kruis

God

28 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Van wie zijn christenen vrijgekocht en aan wie is er voor ons betaald?

"In de Galatenbrief staat in hoofdstuk 3:13 dat we zijn vrijgekocht. Van wie zijn we vrijgekocht en aan wie is er voor ons betaald?," vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. J. J. Tigchelaar geeft antwoord.

"Paulus schrijft in Galaten 3:13 er inderdaad niet bij van wie we vrijgekocht zijn en aan wie betaald zou zijn," laat de hervormde emeritus-predikant uit Putten weten. "De moeilijkheid komt naar mijn mening door het woord vrijkopen. Dat roept allerlei vragen op: kopen van wie, door wie, tegen welke prijs? Dan zoeken wij en diverse uitleggers naar antwoorden in de context van handel en kopen. Maar de enige twee andere plaatsen in het Nieuwe Testament waar in onze vertaling het woord vrijkopen voorkomt, geven een andere wending. Efeziërs 5:16 'de tijd uitkopende', en Colossenzen 4:5 'de bekwame tijd uitkopende'. Daar kun je met handel en kopen niets uitleggen.

De nadruk moet meer liggen op de bevrijding en verlossing dan op de koop. In de King James Version (de Standaard Engelse vertaling uit 1604) is het alle vier keer door 'redeem', verlossing, vertaald. (...) We woorden door Christus verlost van de vloek, die door de overtreding van Gods wet op ons rust. En die verlossing is door het bloed, dat is de dood, van Jezus Christus. (...) Er is hier dus sprake van beeldspraak. Vrijkoop is synoniem met bevrijding, verlossing, redding, etc.

Het gaat Paulus in Galaten 3 en 4 om een daad van Christus, die levens radicaal verandert, die de gelovigen zekerheid wil geven."

Lees hier de volledige beantwoording van ds. J. J. Tigchelaar.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher