Pakistan vlag

Nieuws

26 februari 2018 door De Stentor

Uitzetting naar Pakistan dreigt voor christelijk gezin; stichting luidt noodklok

Een gezin uit Pakistan wordt omwille van het christelijk geloof vervolgd en vluchtte om die reden naar Europa. Het gezin kwam ruim een jaar geleden, na een eerste verblijf in Polen, terecht in Epe. Omdat uitzetting dreigt luidt Stichting Veluws Fundament de noodklok, schrijft de Stentor.

Het Pakistaanse gezin, dat bestaat uit vier personen (vader, moeder en twee zoons), vluchtte in 2016 van Pakistan naar Polen. Hun dochter is naar verluidt gemarteld en gedood vanwege haar christelijke geloofsovertuiging. Ook een broer van de vader is om het leven gekomen. Omdat Polen het gezin wilde terugsturen, vluchtte het gezin naar Nederland. In Epe kreeg het gezin onderdak dankzij de hulp van de stichting en leden van de Goede Herderkerk. 

'Woensdagmiddag toen de zonen uit school kwamen werd het hele gezin door de politie opgepakt en naar kamp Zeist gebracht, waar ze in detentie zitten,' laat de stichting weten. Iemand zou de burgemeeser van Epe hebben verzocht om een aantal illegale vluchtelingen op te pakken. De bedoeling is dat ze deze week naar Polen vertrekken. 'Hun verblijfstatus in Polen is zeer onzeker, met grote kans dat ze alsnog naar Pakistan teruggestuurd zullen worden. Dat zou desastreus zijn. De familie is gevlucht uit Pakistan omdat daar een fatwa over ze is uitgesproken.'

'Ze zijn zeer actief en betrokken bij de Goede Herder Kerk,' vervolgt de stichting. 'Ze proberen allemaal, zo goed en zo kwaad als het gaat, hier een bestaan op te bouwen. Nu heeft de gemeente Epe het laten gebeuren dat ze, na twee jaar hier wonen en leven, zijn opgepakt met als doel hen terug te sturen naar Polen.' "We voelen ons verraden. Ze (de gemeente Epe, red.) hebben achter onze rug deze mensen uitgeleverd," zegt Edwin Stomphorst, die vanuit de Goede Herderkerk contact onderhield met het gezin.

Burgemeester Hans van der Hoeve benadrukt dat hij niet de bevoegdheid heeft om een besluit te nemen over de uitzetting. "Het gezin is via Polen Europa binnengekomen en dan is het het Verdrag van Dublin kracht zodat ze de asielprocedure in Polen moeten doorlopen." Theo Peursum van de Stichting Veluws Fundament vertelt in de Stentor "een goed gesprek" te hebben gevoerd met burgemeester Van der Hoeve. "We gaan samen met hem argumenten opstellen om die richting staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) te sturen."

De gemeente Epe dient een verzoek in bij de Dienst Terugkeer en Vertrek tot een nieuwe beoordeling om de uitzetting te voorkomen. De Apeldoornse kerkelijke gemeente De Basis - die regelmatig contact heeft met Stichting Veluws Fundament - roept op tot gebed.

Lees hier meer in de Stentor.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher