Lianne Post

God

28 februari 2018 door Ark Mission

Jezus, Petrus & Maria: superhelden of mensen zoals jij en ik?

In het boekje Holy heroes? maak je nader kennis met de drie hoofdpersonen van ‘The Passion’: Jezus, Petrus & Maria. Ieder hoofdstuk stelt één van deze personen centraal, met achtergrondinformatie, verwerkingsvragen en creatieve toepassingen. Hierdoor word je uitgenodigd om in de huid van deze personen te kruipen en ook om je eigen leven te spiegelen aan dat van hen. Schrijfster Lianne Post beantwoordt een aantal vragen.

Jezus, Maria & Petrus; mensen zoals jij en ik? Is dat geen heiligschennis?
"In de Bijbel zie je telkens weer dat God ervoor kiest om heel gewone mensen in te zetten in Zijn plannen. Vaak hebben die mensen zelf helemaal niet zoveel vertrouwen in hun eigen kunnen. Toch kiest God hen uit, met al hun fouten en tekortkomingen. De Bijbel schetst vaak een heel realistisch beeld van deze mensen; twijfels en gebreken worden niet weggemoffeld. Daarom denk ik dat we ook de hoofdrolspelers in ‘The Passion’ mogen zien als echte mensen, mensen zoals jij en ik. Natuurlijk zijn er ook verschillen, helemaal wanneer het gaat om Jezus zelf. Maar toch geldt ook voor Hem dat Hij wérkelijk mens was."

Waarin lijken Jezus, Maria & Petrus, de hoofdrolspelers van ‘The Passion’ op ons?
"Zowel in ‘The Passion’ als in Holy heroes? zie je dat de vragen en de problemen waar Jezus, Maria en Petrus mee worstelen veel overlap hebben met dat wat ons anno 2018 bezighoudt. Waarom moeten onschuldige mensen lijden? Waarom moet een moeder haar kind zien sterven? Waarom doe ik dingen die ik eigenlijk helemaal niet wil doen? Er is door de eeuwen heen veel veranderd, maar de basale vragen en emoties hebben geen houdbaarheidsdatum.

Kun je wat voorbeelden geven van typisch menselijke trekjes bij Jezus, Petrus & Maria?
Haha, heb je even? Jezus heeft soms rust aan zijn hoofd nodig en trekt zich dan terug op een stille plek. Maria probeert de twaalfjarige Jezus, een puber, onder controle te houden maar heeft daar best wat moeite mee (Hij blijkt na drie dagen zoeken in de tempel te zitten - bij zo'n ontdekking zouden veel hedendaagse ouders dan wel weer een gat in de lucht springen). Petrus is één bonk enthousiasme en energie, is overal voor in, maar loopt zichzelf daardoor nog wel eens voorbij."

"Natuurlijk zijn er ook verschillen, helemaal wanneer het gaat om Jezus zelf. Maar toch geldt ook voor Hem dat Hij wérkelijk mens was."

Herken je jezelf in een van de personages?
"Ik herken mezelf vooral in Petrus. Hij wil heel graag, heel veel, en heel snel. Geweldig, die ambitie, maar daarbij verliest hij zichzelf en de mensen om zich heen soms uit het oog. Hij is erg veeleisend, met name naar zichzelf toe, maar soms moet je geduld hebben of genoegen nemen met net iets minder. Petrus worstelt daarmee, en ik doe met hem mee."

Wat wil je in dit boekje meegeven aan de lezers?
"Ik hoop dat de mensen die Holy heroes? lezen en gebruiken tot de ontdekking komen dat de Bijbel geen boek is voor heiligen uit lang vervlogen tijden. Het is een uitnodiging aan jou, als gewoon mens, om mee te gaan doen met Gods plan. Niet omdat je zo perfect bent, maar juist omdat je een rafelrandje hebt – net als al die figuren uit de Bijbel."

Voor wie is dit boekje bedoeld?
"Dit boekje is bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar de hoofdpersonen van ‘The Passion’ en die meer wil weten over hoe dit verhaal van toepassing is op zijn/ haar eigen leven. De thema’s die in Holy heroes? naar voren komen zijn uit het leven gegrepen en zijn daarom aansprekend voor mensen van alle leeftijden, ongeacht hun achtergrond."

Ark Mission maakt in samenwerking met de Bijbelvereniging Holy heroes? kosteloos beschikbaar voor kerken die iets organiseren rond ‘The Passion 2018’. Heeft jouw kerk of vereniging een programma rond ‘The Passion 2018’? Je kunt het boekje per 25 stuks bestellen voor jouw kerk (je betaalt alleen de verzendkosten). Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher