huiskring start

Dagelijks leven

27 februari 2018 door Arnout van Nieuwkoop

Zo voorkom je als huiskring een valse start!

Je gaat dit jaar een nieuwe kring starten. Fantastisch. Initiatief nemen. Mensen bij elkaar verzamelen en we gaan beginnen. Misschien sta jij op het punt om dit te gaan doen? Maar wat ook kan, je bent een tijdje terug enthousiast begonnen. Maar nu bekruipt je soms het gevoel van is dit het? Eigenlijk niet zo gek. Een kring starten is één, maar hoe zorg je voor een goed begin? Een goed begin is het halve werk dit is voor een kring net zo. Wat ga je lezen in dit blogartikel? Tips voor een fris begin van jouw kring of om je kring nieuw leven in te blazen! Arnout van Nieuwkoop, een ervaringsdeskundige, deelt in dit blog zijn ervaringen.

Het begin
Zelf ben ik een aantal jaar terug een kring gestart. Hoe begon het? Met verlangen. Samen God zoeken. We (en ik ook) willen leren, meer Bijbelkennis. We willen groeien. Herkenbaar? We hielden een soort startavond en bespraken samen wat we het komende jaar wilden gaan behandelen. Misschien doe jij dat ook of je houdt een kring- of leesrooster aan van de kerk. Je zet een aantal thema’s op een rij of je kiest ervoor om samen hetzelfde boek te gaan lezen. Ik was in die tijd best druk bezig met het voorbereiden van de kringavonden. Tijdens de kringavond gingen we deze Bijbelstudie behandelen en dat was soms best spannend. Maar ik deed het gewoon, misschien ook wel een beetje omdat het zo hoorde. Het kostte mij soms ook best wat energie: de voorbereiding van een kringavond. Ik was bijvoorbeeld geregeld druk bezig met het vinden van de juiste Bijbelteksten en zat geregeld met de vraag: klopt dit wel, maar meestal liet ik dat gevoel voor wat het was. Meer kennis, meer Bijbelstudie en elkaar geloofsvragen stellen, daar draaide het vaak om. Hoe is dat bij jouw kring? Na een tijd (paar jaar) ging ik mij pas afvragen: is dit echt wat ik wil met een kring of is het ook mogelijk om er op een andere manier naar te kijken? Die mogelijkheden zijn er, ontdekte ik. De waarom is misschien wel hetzelfde: samen God zoeken en leren van Jezus. Maar is het niet zo dat we eigenlijk sociaal contact zoeken, het leven willen ontdekken en dat we samen plezier willen maken op een kring? Eigenlijk het goede leven beleven. Ik geloof echt dat als je daarop insteekt je kring vanzelf meer gaat bruisen. En het mooie is ook als je insteekt bij het leven dan kom je vanzelf bij God uit, want Hij is de bron. Maar hoe kun je nu insteken bij het leven op je kring om een valse start te voorkomen of om je kring te laten bruisen? Een paar tips.

Maak duo’s en zoek elkaar doordeweeks ook een keertje op. Een bakje thee of koffie drinken.

1. Vergeet niet om elkaar te ontmoeten
Wil je samen God beter leren kennen? Dan zal je ook elkaar eerst moeten ontmoeten. Ook een kring kan niet zonder, denk ik. Ook al lijkt het soms van wel. Hoe goed kennen de kringleden elkaar? Misschien hebben jullie vanuit de kerk een groep gevormd of zijn jullie door een coördinator vanuit de gemeente als groep aan elkaar gekoppeld? Dat is fantastisch als dat georganiseerd wordt. Vaak zijn we geneigd om direct inhoudelijk te worden, we willen leren. Meer Bijbelkennis opdoen. Maar ontmoeting is net zo belangrijk. Leer elkaar kennen zowel sociaal als geestelijk. Ga met elkaar in gesprek, maar doe ook leuke dingen samen. Dit samen met bidden en lezen zorgt voor afwisseling en dus meer plezier en leven. Een ideetje: begin bijvoorbeeld met eten. Ja, dat doen ze bij Alpha ook en dat is een goed idee! Zorg zeker in het eerste jaar dat ontmoeting en inhoud in balans zijn. Het is lastig om samen de diepgang op te zoeken als je elkaar niet veel ziet. Blijf verbonden. Doe dingen samen! Een idee als je elkaar (nog) niet goed kent? Maak duo’s en zoek elkaar doordeweeks ook een keertje op. Een bakje thee of koffie drinken. Samen fietsen of wandelen of wat dan ook, wat jullie fijn vinden. Doe iets wat jullie samen leuk vinden om te doen. Dan ontdek je al heel veel.

2. Start met een doel
Misschien cliché, maar ook voor een kring erg belangrijk. Begin met het formuleren van een doel. Deel met elkaar waarom je bij de kring bent aangesloten. Wat heeft je gemotiveerd? Waar wil je in groeien? Wat wil je leren?

Een tip: stel elkaar “hoe-vragen”. Met hoe-vragen kom je erachter of jullie hetzelfde naar de kring kijken. Hebben we dezelfde verwachtingen. Een paar voorbeelden: Hoe zie jij kring het komende jaar voor je? Hoe wil jij dat een kringavond eruit ziet? Hoe lees jij de Bijbel? Zo voorkom je onduidelijkheden en leer je elkaar beter begrijpen. Aan de hand daarvan kan je samen een doel neerzetten. Bid samen en formuleer een antwoord op de vraag: aan het einde van het seizoen willen wij dat… Tijdens het jaar of seizoen kan je dan ook eenvoudiger evalueren. Hoe vind je het gaan? Zijn we met elkaar onderweg, zoals we willen? Een doel geeft richting aan je kring.

Om een paar voorbeeldvragen te geven: Heb je in de afgelopen week een conflict gehad? Heb je Jezus vertegenwoordigd in dingen die je hebt gedaan?

3. Zoek samen een missie
Nu denk je misschien wat heeft een missie met kring te maken? Dat kan ik best begrijpen. Een missie mag je ook omschrijven als ‘een opdracht’. Ik geloof echt dat het je kring ontzettend kan verrijken door ook samen iets te ondernemen. Samen te doen. Door samen te doen leren we niet alleen, maar er ontstaat ook meer leven. We leren God niet beter kennen door alleen maar te lezen en leren. Misschien kun je hier een kringavond aan wijden. Wat kunnen wij samen doen voor God? Hoe kunnen wij Jezus laten zien in onze stad of gemeente? Hij roept ons op om samen met Hem zijn Koninkrijk te bouwen. Deel met elkaar wat je gaaf lijkt om te doen. Wat heeft God in jouw hart gelegd? Nu denk je misschien ‘maar hoe dan’? Ik zou zeggen: begin klein. Doe navraag bij maatschappelijke projecten in de stad, bijvoorbeeld stichting Present of het burennetwerk. Misschien kunnen jullie per seizoen samen een aantal hulpvragen van mensen beantwoorden. En wat ook handig is: kijk in je groep welke mensen bruisen van creatieve ideeën. God heeft ons talenten gegeven. De ene kan ideeën inbrengen, de ander kan goed contact leggen en weer een ander is juist erg goed in het uitvoeren of zorgen dat het wordt afgerond en gedaan. Maar het punt is: zoek samen een opdracht, treed samen naar buiten. Nog een extraatje. Het boekje praten met pioniers is gevuld met verhalen van kerkstichters. Mensen die iets wilde betekenen voor hun wijk, buurt of stad. Erg inspirerend om is te lezen, misschien brengt het jullie op ideeën!

4. Diepgang zit in je
Een paar zinnen die ik wel geregeld heb gehoord na een kringavond. ‘Ik miste de diepgang’ of ‘Het was wat oppervlakkig’ en als laatste: ‘Wat kan ik hier nu mee?’ Laatst hoorde ik zelfs iemand zeggen: ‘Het leek wel een betoog vanavond. Iemand had het voorbereid en las het voor’. Misschien herken je deze uitspraken? Om eerlijk te zijn heb ik dit ook best vaak gezegd. Ik vroeg me later af, hoe komt dat? Wat is diepgang? De Bijbel heeft ontzettend veel diepgang, want we dienen een grote God. Maar de diepgang die we zoeken op een kring richt zich meestal op meer kennis van de Bijbel is mijn ontdekking. We zijn vooral met ons hoofd (lees verstand) bezig. Ik geloof dat de echte diepgang in je zit. Ja, in elk lid van je kring. We zijn geschapen naar Zijn beeld. We zijn mensen met een hoofd, een hart en handen. Jezus, wil ons allemaal door zijn Geest heel maken. Maar eigenlijk zijn we niet heel, we leven in een gebroken wereld en daar hebben we mee te maken. Oké, even terug. Diepgang op je kring? Hoe kan je dat vormgeven. Allereerst zorg voor veiligheid. Maak afspraken met elkaar. En waar ik aan denk bij diepgang is: stel elkaar vragen. Help elkaar. Om een paar voorbeeldvragen te geven: Heb je in de afgelopen week een conflict gehad? Heb je Jezus vertegenwoordigd in dingen die je hebt gedaan? Ben je boos op iemand gebleven? Nu denk je misschien, dat klinkt wel wat belerend. Dat kan ik best begrijpen. Maar zo kan je elkaar helpen om te groeien in het volgen van Jezus. Te groeien in zijn wie je bent: niet alleen weten met het hoofd, maar delen wat je ervaart. Wat je moeilijk vindt. Lijkt je het niet prachtig als dit soort diepgang onderdeel is van je kring? Ohja, en het is soms kwetsbaar. Daar moet je samen goed mee omgaan, maar onthoud dit: elk kringlid is kostbaar, maar hij of zij is ook kwetsbaar. Ook al lijkt dat misschien niet zo. Een tip: kijk samen is een keer naar de TED Talk De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown en ga er met elkaar over in gesprek.

Hoe voorkom je een valse start?
Kortgezegd: geloof dat ontmoeting (elkaar leren kennen) net zo belangrijk is als inhoud (Bijbelstudie en leren). Begin met een doel voor ogen. Zoek samen een missie, iets dat je kan betekenen voor de stad, wijk of gemeente waar jullie kring plaatsvindt. Door samen te doen en ervaren ontstaat er groei en leven. Maar vooral, je leert elkaar beter kennen. En als laatste, misschien wel de belangrijkste, weet dat elk kringlid kostbaar en kwetsbaar is. Iedereen heeft zijn of haar obstakels. Juist door daarover te praten met elkaar kan er ruimte ontstaan voor Gods werk. Dat zorgt voor een bruisend kringleven. Voor nu…van start!

Kringleiders.nl publiceert korte, informatieve blogs, Bijbelstudiereeksen en een inspiratieprogramma speciaal voor kringleiders die graag willen ontwikkelen, maar weinig tijd hebben voor het lezen van allerlei handboeken. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

Vijf inspirerende uitspraken van ds. P. L. de Jong

"Laten we ophouden met zaniken over de kerk." Ds. P. L. de Jong houdt van de kerk en in dit boek opent hij zijn hart over dit onderwerp. Hij blikt terug en vooruit, en deelt met ons hoe kerkelijke wendingen ook persoonlijke halteplaatsen werden. Het Reformatorisch Dagblad en Nederlands Dagblad spraken met hem. We zetten een aantal uitspraken op een rijtje. "Laten we ophouden met zaniken over de kerk. Dat is een belangrijke emotie die in het verhaal terugkomt. We moeten niet verongelijkt doen over secularisatie, het christendo...

'Steeds minder enthousiasme voor landelijke fusie ChristenUnie en SGP'

De animo onder raadsleden van ChristenUnie en SGP voor een landelijke fusie is het afgelopen decennium gedaald. Dat blijkt uit een recent gehouden enquête van het Reformatorisch Dagblad onder 289 raadsleden van die partijen.  In 2006 achtte 55 procent van de CU-raadsleden een landelijke fusie tussen CU en SGP nog (zeer) wenselijk. Nu is dat aandeel gezakt naar 42 procent. Dezelfde trend is zichtbaar binnen de SGP. In 2006 zag 33 procent van de SGP-raadsleden brood in een fusie met de CU. Nu ziet nog 22 procent van de S...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...
Vakanties
Hier adverteren?

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...

J. van Vulpen aanvaardt beroep CGK Urk (Maranatha)

J. van Vulpen verhuist binnenkort naar Urk. De kandidaat uit Kesteren heeft een beroep van de christelijke gereformeerde Maranathakerk aanvaard.Na het vertrek van ds. C. P. de Boer naar Sliedrecht zocht de kerk naar een opvolger. Van Vulpen bedankte voor een beroep uit Genemuiden. De cgk in Genemuiden is vacant sinds het vertrek van dr. A. Huijgen in 2013. Huijgen nam afscheid om docent aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn te worden.CIP.nl bezocht ds. C. P. de Boer in 2016: "Niet iedere dominee overleeft...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

In 5 stappen naar een missionaire leefgemeenschap

Toen Ewout en Ali van Oosten pas getrouwd waren, woonden ze in een dichtbevolkt stukje Nederland, met 12.000 mensen bij elkaar op twee vierkante kilometer, in hoge flats. Ondanks deze fysieke nabijheid leefden de bewoners - met 100 verschillende nationaliteiten - geïsoleerd van elkaar. Ook al liepen mensen samen naar de lift en zeiden ze 'hallo' en 'dag', ze maakten nooit echt contact. "Dat moet anders kunnen", dacht Ewout. Fast forward naar nu: Ewout en Ali leven samen met anderen in de missionaire leefgemeenschap TASTE!...

Waarom christenpolitici zich soms voelen als Mozes en Daniël

Het zal je niet ontgaan zijn: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Een belangrijke dag waarop je kunt kiezen wie jouw stem – letterlijk – vertegenwoordigt in jouw gemeente. Hoewel het soms niet zo lijkt, worden er hele belangrijke dingen besproken. Denk eens aan de zorg voor je oma, genoeg groen in je stad en voldoende werk voor iedereen. Maar – vaak in de grotere steden – gaat het ook over de kloven in de samenleving. Kloven die daar vaak extra breed lijken te zijn. Denk aan radicalisering, vluchtelingen...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Tommy Wieringa: "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in"

Tommy Wieringa is naar eigen zeggen de meest gelovige ongelovige van Nederland. Want God mag wat hem betreft dan dood zijn, het christendom is dat niet. Zondagavond was hij te zien in een nieuwe aflevering van Adieu God? "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in," vertelt hij. Bekijk een fragment en klik hier voor het volledige gesprek met Wieringa:

De verspreiding van Gods Woord: Geen negen tot vijf baan

Zelf kwam hij “tot levend geloof” op zijn 19e. Nu zet hij zich in om met Bible League wereldwijd Gods Woord te verspreiden. Directeur Rick van Heusden (32) zegt over zijn werk: “Dit gaat veel dieper dan alleen een arbeidsovereenkomst met je werkgever.” Sinds de zomer van 2017 is hij directeur van Bible League. Daarvoor was hij al geruime tijd actief in het management van de Bijbelverspreidingsorganisatie. Het Evangelie kreeg Van Heusden met de paplepel ingegoten. “Ik ben christelijk opgevoed en in mijn tienerjare...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher