vrouwen Congo

Nieuws

02 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom deze Nederlandse zendelingen uit Congo veel gebed nodig hebben

"‘Er is een grote demon in Congo en dat zijn de verschillende stammen’ gaf een pastor ons een tijdje geleden aan. ‘Bloed is dikker dan water’, oftewel je stam gaat boven alles. De rest is bijzaak," schrijven zendingswerkers Willem en Joanne Folmer op de website van de GZB.

"Er bevinden zich meer dan 250 stammen in Congo met evenzoveel verschillende talen," laten de Nederlanders weten. "Als je van dezelfde stam bent, ben je al snel ‘frère’ (broer) of ‘sœur’ (zus). Tussen 1998 en 2006 zijn er miljoenen mensen omgekomen vanwege stammenconflicten (vermengd en gebruikt door talloze andere politieke redenen). Mensen die andere stammen uit hetzelfde dorp en van dezelfde kerk bruut afslachten. Het heeft gezorgd voor heel veel trauma’s bij de mensen die het overleefd hebben. Er is veel vergeven en misschien vergeten, maar ook heel veel niet.

Het is lastig om hier als mzungu (een Afrikaanse term die verwijst naar mensen uit Europa, red.) over te schrijven. Er is nog zoveel wat we niet begrijpen, niet meevoelen. In het dagelijks leven spelen de verschillende stammen nog een hele grote rol. Iemand van een bepaalde stam mag zomaar niet met een vrouw van elke stam trouwen en zeker niet van de – vroeger – rivaliserende stam. In de kerk proberen mensen hun eigen stamgenoot op een hoge plaats te zetten. Bij wegbarricades worden bepaalde stammen lastiggevallen terwijl stamgenoten door kunnen rijden. Etc., etc.

Ondertussen blijven er verhalen komen van stamgenoten die in de nacht worden overvallen en vermoord. Mogelijk dat hij zijn vrouw en kind al vast wegstuurt, alhoewel hij niet goed weet waar naar toe. Misschien Oeganda. Het gaat hem in ieder geval wel veel geld kosten. Zijn familie heeft geen huis waar hij als familie in kan wonen en ook niet veel geld. Is dit al nodig of moet hij de angst accepteren? Het blijft moeilijk om ons in te leven, maar dit gesprek liet ons iets zien wat er in mensen omgaat bij het horen van ‘slechts’ enkele overvallen in andere dorpen.

Ook in de kerk wordt erover gesproken en voor gebeden. Mensen vrezen voor een nieuwe oorlog, terwijl de vorige nog zo vers in het geheugen zit. Maar er werden in Bunia afgelopen zondag ook veel bemoedigende dingen gezegd. En dat is onze hoop voor Ituri. Dat water en geest dikker zijn dan bloed. Dat de scheiding tussen de verschillende stammen door Jezus is afgebroken. Dat mensen één zijn in Christus, ongeacht hun etnische afkomst."

Lees hier de volledige blog van Willem en Joanne Folmer.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher