IS

Nieuws

26 februari 2018 door Hendriëlle de Groot

IS roept moslimaanhangers in Rusland op om christenen te ontvoeren en te vermoorden

Een week na de aanslag in een orthodoxe kerk in de Russische regio Dagestan, waarbij ten minste vijf mensen om het leven zijn gekomen, roept terreurgroep Islamitische Staat (IS) haar volgelingen op om christenen te ontvoeren en te doden in 'door Rusland bezette moslimgebieden'. Dat blijkt uit een rapport, schrijft The Christian Post

Op de website van SITE Intelligence Group, die de online communicatie door terroristische groeperingen controleert, staat een brief met de titel 'Sla hun nekken en sla iedereen van hun zonen'. Daarin spoort IS aanhangers aan om christenen in Russische regio's te ontvoeren en te vermoorden. Hieronder vallen onder meer Tsjetjenië, Ingoesjetië en Dagestan. De bevolking is daar overwegend moslim.

In de brief wordt ook de aanslag op de kerk genoemd, die vorige week zondag in Dagestan plaatsvond. De moordenaar wordt een 'buitengewoon moedige jihad' genoemd en er wordt gezegd dat hij als voorbeeld moet worden gezien. “Als Allah het toestaat, zal dit de vonk zijn voor meer bloedige aanvallen die een groter aantal christelijke strijders in alle door Rusland bezette moslimgebieden zullen vernietigen,” schrijft Newsweek. “Velen van hen zullen worden gedood als een straf voor hun ongeloof in Allah, de Grote, en het zal angst en verschrikking zaaien in de harten van honderdduizenden van hun broeders en hen doen vluchten.”

De dader van de aanval in Dagestan was een man met een baard, die een mes en een jachtgeweer gebruikte om vijf mensen te doden en meerdere mensen verwondde tijdens de kerkdienst in de orthodoxe kerk in Kizlyar. IS eiste de aanslag op en noemde de moordenaar een 'soldaat van het kalifaat'. Terwijl hij aanviel, riep hij de kreet 'Allah Akbar' ('God is groot', red.).

De Russisch-orthodoxe kerk heeft in het verleden verklaard dat Rusland een 'heilige strijd' voert in Syrië, tegen de jihadisten. Christelijke buitenlandse beleidsdeskundigen hebben echter gewaarschuwd dat Vladimir Poetin niet kan worden beschouwd als iemand die christenen verdedigt, ondanks het feit dat hij fanatiek is in het bestrijden van de radicale islam. De overheid treedt hard op tegen christelijke stromingen die niet-orthodox zijn.

In 2016 ondertekende Poetin de Yarovaya-wet, die alle zendingsactiviteiten in Russische woonwijken verbiedt. Christenen die hun geloof willen delen met anderen, moeten autorisatie aanvragen bij een religieuze organisatie. Boetes lopen op van 75 tot 765 dollar als de overtreder een Russische staatsburger is en een boete van maximaal 15.265 dollar als het gaat om buitenlanders.

Lees ook: Schutter opent vuur op kerkgangers Dagestan.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher