leven in Nederland en leven in een ontwikkelingsland. Vanaf dat moment ontstond er een soort ontevredenheid over ons eigen leven. We hadden het prima op orde met een fijne baan en mooi huis.” Op een gegeven moment kreeg Job een aanbod voor een bijzondere promotie bij zijn werkgever. Job: “Maar dat gaf mij geen vrede en dus accepteerde ik de promotie niet.”

Vanaf dat moment is het ‘zendingsballetje’ gaan rollen. Job: “We gingen in gesprek met zendingswerkers om meer te weten over geroepen worden door God en het zendingsleven. Een koppel uit onze kerk was actief voor Wycliffe. Later hebben we verschillende zendingsorganisaties benaderd, waaronder ook Wycliffe. Tijdens het kennismakingsgesprek werd duidelijk dat ze meer wilden inzetten op managers die vertaalprojecten willen aansturen. Gelet op mijn ervaring als manager in het bedrijfsleven was dat gesprek een schot in de roos.”

"Ik mag laten zien hoe belangrijk het is om die pijn bij God te brengen en genezing te vinden. Bij Hem is er hoop!"

Margret, jij werkt in Papoea-Nieuw-Guinea als ‘Scripture in Use-medewerker’. Wat houdt Scripture in Use in?
“Onderdeel van Scripture in Use is onder andere het doorgeven van achtergrondinformatie over de Bijbel. Zo heb ik meegeholpen aan een Bijbelcursus over het Oude Testament aan pastors in Papoea-Nieuw-Guinea. Zij bezitten niet de theologische kennis waar wij als westerlingen wel over beschikken. De kennis die wij met hen delen kunnen zij vervolgens doorgeven binnen hun kerkelijke gemeentes.

Een ander onderdeel van Scripture in Use waar ik actief in ben is traumahealing. In Papoea-Nieuw-Guinea vindt relatief veel misbruik en geweld plaats. Denk bijvoorbeeld aan de vele stammenoorlogen die zich in het verleden hebben afgespeeld. Daar hebben mensen veel trauma’s aan overgehouden. Met behulp van de cursus laten we zien dat die pijn een plek mag krijgen. Ik mag laten zien hoe belangrijk het is om die pijn bij God te brengen en genezing te vinden. Bij Hem is er hoop!”

Wat houdt jouw werk in, Job?
“Op Papoea-Nieuw-Guinea worden zo’n 850 verschillende talen gesproken. Als taalgroepenmanager heb ik vijf talen onder mijn hoede. In deze talen is het Nieuwe Testament al beschikbaar. Lokale mensen houden zich bezig met het vertaalwerk en ik mag dat proces aansturen. Momenteel zijn zij gestart met de vertaling van het Oude Testament. Het mooie is dat de bevolkingsgroepen zelf het initiatief hebben genomen, omdat zij verlangen naar een complete Bijbel in eigen taal. Daarin ondersteunt Wycliffe.”

Je stelt op je website dat voor dit werk veel geduld nodig is. Waarom?
“De Nederlandse cultuur draait om tijd,” gaat Job verder. “Dat is hier niet het geval. Relaties nemen hier een belangrijkere plaats in. In Papoea-Nieuw-Guinea moet je soms 4 of 5 uur lopen om mobiel bereik te kunnen hebben. Als ik iemand wil bereiken stuur ik van tevoren een sms-bericht: ‘ik probeer je morgen rond 11:00 uur te bellen’, in de hoop dat die persoon naar een plek gaat waar hij of zij mobiel bereik heeft. Soms lukt dat en soms lukt dat niet. Het komt wel eens voor dat ik pas twee weken later met iemand contact heb gelegd.”

"Tijdens de lunch lees ik regelmatig de Bijbel met onze tuinman. Daardoor is hij beter in staat om te lezen in zijn eigen taal."

Hoe zagen jullie God aan het werk tijdens jullie begintijd in Papoea-Nieuw-Guinea?
Margret: “Dat komt allereerst tot uiting in hun honger naar het Woord van God. Hun verlangen naar een complete Bijbel is ontzettend groot. De vijf taalgroepen waar Job in werkt waren intens dankbaar dat wij kwamen om daarbij te helpen. Dat is prachtig om te zien!”

“Daarnaast hebben we gezien dat Gods Woord écht mensenlevens veranderd. Zo is het alcoholgebruik afgenomen omdat mensen tot het besef zijn gekomen dat ze daarmee God verdriet doen. Verder speelt vanuit het animisme voorouderverering best een grote rol. Dat soort processen worden echt verbroken als mensen realiseren dat God iets anders van hen vraagt. Verschillende gemeenschappen zijn veranderd en gezond geworden.”

Job ziet God ook aan het werk in zijn dagelijks contacten met anderen. “Tijdens de lunch lees ik regelmatig de Bijbel met onze tuinman. Daardoor is hij beter in staat om te lezen in zijn eigen taal. Bovendien kan hij als ouderling in zijn kerk nieuwe inzichten uit de Bijbel doorgeven.”

Job op trektocht naar een dorp

Wat hebben jullie geleerd tijdens jullie eerste twee jaar in Papoea-Nieuw-Guinea?
“De afgelopen jaren heb ik geleerd om door de bril van lokale mensen naar de wereld om mij heen te kijken,” antwoordt Job. “Waarom zou ik mij haasten om het werk af te ronden in plaats van een gesprek aan te knopen met mijn buurman? Dat laatste is veel belangrijker.”

“Daarnaast hebben we het als heel bijzonder ervaren om als gezin samen een nieuw leven op te bouwen en met tegenslag om te gaan,” voegt Margret toe. “Op medisch gebied hebben we veel tegenslag gehad. We hebben te maken gehad met meerdere medische evacuaties naar Australië, onder andere voor onze jongste dochter. Bij onze jongste dochter werd gedacht aan een hersenbloeding. Het bleek te gaan om een zwelling van de hersenen. Daardoor kon ze tijdelijk niet praten en lopen. Pas na vier uur vliegen waren we in een Australisch ziekenhuis met goede zorg. In dat proces hebben we Gods bescherming en goedheid ervaren.”

De ouders zijn dankbaar voor de gebeden van lokale mensen en de Wycliffe-achterban in Nederland tijdens de evacuatie van hun jongste dochter. “Toen men in Papoea-Nieuw-Guinea ging slapen, wist ik tijdens onze reis naar het ziekenhuis dat ‘Nederland’ wakker werd en mensen daar doorgingen met bidden. Toen hebben we ervaren hoe onmisbaar gebed is.”

Bezoek hier de website van Job en Margret Boone en neem een kijkje op de website van Wycliffe Bijbelvertalers.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Vijf inspirerende uitspraken van ds. P. L. de Jong

"Laten we ophouden met zaniken over de kerk." Ds. P. L. de Jong houdt van de kerk en in dit boek opent hij zijn hart over dit onderwerp. Hij blikt terug en vooruit, en deelt met ons hoe kerkelijke wendingen ook persoonlijke halteplaatsen werden. Het Reformatorisch Dagblad en Nederlands Dagblad spraken met hem. We zetten een aantal uitspraken op een rijtje. "Laten we ophouden met zaniken over de kerk. Dat is een belangrijke emotie die in het verhaal terugkomt. We moeten niet verongelijkt doen over secularisatie, het christendo...

'Steeds minder enthousiasme voor landelijke fusie ChristenUnie en SGP'

De animo onder raadsleden van ChristenUnie en SGP voor een landelijke fusie is het afgelopen decennium gedaald. Dat blijkt uit een recent gehouden enquête van het Reformatorisch Dagblad onder 289 raadsleden van die partijen.  In 2006 achtte 55 procent van de CU-raadsleden een landelijke fusie tussen CU en SGP nog (zeer) wenselijk. Nu is dat aandeel gezakt naar 42 procent. Dezelfde trend is zichtbaar binnen de SGP. In 2006 zag 33 procent van de SGP-raadsleden brood in een fusie met de CU. Nu ziet nog 22 procent van de S...
Vakanties
Hier adverteren?

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...

J. van Vulpen aanvaardt beroep CGK Urk (Maranatha)

J. van Vulpen verhuist binnenkort naar Urk. De kandidaat uit Kesteren heeft een beroep van de christelijke gereformeerde Maranathakerk aanvaard.Na het vertrek van ds. C. P. de Boer naar Sliedrecht zocht de kerk naar een opvolger. Van Vulpen bedankte voor een beroep uit Genemuiden. De cgk in Genemuiden is vacant sinds het vertrek van dr. A. Huijgen in 2013. Huijgen nam afscheid om docent aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn te worden.CIP.nl bezocht ds. C. P. de Boer in 2016: "Niet iedere dominee overleeft...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

In 5 stappen naar een missionaire leefgemeenschap

Toen Ewout en Ali van Oosten pas getrouwd waren, woonden ze in een dichtbevolkt stukje Nederland, met 12.000 mensen bij elkaar op twee vierkante kilometer, in hoge flats. Ondanks deze fysieke nabijheid leefden de bewoners - met 100 verschillende nationaliteiten - geïsoleerd van elkaar. Ook al liepen mensen samen naar de lift en zeiden ze 'hallo' en 'dag', ze maakten nooit echt contact. "Dat moet anders kunnen", dacht Ewout. Fast forward naar nu: Ewout en Ali leven samen met anderen in de missionaire leefgemeenschap TASTE!...

Waarom christenpolitici zich soms voelen als Mozes en Daniël

Het zal je niet ontgaan zijn: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Een belangrijke dag waarop je kunt kiezen wie jouw stem – letterlijk – vertegenwoordigt in jouw gemeente. Hoewel het soms niet zo lijkt, worden er hele belangrijke dingen besproken. Denk eens aan de zorg voor je oma, genoeg groen in je stad en voldoende werk voor iedereen. Maar – vaak in de grotere steden – gaat het ook over de kloven in de samenleving. Kloven die daar vaak extra breed lijken te zijn. Denk aan radicalisering, vluchtelingen...

Tommy Wieringa: "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in"

Tommy Wieringa is naar eigen zeggen de meest gelovige ongelovige van Nederland. Want God mag wat hem betreft dan dood zijn, het christendom is dat niet. Zondagavond was hij te zien in een nieuwe aflevering van Adieu God? "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in," vertelt hij. Bekijk een fragment en klik hier voor het volledige gesprek met Wieringa:

De verspreiding van Gods Woord: Geen negen tot vijf baan

Zelf kwam hij “tot levend geloof” op zijn 19e. Nu zet hij zich in om met Bible League wereldwijd Gods Woord te verspreiden. Directeur Rick van Heusden (32) zegt over zijn werk: “Dit gaat veel dieper dan alleen een arbeidsovereenkomst met je werkgever.” Sinds de zomer van 2017 is hij directeur van Bible League. Daarvoor was hij al geruime tijd actief in het management van de Bijbelverspreidingsorganisatie. Het Evangelie kreeg Van Heusden met de paplepel ingegoten. “Ik ben christelijk opgevoed en in mijn tienerjare...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher