Arie van der Veer

God

02 maart 2018 door Arie van der Veer

Wat Arie van der Veer leerde van het overlijden van zijn nichtje

Deze week vertelt mijn laptop mij dat twee jaar geleden op 28 februari een nichtje van ons overleed. Ze was jong en overleed aan kanker.

Wat ben ik blij met mijn laptop.
Hij helpt me bij vele dingen. Ook om in praktijk te blijven brengen wat ik ooit in tijden van ziekte en verdriet leerde.

En een van die lessen was en is dat Jezus niet alleen mijn ziekte maar onze ziekte op Zich nam.

Ziekte en pijn kan een mens eenzaam maken. Wie beseft nog waarmee jij elke dag wordt geconfronteerd? Je voelt je soms heel alleen. Toch is een van de lessen die wij leerden na het sterven van onze zoon dat wij tegen elkaar zeiden: wat hebben wij weinig aan de pijn van een ander gedacht!

Hoe snel raakt ook verdriet in vergetelheid.

Ziekte kan een mens ook egoïstisch maken.
Wel oog voor mijn ziekte, mijn pijn maar minder voor die van een ander.

Daarom heb ik niet alleen een lijst van verjaardagen maar ook een lijst van sterfdagen op mijn laptop. Ik wil niet alleen denken aan ons verdriet, maar ook aan de pijn van een ander.

Ziekte kan een mens ook egoïstisch maken.
Wel oog voor mijn ziekte, mijn pijn maar minder voor die van een ander.

Het is een geweldige troost dat God ons persoonlijk kent. Jezus is daar het voorbeeld van. Jezus had oog had voor die man die 38 jaar ziek was. Een mens door anderen ‘vergeten’.
Hij had oog voor de pijn van een ander. Aan het kruis vergat Hij zijn moeder niet.

Jesaja 53 blijft een geweldig hoofdstuk. Wat mij trof was dat daar niet staat dat Jezus mijn ziekte op zich nam maar onze ziekten. Hij kende niet allereerst mijn lijden maar het lijden.

Als je erg ziek bent, heb je weinig kracht om aan een ander te denken. Tenminste zo verging het mij. Toch greep het mij later aan. Hoe klein was mijn wereld. Ik durfde in die fase haast niet meer om genezing te vragen. Ik dacht bij mezelf: ik kan toch niet vragen: o God denk aan mij. Ik ligt hier om kamer A503. En de buurman naast mij dan? En de mensen op de volgende zaal?

Natuurlijk mag iedereen persoonlijk vragen om herstel en troost en in zijn/haar verdriet. Maar het geeft mij troost en moed dat Jezus niet alleen voor mij heeft geleden maar voor de hele wereld.

Hij kende het lijden.
Hij droeg onze ziekten.

Ook al word jij dan misschien niet beter, ook dit brede perspectief kan jouw lijden nu anders maken. Straks is er wel medicijn voor die ander. En ooit heelheid voor ons allemaal.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher