The Passion 2018

Nieuws

27 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Theoloog kritisch op blanke Jezus en zwarte Judas in The Passion

"Voor The Passion 2018 is gekozen voor een blanke Jezus en een zwarte Judas. Wat een stereotype rolbevestiging!" Dit stelt theoloog Erik Sengers in een artikel die veel wordt verspreid via sociale media. De achtste editie van The Passion vindt op 29 maart 2018 plaats in de Amsterdamse Bijlmer.

Sengers: "Al eeuwenlang wordt Judas met een donkere huidskleur voorgesteld (ook in de musical Jesus Christ Superstar), en Jezus (een Semiet uit het Midden-Oosten) met een witte huidskleur. Daarmee zit het idee dat ‘wit’ beter is dan ‘zwart’ diep in ons culturele geheugen. (...) Ik ben geen scherpslijper in het racisme-debat, maar deze rolbezetting is een gemiste kans. Wie echt met de jongeren uit dit stadsdeel spreekt hoort welke moeilijkheden ze hebben in de Nederlandse samenleving vanwege hun huidskleur. Deze Passion doet helemaal niets om daar ook maar enigszins verandering in aan te brengen. 

Had de organisatie zich echt voor de bewoners van Zuidoost, hun geloof en hun samenleving geïnteresseerd, dan hadden ze een zwarte Jezus en een blanke Judas genomen." Vorig jaar was de rolbezetting van het EO-spektakel, dat in Leeuwarden plaatsvond, juist andersom. Toen vertolkte de donkere Dwight Dissels de rol van Jezus, en speelde de Roel van Velzen Judas.

Lees hier het volledige betoog van Erik Sengers.

Lees ook: The Passion 2018 naar De Bijlmer.

Reacties

Dus? Wat is het probleem. Ben je niet in de war met de zwarte Piet discussie en moet de EO volgend jaar een zwarte Sinterklaas de rol van Judas laten spelen?
REAGEER
H
ik vind the passion niet kunnen je kunt en mag de HEERE JEZUS niet naspelen
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher