compliment

Dagelijks leven

01 maart 2018 door Paulien Vervoorn

Wie geef jij vandaag een compliment?

1 maart. Nationale Complimentendag. Al eeuwen eerder beschreef Salomo de kracht van positieve woorden: ‘Een vriendelijke uitspraak is een korf vol honing, zoet voor de ziel en gezond voor het lichaam’ (Spreuken 16: 24). Waarom zijn we dan vaak karig met complimenten en is er een nationale dag nodig om het compliment onder de aandacht te brengen? Hieronder deel ik vier excuses om geen complimenten te hoeven geven.

1. Dat weet hij toch?!
Als ik ergens spreek, klets ik graag wat na bij de koffie. Ik hoor dan hoe het onderwerp leeft en welke vragen het oproept. Sommige mensen bedanken me. En soms hoor ik een half ingeslikt compliment. Ja, het was een mooie preek. Maar ja, jij weet heus wel dat je goed kunt preken. Ik zeg meestal maar dat ik het toch heerlijk bemoedigend vind om dit af en toe te horen.

Op sommige momenten vraag ik me namelijk vertwijfeld af of ik echt wel zo goed kan spreken. Iedere preek is anders; bij elk onderwerp kruip ik door de tekst heen en zoek ik naar de leiding van de Heer. Preken wordt in zekere zin nooit vanzelfsprekend. Wanneer ik me onrustig of onzeker voel, spreek ik mezelf toe en herinner ik mezelf aan mijn roeping en aan het feit dat de Heer door me heen zal spreken. Ik vind het dan altijd fijn dat mijn broers en zussen bevestigen dat ze ervan genieten en ermee verder kunnen. Dan weet ik weer waarom ik er uren voorbereiding in heb gestopt.

Complimenten zijn geen brokjes kennis. Complimenten zeggen iets over gezien worden, gehoord worden, erkend worden, gewaardeerd worden, je geliefd weten.

Dat weet hij toch?! Is dat altijd zo? Weet de kinderleider waarin hij goed is? Weet de jeugdleider wat zijn kracht is? Weet de kringleider waarom men zo graag aan zijn kring deelneemt? Weet een oudste wat gemeenteleden zo prettig vinden aan zijn stijl? Hoe moeten mensen weten dat ze iets goed doen als niemand het zegt? Vaak ziet een ander eerder dan jijzelf waar je kwaliteiten liggen.

Zo weet ik bijvoorbeeld niet eens of ik wel was gaan schrijven als anderen niet met het idee gekomen waren… Natuurlijk ken ik genoeg auteurs die beter kunnen schrijven dan ik. We hoeven daarom ook niet meteen te vertellen dat iemand een wereldtalent is. Zeg vooral wat je waardeert aan iemands stijl. Als die ander dat vaak te horen krijgt, kan die daar misschien wat mee.

Complimenten zijn geen brokjes kennis. Complimenten zeggen iets over gezien worden, gehoord worden, erkend worden, gewaardeerd worden, je geliefd weten. Kortom: complimenten zeggen vaak iets over de relatie. Als je van iemand houdt, zeg je hopelijk ook niet: Dat weet hij toch? We investeren in onze relaties door regelmatig positieve woorden uit te spreken. Ook als de ander het allemaal al weet, zijn positieve woorden nog steeds ‘zoet voor de ziel’ (Spreuken 16: 24).

2. Het is toch normaal dat ieder zijn taak doet?
Weet de koster dat we zijn werk waarderen? Weet degene die de koffie inschenkt hoe blij we zijn met zijn bakkie? Soms vinden we het maar vanzelfsprekend dat iedereen zijn taak uitvoert, dat de koster uren besteedt in de kerk, dat een oudste avonden bezig is met mail beantwoorden en plannen uitwerken en dat de webdesigner de laatste preken weer online gezet heeft. Het is inderdaad een mooie gedachte dat ieder iets bijdraagt aan de kerk. Toch blijft het bijzonder dat zo veel mensen tijd, aandacht, energie en geld aan de gemeente besteden.

Het is onze verantwoordelijkheid om de bemoediging aan te nemen. De eer spelen we door aan Jezus.

3. Van complimenten word je arrogant
Ja, het was een mooie preek. Maar ja, je weet heus wel dat je goed kunt preken. De oudste van dienst hoorde deze woorden en voegde eraan toe: Ik geef je geen compliment. Daar word je alleen maar arrogant van. Toen ik in de auto naar huis reed, merkte ik dat deze zin in mijn hoofd bleef hangen. Ik dacht erover na. Ben ik arrogant? Kom ik arrogant over? Wat was de reden van zijn opmerking? Het feit dat we ons talent van God ontvangen hebben, is toch nog geen reden dat we elkaar niet zouden eren?

Zelfs al zouden wij hoogmoedig zijn of worden, is dat niet de verantwoordelijkheid van de gever. Het is onze verantwoordelijkheid om de bemoediging aan te nemen. De eer spelen we door aan Jezus.

4. Oeps. Over het hoofd gezien!
Je kunt nu eenmaal niet overal op letten. Misschien heb je weleens een filmpje op YouTube gezien van een aandachtstest? Je krijgt de opdracht om iets te tellen. Heel aandachtig tel je bijvoorbeeld hoeveel keer een team met witte kleding de bal overspeelt naar elkaar. Aan het einde blijkt dan opeens dat er iemand in een berenpak tussendoor liep. Die heb je niet eens gezien, omdat je al je aandacht gebruikte om naar de bal te kijken. Zo is het in het echte leven ook. Je ziet niet alles, je hoort niet alles. Over dingen die jou niet opvallen, maak je geen compliment.

Iemand op Facebook stelde deze uitdagende vraag: hoe zou jouw leven er vandaag uitzien als je alles hebt waarvoor je gisteren gedankt hebt?

Laten we de vraag toepassen op de kerk: hoe ziet de kerk eruit als iedereen vandaag doet waar jij hem het afgelopen jaar een compliment voor hebt gegeven?

Ik steek mijn hand in eigen boezem…

Deze blog verscheen eerder op de website van Paulien Vervoorn. Op 13 april en 12 oktober ben je welkom bij de training Profiteren van feedback: voor thuis, werk en de kerk. 

Reacties

T
Ik geef een groot compliment aan de medewerkers en medewerksters van Stichting Ontmoeting. Zij zoeken ondanks de bittere vrieskou contact met daklozen en delen voorzover ik weet soep uit. Ook geven zij indien gewenst geestelijk voedsel aan daklozen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...

Vijf inspirerende uitspraken van ds. P. L. de Jong

"Laten we ophouden met zaniken over de kerk." Ds. P. L. de Jong houdt van de kerk en in dit boek opent hij zijn hart over dit onderwerp. Hij blikt terug en vooruit, en deelt met ons hoe kerkelijke wendingen ook persoonlijke halteplaatsen werden. Het Reformatorisch Dagblad en Nederlands Dagblad spraken met hem. We zetten een aantal uitspraken op een rijtje. "Laten we ophouden met zaniken over de kerk. Dat is een belangrijke emotie die in het verhaal terugkomt. We moeten niet verongelijkt doen over secularisatie, het christendo...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

'Steeds minder enthousiasme voor landelijke fusie ChristenUnie en SGP'

De animo onder raadsleden van ChristenUnie en SGP voor een landelijke fusie is het afgelopen decennium gedaald. Dat blijkt uit een recent gehouden enquête van het Reformatorisch Dagblad onder 289 raadsleden van die partijen.  In 2006 achtte 55 procent van de CU-raadsleden een landelijke fusie tussen CU en SGP nog (zeer) wenselijk. Nu is dat aandeel gezakt naar 42 procent. Dezelfde trend is zichtbaar binnen de SGP. In 2006 zag 33 procent van de SGP-raadsleden brood in een fusie met de CU. Nu ziet nog 22 procent van de S...
Vakanties
Hier adverteren?

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

J. van Vulpen aanvaardt beroep CGK Urk (Maranatha)

J. van Vulpen verhuist binnenkort naar Urk. De kandidaat uit Kesteren heeft een beroep van de christelijke gereformeerde Maranathakerk aanvaard.Na het vertrek van ds. C. P. de Boer naar Sliedrecht zocht de kerk naar een opvolger. Van Vulpen bedankte voor een beroep uit Genemuiden. De cgk in Genemuiden is vacant sinds het vertrek van dr. A. Huijgen in 2013. Huijgen nam afscheid om docent aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn te worden.CIP.nl bezocht ds. C. P. de Boer in 2016: "Niet iedere dominee overleeft...

In 5 stappen naar een missionaire leefgemeenschap

Toen Ewout en Ali van Oosten pas getrouwd waren, woonden ze in een dichtbevolkt stukje Nederland, met 12.000 mensen bij elkaar op twee vierkante kilometer, in hoge flats. Ondanks deze fysieke nabijheid leefden de bewoners - met 100 verschillende nationaliteiten - geïsoleerd van elkaar. Ook al liepen mensen samen naar de lift en zeiden ze 'hallo' en 'dag', ze maakten nooit echt contact. "Dat moet anders kunnen", dacht Ewout. Fast forward naar nu: Ewout en Ali leven samen met anderen in de missionaire leefgemeenschap TASTE!...

Waarom christenpolitici zich soms voelen als Mozes en Daniël

Het zal je niet ontgaan zijn: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Een belangrijke dag waarop je kunt kiezen wie jouw stem – letterlijk – vertegenwoordigt in jouw gemeente. Hoewel het soms niet zo lijkt, worden er hele belangrijke dingen besproken. Denk eens aan de zorg voor je oma, genoeg groen in je stad en voldoende werk voor iedereen. Maar – vaak in de grotere steden – gaat het ook over de kloven in de samenleving. Kloven die daar vaak extra breed lijken te zijn. Denk aan radicalisering, vluchtelingen...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Tommy Wieringa: "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in"

Tommy Wieringa is naar eigen zeggen de meest gelovige ongelovige van Nederland. Want God mag wat hem betreft dan dood zijn, het christendom is dat niet. Zondagavond was hij te zien in een nieuwe aflevering van Adieu God? "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in," vertelt hij. Bekijk een fragment en klik hier voor het volledige gesprek met Wieringa:

De verspreiding van Gods Woord: Geen negen tot vijf baan

Zelf kwam hij “tot levend geloof” op zijn 19e. Nu zet hij zich in om met Bible League wereldwijd Gods Woord te verspreiden. Directeur Rick van Heusden (32) zegt over zijn werk: “Dit gaat veel dieper dan alleen een arbeidsovereenkomst met je werkgever.” Sinds de zomer van 2017 is hij directeur van Bible League. Daarvoor was hij al geruime tijd actief in het management van de Bijbelverspreidingsorganisatie. Het Evangelie kreeg Van Heusden met de paplepel ingegoten. “Ik ben christelijk opgevoed en in mijn tienerjare...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher