Wouter Nagel

God

27 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Zendingspiloot vanuit Zuid-Soedan: “We horen regelmatig geweerschoten”

“Jezus leert ons om klaar te staan voor anderen en Zijn liefde door te geven. Dat is wat we hier nu, op een heel praktische manier, proberen te doen. Die leefwijze geeft mij meer vreugde dan ‘huisje, boompje, beestje’,” vertelt Wouter Nagel. Begin vorig jaar vertrok hij met zijn vrouw Marlies naar Zuid-Soedan. Wouter werkt als piloot voor MAF (Mission Aviation Fellowship) en Marlies kan als verloskundige tot zegen zijn in het Afrikaanse land.

MAF (Mission Aviation Fellowship) vliegt het Evangelie naar zeer afgelegen gebieden in de wereld.

Wouter groeide op als zoon van ds. P. Nagel, begonnen als zendingspredikant, in Peru. “Daar heb ik de eerste acht jaar van mijn leven doorgebracht,” laat Wouter weten. Rond zijn twintigste levensjaar ging Wouter actief achter de Heere Jezus aan. “Ik ontdekte dat dit de enige weg is. Jezus leert ons om klaar te staan voor anderen en Zijn liefde door te geven. Dat is wat we hier nu, op een heel praktische manier, proberen te doen. Uit die leefwijze haal ik op dit moment veel meer vreugde dan een leven waarin het vooral draait om ‘huisje, boompje en beestje’.”

Hoe is MAF op je pad gekomen?
“In Vlaardingen leerde ik mijn vrouw Marlies kennen. Al snel werd duidelijk dat we allebei een verlangen hadden om onze gaven en talenten op een dienende manier in te zetten. Omdat Marlies werd opgeleid als verloskundige en ik bezig was met het halen van mijn vliegbrevet, kwamen we al gauw op het idee om op MAF af te stappen. Toen we zeven jaar geleden ons verlangen met MAF deelden, was het ingewikkelder dan we dachten. MAF vertelde ons dat ze goed waren in het uitzenden van piloten, maar niet een piloot en een verloskundige konden uitzenden. Aangezien we samen iets met ons verlangen om praktisch Jezus te dienen wilden doen, kwam het plan op een lager pitje te staan.

"Jezus leert ons om klaar te staan voor anderen en Zijn liefde door te geven. Dat is wat we hier nu, op een heel praktische manier, proberen te doen."

In de tussentijd ging ik aan de slag als buschauffeur en ging daarnaast verder met het halen van mijn vliegbrevet. Marlies werkte als verloskundige en MAF leek steeds iets verder uit beeld te raken. Toch vroegen er in de loop der jaren mensen regelmatig naar onze MAF-plannen. Marlies en ik vonden het bijzonder dat op die manier het plan in leven werd gehouden. Op meerdere momenten werden we eraan herinnerd. Het doorslaggevende moment was toen we het boek ‘Nee niet naar Ninevé’ lazen. Marlies en ik zeiden tegen elkaar: ‘Misschien moeten we toch nog maar eens een poging wagen.’

In overleg met MAF zijn we naar Oeganda gegaan om van dichtbij kennis te maken met het werk van MAF. Ik vind het belangrijk om met eigen ogen te zien of de verhalen die mensen over MAF vertellen ook echt kloppen. Die reis was voor ons een bevestiging: ‘Dit werk willen wij ook gaan doen!’”

Marlies aan het werk

Maar Marlies kon niet door MAF als verloskundige worden uitgezonden, waar houdt zij zich mee bezig?
“Zij is actief als vrijwilliger in een ziekenhuis, hier in Juba. ’s Ochtends mag ze studenten begeleiden op de verloskunde afdeling en ’s middags geeft ze bijlessen. Het is bijzonder om terug te zien hoe God ook hierin heeft voorzien.”

In Zuid-Soedan is een burgeroorlog gaande. Wat merken jullie daarvan in het dagelijks leven?
“De hoofdstad Juba, waar wij wonen, is over het algemeen rustig. We horen ’s nachts regelmatig geweerschoten; meestal is dat om eventuele inbrekers af te schrikken. Onlangs was er politieke spanning in Juba en waren er honderden extra regeringsmilitairen op de been. Vanwege de dreiging van geweld hebben we 2 dagen op onze compound gezeten. Twee maal eerder liep een soortgelijke dreiging uit op een geweldsuitbarsting in de stad. Uiteindelijk was het dit keer loos alarm.

"Het is mooi om tijdens een vlucht terug te horen dat er mensen op belangrijke posities tot de Heere Jezus komen."

Het komt regelmatig voor dat MAF wordt ingeschakeld om hulporganisaties als Medair en Tearfund te evacueren. Zij werken vaak onder gevaarlijke omstandigheden.” Wouter moet denken aan een heftig moment waar hij bij was. “Na een landing reed een legertruck naar ons vliegtuig met iemand die gewond was geraakt. Op die momenten zie je het leed van dichtbij. Dat is heftig om te zien.”

Hoe zie je God ondanks de chaos in Zuid-Soedan aan het werk?
“Omdat er zoveel ellende plaats vindt, vind ik het soms moeilijk om dat te zien. Maar als we ons even niet op de oorlog focussen, horen we dat er op de achtergrond bijzondere dingen plaatsvinden. Zo denk ik aan een project waarbij Zuid-Soedanezen worden voorzien van kleine radio’s die op zonne-energie werken. Op die manier horen ze radioprogramma’s waarbij het evangelie in hun eigen taal wordt uitgelegd. Ook praktische programma’s over het belang van hygiëne komen voorbij. Daarnaast is er een belangrijke katholieke bisschop die in het land een vredesdorp heeft opgericht waar ruimte is voor onderwijs en medische zorg.

Regelmatig mag ik ook mensen vliegen die naar dit land komen om het evangelie door te geven of om medische hulp te bieden. Het is mooi om tijdens een vlucht terug te horen dat er mensen op belangrijke posities tot de Heere Jezus komen of dat er grote groepen mensen worden genezen van ziektes.”

Klik hier om het werk van Wouter en Marlies Nagel te ondersteunen en neem eens een kijkje op de website van MAF.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher