God

02 maart 2018 door Arie-Jan Mulder

Liefde die een fout mens wil helpen is confronterend

'Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel.' Gerechtigheid is bezig zijn om de ander ruimte te geven om te leven. Als je daarnaar streeft ontmoet je tegenstand en vervolging. Om te beginnen in je eigen hart. Want als je ‘honger en dorst’ hebt, zoals Jezus het zegt, om voor die ander gerechtigheid te doen, om hem of haar te helpen recht te staan voor God, dan kom je ook met jezelf in conflict. Dat is de strijd die zich in je hart afspeelt. Onze natuurlijk neiging is immers eerder om de mensen waar we last van hebben te ontlopen of buiten te sluiten.

En als we die innerlijke strijd winnen en recht zoeken voor de ander, dan kunnen we ook met onze omgeving in botsing komen. Dat is nog geen vervolging om het geloof, want daar gaat Jezus hierna pas over spreken. Hier gaat het over een manier van leven die iets zichtbaar maakt van wat God in ons doet.

De ander helpen om in gerechtigheid te leven begint er al mee dat we enig begrip voor hem hebben. Dat betekent niet dat we goedkeuren wat iemand aan verkeerde dingen doet. Maar wij hebben in deze zaligsprekingen geleerd om te ‘treuren’, dat betekent: de mensen in hun gebrokenheid te zien. Dus hoe ver mensen ook zijn afgedwaald, wij hebben door de liefde van God altijd enig begrip voor de mens als afgedwaald schaapje, als schepsel van God die de weg is kwijt geraakt. Dat alleen al, een beetje begrip voor iemand die overigens misschien hopeloos foute dingen doet, dat levert vaak al wrijving met andere mensen op. Men denkt dan namelijk al gauw dat je het met die ‘slechterik’ eens bent. En hoe kan je je nou inspannen voor zo’n slecht iemand? Nou, gewoon, omdat God zich naar mij vooroverboog toen ik zelf een door en door slecht mens was, die niets van hem wilde weten. En nu doet God vergelijkbare dingen in mijn hart naar de ander toe. Nu kan ik zien dat die ander ook hopeloos verdwaald is en mijn liefde gaat naar hem uit. Niet speciaal als een warm gevoel (hoewel dat ook kan) maar als een verlangen om gerechtigheid te doen, om verzachting te brengen, om een stukje verlossing te brengen.

En dat levert strijd op, gewoon omdat je voor de mensen eromheen als het ware een spiegel wordt waarin iets van God zichtbaar wordt. En dat is confronterend, liefde die een fout mens wil helpen. Dat is dezelfde soort tegenstand die Jezus ontmoette toen hij met onfatsoenlijke mensen omging. Hij keurde niet goed wat die mensen deden, maar zijn hart ging naar hen uit omdat hij hen zag als verdwaalde mensen. En dat was voor veel mensen genoeg om Hem te veroordelen. En als de Zoon van God vervolgd werd, dan moeten de ‘kinderen van God’ (zoals Jezus zijn volgelingen noemt) daar voor zichzelf ook op rekenen.

Misschien mogen we dat zelfs wel voorzichtig omdraaien: als wij in ons leven weinig of geen geestelijke tegenstand ervaren, is er dan in ons leven wel genoeg zichtbaar van die gevende en zichzelf offerende liefde van God, die juist zo tegen de draad ingaat?

Maar al kunnen de mensen en de aardse machthebbers je om zulk gedrag uitspugen, voor God is het zoeken van zijn wil juist reden om de toegang tot het koninkrijk te openen, leert Jezus ons hier. Daarom ben je dan gelukkig. En dat geldt uiteraard voor later, als God uiteindelijk alle dingen gaat rechtzetten. Maar het geldt natuurlijk ook al helemaal voor nu, voor zijn koningschap in ons leven en zijn heerschappij in ons hart.

Arie-Jan Mulder is spreker en schrijver. Zijn boek over de Bergrede is als ebook verkrijgbaar. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher