Pakistaanse christenen

God

26 februari 2018 door Trans World Radio

Niets houdt deze Pakistaanse christenen tegen

Hoe veilig is het om naar de kerk te gaan, als de kans op een aanslag reëel is? TWR-medewerker Matthea Vrij is in Lahore, Pakistan, als twee jihadisten een kerk aanvallen in Quetta, aan de andere kant van het land. Er vallen negen doden.

Trans World Radio Nederland laat het Evangelie horen in meer dan 230 talen via de radio en andere media. De christelijke radioprogramma's van TWR zijn voor velen de enige manier om het Evangelie te horen.

Eén van de slachtoffers, de bewaker van de kerk, was de oom van een TWR-collega. Samen kijken ze naar de beelden van een bewakingscamera die bij de kerk hing. Dan zegt hij: “Ze kunnen ons lichaam wel doden maar onze ziel niet. Je ziel is het meest kostbare wat je hebt.”

Toch het Evangelie delen
Daarom gaat TWR door. Maar het team moet wel balanceren, vertelt Vrij. Wat te denken van deze reactie, vermoedelijk van een moslim, die het TWR-team onlangs kreeg:

“Ik ben een gepensioneerde professor. Ik luister steeds met veel toewijding naar uw programma dat dagelijks om 19:00 uur wordt uitgezonden. Ik heb de diepe wens om de Heilige Bijbel diepgaand te bestuderen. Wilt u alstublieft zo vriendelijk zijn om mij de meest recente vertaling in het Urdu te gunnen! Ik lees moeilijk dus ik verzoek u vriendelijk om me een uitgave van het Heilige Boek in grote letters te sturen.”

Vrij licht toe: “Nu kunnen er twee dingen door je hoofd gaan: 1. Geweldig! 2. Uitkijken! Want het is mogelijk dat deze man de waarheid schrijft en dat de Heilige Geest in hem werkt. Maar het is ook mogelijk dat een radicale persoon of groep probeert uit te lokken dat TWR Pakistan een Bijbel stuurt naar een moslim. Dat is voor fundamentalistische moslims volstrekt onacceptabel. Een geweldsuitspatting tegen het TWR-team zou niet denkbeeldig zijn. Hoe gaat TWR met dit dilemma om? Mijn collega’s vertelden me dat ze nooit zomaar een Bijbel opsturen naar een moslim. Ze kijken of ze een contactpersoon hebben in de omgeving van de luisteraar. Die dubbelcheckt de informatie, indien mogelijk. Maar de radio-uitzendingen gaan door, hoe dan ook. Want de risico’s weerhouden het team er niet van om het Evangelie te delen.”

"Ze kunnen ons lichaam wel doden maar onze ziel niet."

Vrijmoedig
Wat heeft dit ons te zeggen? Vrij: “Om te beginnen houden Pakistaanse christenen ons een spiegel voor: zijn wij bereid om risico’s te nemen omwille van het Evangelie? Onze uitdagingen liggen doorgaans op andere vlakken, bijvoorbeeld een seculiere werkomgeving. Wat is daarop onze reactie? Kruipen we in onze schulp of volgen we vrijmoedig Jezus’ voorbeeld van geloof, hoop en liefde?”

Radio homes
Daarnaast kunnen Nederlandse christenen hun geloofsgenoten in Pakistan ondersteunen. “TWR Pakistan bestaat vijf jaar en heeft in korte tijd een netwerk van luistergroepen opgezet; zogeheten ‘radio homes’. Een ‘radio home’ bestaat uit 5 tot 20 christenen (vaak een familie) die samenkomen rondom een audiospeler om Bijbelstudie te doen met behulp van het TWR-programma ‘De Bijbel door’ in hun eigen taal op sd-kaartjes. Op dit moment zijn er al zo’n 500 luistergroepen verspreid door het land. Eén van de redenen dat de luistergroepen aanslaan is dat veel Pakistaanse christenen zo voor het eerst kennismaken met het fenomeen ‘Bijbelkring’. Bovendien is ruim 40% van de bevolking analfabeet, dus zelf uit de Bijbel lezen is er voor velen niet bij.”

Veiliger
Hoewel TWR niet omwille van de veiligheid is begonnen met luistergroepen, zijn deze ‘radio homes’ wel een veilige manier voor christenen om samen kerk te zijn. Want zelfs als kerkgebouwen vaker een doelwit worden, kunnen luistergroepen doorgaan. Los daarvan is radio één van de veiligste manieren om te evangeliseren.

Klik hier voor meer informatie over TWR Pakistan.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher