Henk Stoorvogel

God

02 maart 2018 door Paulien Vervoorn

Preken met impact: vijf tips van Henk Stoorvogel

‘Welke preek maakte indruk op jou?’ Ik stelde de vraag aan mijn gasten van het lustrumfeest van Geloofwaardig Spreken. In tweetallen bespreken mijn gasten hun antwoord meteen met elkaar. Henk Stoorvogel promoveert op de veranderkracht van preken. Ik vroeg Henk een aantal van zijn ontdekkingen door te geven op het lustrumfeest. Een samenvatting van zijn speech.

In 1974 werd voor een onderzoek aan kerkgangers gevraagd wat vijf dagen eerder het onderwerp van de preek was geweest. Maar 10 procent kon het zich herinneren. En maar liefst 30 procent ontkende de preek te hebben gehoord. Een preek is dus vluchtig, en wel zo vluchtig dat je je kunt afvragen of preken wel impact hebben. Hoe kun je als spreker toch proberen om met impact te spreken?

In elk geval kun je stellen dat de vorm heel belangrijk is. Hoe belangrijk, dat laat Obama zien, de grootste communicator van onze tijd. De vorm bepaalt de inhoud. Sterker nog: de vorm ís de inhoud.

Laatst zat ik in de zaal bij een spreker die twee klassieke fouten maakte:

  • Hij bleef maar zenden in de hoop dat zijn boodschap overkwam en dat het waar was wat hij zei.
  • Hij wilde koste wat kost al zijn sheets doorwerken. Hij ging steeds sneller praten om maar alles te kunnen zeggen wat hij wilde zeggen binnen de tijd die hij had.

Voor mijn promotie heb ik allerlei aspecten van de preek onderzocht. Onder meer hebben we aan mensen uit de volle breedte van de kerk de vraag gesteld of er een preek was die hun leven beslissend had beïnvloed. Alle mensen antwoordden daar bevestigend op. Voor iedereen was er minimaal één preek beslissend geweest. Heel ontroerend: één vrouw haalde een preek terug van 39 jaar geleden. De conclusie is duidelijk: preken kunnen levens daadwerkelijk veranderen.

Maar hoe dan?
De mensen in het onderzoek gaven aan dat oude waarheden op een nieuwe manier werden gebracht. Dat is altijd de uitdaging waar wij voor staan. We spreken over zaken die iedereen al weet. Je staat dus gelijk met 3-0 achter. Als de kerk verliest, komt dat door de falende preek. Om de wedstrijd te winnen heb je illuminatie nodig, openbaring.

Vijf tips:

  • Ga niet zonder openbaring, zonder heilig vuur het podium op. Preek de mensen in de fik.
  • Besteed aandacht aan de inhoud en de vorm.
  • Begin met een klein voorbeeld en werk het uit naar een groot idee.
  • Werk niet koste wat kost je sheets door.
  • Breng wat oeroud is alsof het gloednieuw is.

Deze blog verscheen op de website van Paulien Vervoorn. De toespraak van Henk Stoorvogel is opgenomen op video. Wil je ’m binnenkort in je mailbox ontvangen? Laat dan hier je mailadres achter.

Reacties

Tip 1 zou toch moeten zijn: Preek het Woord en niets anders dan het Woord.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher