Wietze de Boer

God

01 maart 2018 door Wietze de Boer

Vijf redenen om Genesis 1 serieus te nemen

Het artikel van René Fransen met de titel 'Vijf redenen om de wetenschap serieus te nemen' deed nogal wat stof opwaaien. Er kwamen zeer uiteenlopende reacties uit de hoek van creationisten en evolutionisten, die elkaar bijna in de haren vlogen om de tekst van het artikel.

Persoonlijk deed het artikel mij denken aan Spreuken 14:12 “Er is soms een weg die iemand recht schijnt, maar het einde ervan zijn wegen van de dood”. Dat klinkt misschien wel heel heftig, maar ik ben ervan overtuigd dat René Fransen en vele andere christenwetenschappers met hem op een heel subtiele manier zijn misleid. Voor alle duidelijkheid: ik heb niks tegen René en ben zelfs vrienden met hem geworden op Facebook, om hem te laten weten dat ik hem als persoon niet afwijs. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn. En dat is ook niet nodig. Er is namelijk geen enkele reden (voor zowel christenen als niet-christenen) om in evolutie te geloven. Wetenschap kan prima functioneren zonder evolutie. Daarom geef ik hieronder vijf redenen om Genesis 1 serieus te nemen.

1. Het staat er duidelijk genoeg
Sommige christenen proberen de evolutietheorie in te passen in het scheppingsverhaal. Ze zeggen dan dat het Hebreeuwse woord voor “dag” ook een onbepaalde periode kan betekenen. Zo worden ze misleid om een scheppingsdag te zien als miljoenen jaren van evolutie. Maar dan lezen ze over de volgende woorden heen: “Toen was het avond geweest en het was ochtend geweest”. Dit is niet anders op te vatten dan een letterlijke dag van 24 uur.

“Toen was het avond geweest en het was ochtend geweest”. Dit is niet anders op te vatten dan een letterlijke dag van 24 uur.

2. Jezus citeert Genesis
Er zijn meerdere Bijbelgedeelten te vinden waar Jezus uit het boek Genesis citeert als geschiedenis. Om een paar voorbeelden te noemen: 'Maar Jezus zei: ‘Jullie weten best dat God bij de schepping een man en een vrouw maakte. En God zei erbij: ‘Een man blijft niet bij zijn vader en moeder. Hij gaat met zijn vrouw leven en ze worden samen helemaal één.’'
Jezus twijfelde niet aan het scheppingsverhaal. Meer citaten van Jezus uit het boek Genesis vind je in Lukas 17:26-32, Markus 13:19, Markus 10:6-7, Mattheüs 23:35, Lukas 11:50-51, Johannes 8:39-40, Mattheüs 19:5.

3. Het klopt met de natuur
Als je kijkt naar gebieden als de Grand Canyon, krijg je een goed beeld van de aardlagen, die volgens evolutionisten zeer langzaam zijn gevormd over verschillende periodes van elk miljoenen jaren. Toch zijn er versteende boomstammen gevonden die dwars door verschillende aardlagen heen steken. Evolutionisten hebben daar geen verklaring voor. Genesis heeft daar wel een heel goede verklaring voor: de zondvloed. Om dit te begrijpen kijken we naar een stukje recente geschiedenis.

In 1980 barstte de Amerikaanse vulkaan Mt. St. Helens uit. Gelukkig was het hele gebied rondom de vulkaan ruim op tijd geëvacueerd en vielen er geen slachtoffers. Wel leverde deze uitbarsting een enorme verrijking op voor de wetenschap. In slechts enkele dagen tijd werden door landverschuiving vele aardlagen gevormd. Hiermee werd bewezen dat aardlagen niet miljoenen jaren nodig hebben om te vormen, het kan binnen enkele uren gebeuren. Ook de eerder besproken boomstam kan op die manier prima rechtop door deze aardlagen heen steken.

Zo zijn er vele andere voorbeelden te vinden uit de natuur die precies overeenkomen met het scheppingsverhaal en de zondvloed, maar die door evolutie niet te verklaren zijn.

4. Fossielen en de geologische kolom
In de loop van de afgelopen eeuwen zijn er enorm veel fossielen gevonden. Niet alleen van dinosauriërs, maar van de meeste uiteenlopende dier- en plantsoorten. Als je al deze fossielen gaat tellen, kom je op een aantal uit dat bij lange na niet overeen kan komen met miljoenen jaren. Stel dat de mens die wetenschappelijk wordt aangeduid met “homo sapiens” ongeveer een miljoen jaar op de aarde rondloopt, dan zouden er zoveel menselijke skeletten moeten zijn, dat wij anno 2018 op een kilometers hoge stapel skeletten zouden wonen.

Stel dat de mens ongeveer een miljoen jaar op de aarde rondloopt, dan zouden er zoveel menselijke skeletten moeten zijn, dat wij anno 2018 op een kilometers hoge stapel skeletten zouden wonen.

De geologische kolom is bedacht door Charles Lyell, vriend van Charles Darwin en schrijver van “Principles of Geology”, een boek waaruit nog steeds wordt onderwezen. Hij beweert dat deze kolom weergeeft in welke volgorde de huidige levende wezens zijn ontstaan. Bij elke periode staan getallen van miljoenen jaren. Als je echter deze getallen weghaalt, kun je zien in welke volgorde de dieren en andere wezens zich over de aarde hebben verspreid na de zondvloed. Het is niet nodig om daar miljoenen jaren aan toe te schrijven.

5. De dood kwam na de zonde
De belangrijkste reden om Genesis 1 serieus te nemen heeft te maken met de zondeval. Als God namelijk evolutie had moeten gebruiken voor zijn schepping, wat was er dan eerder in de wereld: de dood of de zonde? Evolutie maakt immers gebruik van generaties als aandrijving voor het evolutiemechanisme. Als de nieuwe generatie geboren is, zal de oude generatie sterven. Dat zou dus betekenen dat de dood al in de wereld was vóórdat Adam zondigde. In Genesis 3 en verder lezen we echter heel duidelijk dat de dood pas in de wereld kwam nádat Adam en Eva gezondigd hadden.

De gevallen mens
Hiermee komen we op een gevoelig punt voor evolutionisten. Één van de redenen dat veel evolutionisten zo graag in evolutie willen geloven is om zichzelf een schouderklopje te geven. Ze willen namelijk dolgraag geloven dat de mensen die nu leven méér zijn dan hun verre voorouders. Daarom hebben ze de oermensen bedacht, de holbewoners die een lage vorm van intelligentie hadden en steeds meer ontwikkeld zijn tot de moderne, weldenkende mens. Wat ze níet willen geloven is dat de mens in het begin méér was dan de gevallen mens van nu. Adam en Eva waren onsterfelijk, totdat ze gezondigd hadden.

Veel evolutionisten willen niet toegeven dat ze in zonde gevallen zijn en dus redding nodig hebben. Godzijdank is de redding gekomen toen Jezus voor onze zonden stierf aan het kruis. De sterfelijke mens kan en zal weer onsterfelijk worden gemaakt. De schepping wordt weer helemaal nieuw! Niet door evolutie of enige andere vorm van geleidelijke verbetering, maar op de dag van de Heer, die nu dichterbij is gekomen dan ooit tevoren. Reden genoeg om zijn woord serieus te nemen en je niet te laten misleiden door allerlei bedenksels van mensen.

Lees ook: Vijf redenen om de wetenschap serieus te nemen.


Evolutie
- Prof. dr. Gijsbert van den Brink legt uit waarom evolutie je geloof niet onderuit hoeft te halen
- Kunnen christenen evolutie combineren met God?
- Evolutie: zes redenen waarom het niet samengaat met het christelijk geloof
- Zes redenen waarom de evolutietheorie prima samengaat met het christelijk geloof
- Vijf redenen om de wetenschap serieus te nemen
Meer over Evolutie »

Reacties

J
Als je gewoon even nadenkt, zul je tot de conclusie komen dat evolutie volstrekt niet mogelijk is. Want niets ontstaat door toeval en een lichaam (van mens of dier) moet stante pede volmaakt zijn, wil het überhaupt kunnen leven en functioneren.

Een geleidelijke overgang van de ene soort in de andere is dus totaal onmogelijk!

En dan nog maar niet te spreken over het ontstaan van het leven, van geest en ziel van de mens, van instinct van dieren, van het functioneren van de liefde, van de juiste omgevingsfactoren, enz.REAGEER
J
Ik wijs de evolutie theorie absoluut af, maar zie niet in waarom de eerste dagen van de schepping precies 24 uur zouden moeten zijn. Dat het avond en morgen is geweest, betekent niet dat het een begin en eind is geweest van een dag van 24 uur. Er was immers nog geen zon en maan, die de 24 uur cyclus bepaalden.

Er staat: in het begin schiep God de hemel en de aarde, de aarde nu was woest en leeg en de duisternis was op de afgrond. Waarom zou deze periode slechts 24 moeten geweest zijn?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

De nieuwe single van Dwight Dissels is echt prachtig!

Dwight Dissels is bekend van het tv-programma ‘The Voice Of Holland’. Hij zingt in verschillende gospelkoren en met zijn stichting vormt hij een band, waarin verschillende kerkstromingen samenkomen. Onlangs is zijn nieuwe single 'Zwijg Maar' uitgekomen. Beluister het lied en bezoek de site van Diwght Dissels:

Waarom wij onze Paasviering starten met de Sedermaaltijd

Over de hele wereld wordt Pasen gevierd. Door christenen én door Joden; bij hen heet het Pesach. Dit jaar valt Pesach tegelijkertijd met ons Paasweekend. De Joden vieren Pesach al sinds de uittocht uit Egypte. Hiermee gedenken ze dat ze bevrijd zijn uit de slavernij van Egypte. Pesach begint met de Sedermaaltijd: bij veel christenen bekend als het Laatste Avondmaal. Het was deze Sedermaaltijd die Jezus met Zijn discipelen vierde vlak voordat Hij zou sterven. Je hoort steeds vaker in het land dat christenen de Bijbelse feesten viere...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Kwart refojeugd (v)mbo-jongeren weet niet of ze christen willen blijven

Een kwart van de jongeren op reformatorische (v)mbo-scholen weet nog niet zeker of ze christen willen blijven. Dat blijkt volgens het Reformatorisch Dagblad uit onderzoek naar de manier waarop ouders van reformatorische (v)mbo-scholen hun kinderen opvoeden tot zelfstandigheid.Volgens Nico van Steensel, lector Vorming op het Hoornbeeck College, toont het onderzoek toont aan dat veel jongeren zich niet verbonden weten met de kerk en het christelijk geloof. Van Steensel: "Het valt niet te ontkennen dat de identiteit v...

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Syrisch-Koerdische christen woest na inval Turkije: "Niemand grijpt in"

Voordat Turkse militairen de Syrische stad Afrin binnen vielen, leefde iedereen in vrede samen, stelt de Syrisch-Koerdische christen Nidal Bakr. "Nu voel ik mij heel depressief over wat er in mijn stad gebeurt," citeert CBN News. Turkije begon eerder dit jaar een offensief tegen Koerdische milities in het noordwesten van Syrië. Zij worden door Ankara gezien als verlengstukken van de terroristische PKK-beweging. Turkse troepen en hun bondgenoten bereikten zondag het stadscentrum van Afrin, de belangrijkste plaats in de gelijknamige...

Michael Gungor legt uit waarom geloofstwijfel cruciaal is

"Zonder geloofstwijfel kan religie uit de hand lopen en kan het zelfs destructief worden. Als je niet twijfelt wordt je geloof vervuild door wat anderen je aandragen. Geloofstwijfel is niet leuk, maar wel belangrijk," stelt de Amerikaanse voorganger Michael Gungor via Lazarus, het online platform voor progressieve christenen. "Het houdt je geloof puur en goed." Bekijk de video en neem een kijkje op de website van Lazarus:
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Jan Broedersz zette zijn droom noodgedwongen aan de kant

Jan Broedersz heeft een lange, glanzende militaire carrière achter de rug. Maar ondanks dit succes, heeft hij ook moeilijke momenten gekend in zijn leven. Na twee jaar huwelijk overleed op 24-jarige leeftijd zijn vrouw aan kanker en bleef hij alleen met zijn dochtertje van anderhalf achter. Zijn droom om piloot te worden, moest hij aan de kant zetten en op zoek gaan naar een nieuwe bestemming. Wat ook een grote stempel op zijn leven heeft gedrukt is de periode dat hij werd uitgezonden naar Bosnië. Jan: "Met 1200 mannen en vro...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...
CIP+

Waarom christenen moeten nadenken over Gods plan met Israël

“In de loop der jaren is een klimaat geschapen waaruit blijkt dat God klaar zou zijn met de Joden. Het blijft nodig dat kerken zich bezinnen op hun positie ten opzichte van Israël en het Joodse volk,” zegt ds. Willem J. J. Glashouwer naar aanleiding van door Christenen voor Israël (CvI) twaalf ontworpen stellingen over de plaats van Israël in Gods heilsplan. Waarom zijn de twaalf stellingen eigenlijk nodig?“De kerkgeschiedenis telt prachtige belijdenisgeschriften. Denk bijvoorbeeld aan apostolische geloofsbelijdenis. Maar in a...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....

Turkse rechtbank legt Amerikaanse predikant 35 jaar cel op

Een rechtbank in de Turkse provincie Izmir heeft de Amerikaanse dominee Andrew Brunson tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld, laat The Christian Post weten.Pastor Brunson wordt beschuldigd van actieve deelname aan de Gülen-beweging, verbondenheid met de verboden PKK en het verzamelen van spionage informatie voor politieke en militaire doelen. De advocaat van Brunson krijgt geen toegang tot het dossier door de Turkse overheid opgesteld.De Amerikaan zei eerder: “Laat het duidelijk zijn. Ik zit niet gevangen omdat ik iet...

Haagse kerken nemen afstand van PVV-spot over islam

Naar aanleiding van de PVV-spot waarin de islam wordt gelijkgesteld met vormen van haat en geweld, heeft de Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) een brief gestuurd naar het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Daarin nemen de kerken afstand van de boodschap van de PVV. In de video wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, "Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af. De video sluit af met het logo van de PVV. Premier Mar...

God heeft een hoopvolle toekomst voor je: is dat echt zo?

“God heeft een hoopvolle toekomst voor je, Hij heeft mooie plannen met je, gedachten over voorspoed.” Met deze tekst uit Jeremia 29 worden mensen bemoedigd die in moeilijke situaties zitten. Het wordt gebruikt als een een belofte van God aan ons: “Maak je geen zorgen, het komt goed.” Het wordt ook gebruikt als een gebed van ouders voor hun kinderen: 'God heeft beloofd dat je een geweldige toekomst hebt. Hij heeft prachtige plannen met jouw leven, Hij heeft jouw geluk op het oog.' En dat geldt ook voor d...
CIP+

Paula Schot schrijft historie: "Ik voel me thuis bij de SGP"

Paula Schot (24) schrijft als lijsttrekker van de SGP in Amsterdam geschiedenis. Dat is niet omdat ze een vrouw is. Het is voor het eerst dat de SGP lokaal vertegenwoordigd is in Amsterdam. CIP.nl sprak haar voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen die plaatsvinden op woensdag 21 maart. Eerder was Paula twee jaar actief als bestuurslid SGP-jongeren. Door de contacten die ze daar opdeed, werd ze nu gevraagd voor het lijsttrekkerschap in Amsterdam. Op dat moment moest ze er wel even over nadenken. Ook heeft ze er veel v...
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher