evangelisatie

God

26 februari 2018 door Hetty Voogel

De valkuil van evangelisatie

We zijn geroepen om het goede nieuws van redding en bevrijding door te geven. Als je bent opgevoed in een evangelische kerk zoals ik, dan is daar bij iedere ontmoeting dat kleine stemmetje: “vertel iets over Jezus”. Loop je door de stad, dan is daar ineens de vraag: “hoeveel van deze mensen kennen Jezus”? Zelfs op vakantie in een wachtrij om een kerk te bezichtigen: “Wat zoeken deze mensen? Zouden ze iets van God vinden in dit gebouw?”

Vroeger voelde ik me schuldig als ik dan geen actie ondernam, het gesprek niet op het geloof wist te brengen, niet het evangelie kon delen. Wat gebeurde er met die mensen als ze niet in Jezus gingen geloven? Misschien was ik speciaal op hun pad gestuurd en faalde ik nu big time. Was dit misschien hun enige kans?

Ik raakte berokken bij een kerk die heel erg investeerde in een moderne zondagse dienst om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor mensen. We werden geacht om allemaal mee te werken aan de realisatie van een zondagse belevenis en om mensen mee te nemen. Want hoe groter de kerk, hoe beter zichtbaar, hoe meer invloed ze zou hebben, hoe meer mensen zich tot haar aangetrokken zouden voelen. En ik geloofde dat. Ik werkte hard mee, deed mijn best en was trots op onze kerk. Ik hoefde nu ook niet meer allerlei moeilijke gesprekken aan te gaan, ik nodigde mensen gewoon uit voor een 'event'. 'Kom eens naar de kerk, dit moet je meemaken!'

Totdat ik op een conferentie de volgende vraag hoorde: “Zijn je activiteiten erop gericht om de kerk vol te krijgen, of gaat je hart uit naar die mensen?” Die vraag zette mij aan het denken. Natuurlijk was mijn eerste gedachte dat ik het deed voor die mensen. Maar als ik zo mijn kerk aan het promoten was, ging het dan nog in de eerste plaats om hen? Was de kerk nog steeds het middel om mensen te bereiken, of was de kerk het doel geworden?

Was de kerk nog steeds het middel om mensen te bereiken, of was de kerk het doel geworden?

Toen kwam ik in een buurthuis terecht en ik sprak de initiatiefnemer. Hij en zijn gezin waren de spil van een buurthuis waar ze samen met tientallen vrijwilligers misschien wel honderden mensen een warm thuis boden. Allerlei clubs huurden er ruimten, maar zelf organiseerden ze ook van alles zoals een kinderclub een jongerensoos, maaltijden voor eenzame mensen, koffieochtenden, uitstapjes, enz. Ze waren een luisterend oor, een brede schouder en een warme omhelzing. Mensen waar niemand de waarde meer van zag, werden hier begeleid als vrijwilliger en bloeiden op. Hij vertelde dat er laatst een Pool was binnengestapt. Die had hij gevraagd om naar de Poolse gemeenschap te gaan om ze uit te nodigen, want ze hingen er zo bij. Zij moesten zich hier ook thuis gaan voelen en een deel worden van de wijk. Op zijn werk zag hij hoe ze soms uitgebuit werden en dat kon hij niet zetten. Hij wilde ze steunen en troosten, ook al sprak hij geen woord Pools en amper Engels. Dit gezin doet al dit werk naast hun baan en opleiding en ze krijgen er geen cent voor. Ze doen dit vanuit een innerlijke drive, vanuit een roeping, omdat ze geven om die mensen.

Terwijl ik dit enthousiaste verhaal aanhoorde, streden allerlei gedachten om voorrang.
De eerste was: waarom zie ik dit soort enthousiasme amper in de kerk? Ga maar eens proberen een een wekelijkse koffieochtend te organiseren of een maaltijdproject (2x per week!), je loopt al snel tegen een tekort aan vrijwilligers aan. Veel kerkgebouwen staan een groot deel van de week leeg.

De tweede was: er wordt niets verwacht van al die bezoekers. Ze zijn gewoon welkom. Ook na 5 jaar. Ze hoeven niet te geloven, ze hoeven niet te veranderen, ze hoeven alleen maar te ontvangen. Zouden we dat in de kerk ook kunnen? Of willen we daar toch wel resultaat van onze inspanningen zien? Begrijp me niet verkeerd, het liefst zou ik zien dat iedereen Jezus leert kennen. Wat ik gevonden heb in het geloof dat gun ik iedereen. Het gaat mij hier om de manier waarop ik mijn geloof presenteer aan mensen. Gun ik deze mensen twee keer per week gezelschap en een gezonde maaltijd en sta ik daarom 5 kilo aardappels te schillen, of wil ik mijn geloof met ze delen en gebruik ik een maaltijd om met ze in contact te komen? En hoe lang blijf ik dan aardappels voor ze schillen als ze niet tot geloof komen?

Ik ben een fan van vast voedsel, van nadenken over de Bijbel, van kennis. Maar dat heb ik niet nodig om aardappels te kunnen schillen.

Het derde was: wie zorgt er voor deze vrijwilligers? In de christelijke wereld loop ik regelmatig aan tegen het adagium dat je alleen kunt uitdelen als je zelf gevoed wordt. En die voeding moet dan van de kerk komen. Stevige preken, bijbelstudies, vast voedsel. Ik ben een fan van vast voedsel, van nadenken over de Bijbel, van kennis. Maar dat heb ik niet nodig om aardappels te kunnen schillen. Ik moet wel kunnen liefhebben, kunnen vergeven, geduld hebben, vriendelijke blijven en het leuk blijven vinden. De 1 0 1 van het christelijk geloof dus eigenlijk. Wij krijgen deze vrucht van de Heilige Geest (Galaten 5:22), waar haalt dit gezin het vandaan?

En als ze er doorheen zitten en steun nodig hebben? Wij kijken dan naar de voorganger of andere leidinggevenden voor gebed of pastoraat. Zij vertellen hun moeiten waarschijnlijk gewoon aan de mensen om hen heen. En die vertellen hun dat ze niet bij de pakken neer moeten zitten, en niet moeten opgeven, want ze zijn veel te hard nodig. De bezoekers van het buurthuis zullen met ze meeleven als ze ziek zijn of met andere tegenslag te kampen krijgen. Het is niet zo dat er een gevende en ontvangende kant is, ze zijn allebei gevers en ontvangers.

Dat is de valkuil van evangelisatie. Zij hebben jou nodig, maar zij hebben je weinig te bieden. Het is eenrichtingsverkeer, van jou naar hen. 'Wij weten hoe het zit, en dat gaan we jou uitleggen.' We hebben geduld, we begrijpen dat het even kost om je aan ons aan te passen, maar uiteindelijk ga je je gedragen zoals wij, ga je geloven wat wij geloven en dan hoor je er helemaal bij.

Kunnen we een kerk zijn waar niet-gelovigen er ook bij horen? Ik sprak laatst een vrouw die al een tijdje bij ons in de kerk komt. Ze vertelde dat ze niet weet of God wel bestaat. Ze vertelde dat ze een moeilijk leven had gehad waarin ze steeds was weggeduwd, maar hier leek het of ze geaccepteerd werd. Daarom kwam ze graag op zondag naar de dienst en vooral naar het koffiedrinken na afloop. Ik ben zo blij dat in 'mijn' kerk iedereen de ruimte krijgt om erbij te horen en om mee te doen. Meer kunnen wij niet doen.

Bezoek hier de site van blogger Hetty Voogel.

Reacties

H
Toch blijft ook dit moeilijk als je naar Jezus kijkt.

Hoorden de 'ongelovigen' er bij Hem bij? Moesten ze tot bekering komen of mochten ze Hem ook onbekeerd volgen? Had Jezus veel geduld met de 'Rijke jongeling'? Mocht hij op eigen voorwaarden bij Hem blijven? Of mogen we in dit opzicht ineens niet op Jezus lijken?
REAGEER
R
Een goede en eerlijke analyse. De ongelovigen horen zeker bij. Als antwoord op de vraag 'wie is mijn naaste' (Lucas 10:29), vertelt Jezus daaropvolgende de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. En nergens wordt daarin verteld dat deze man probeerde het slachtoffer te bekeren.

Dat zou ook moeilijk zijn, want de Samaritaan was geen volgeling van Jezus, geen Christen. Die waren er toen ook nog niet. Niettemin gaf Jezus dit voorbeeld en ik weet zeker dat degene die op deze wijze zijn naasten (wie dan ook) benadert, een navolger van Jezus is.
REAGEER
A
Barmhartigheid is Gods opdracht, maar Jezus kwam uit GERECHTIGHEID voor zondaren naar de aarde: BEKERING vanuit VRIJE WIL, je bepaalt je eigen TOEKOMST, halleluja
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

De nieuwe single van Dwight Dissels is echt prachtig!

Dwight Dissels is bekend van het tv-programma ‘The Voice Of Holland’. Hij zingt in verschillende gospelkoren en met zijn stichting vormt hij een band, waarin verschillende kerkstromingen samenkomen. Onlangs is zijn nieuwe single 'Zwijg Maar' uitgekomen. Beluister het lied en bezoek de site van Diwght Dissels:

Waarom wij onze Paasviering starten met de Sedermaaltijd

Over de hele wereld wordt Pasen gevierd. Door christenen én door Joden; bij hen heet het Pesach. Dit jaar valt Pesach tegelijkertijd met ons Paasweekend. De Joden vieren Pesach al sinds de uittocht uit Egypte. Hiermee gedenken ze dat ze bevrijd zijn uit de slavernij van Egypte. Pesach begint met de Sedermaaltijd: bij veel christenen bekend als het Laatste Avondmaal. Het was deze Sedermaaltijd die Jezus met Zijn discipelen vierde vlak voordat Hij zou sterven. Je hoort steeds vaker in het land dat christenen de Bijbelse feesten viere...

Kwart refojeugd (v)mbo-jongeren weet niet of ze christen willen blijven

Een kwart van de jongeren op reformatorische (v)mbo-scholen weet nog niet zeker of ze christen willen blijven. Dat blijkt volgens het Reformatorisch Dagblad uit onderzoek naar de manier waarop ouders van reformatorische (v)mbo-scholen hun kinderen opvoeden tot zelfstandigheid.Volgens Nico van Steensel, lector Vorming op het Hoornbeeck College, toont het onderzoek toont aan dat veel jongeren zich niet verbonden weten met de kerk en het christelijk geloof. Van Steensel: "Het valt niet te ontkennen dat de identiteit v...

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Syrisch-Koerdische christen woest na inval Turkije: "Niemand grijpt in"

Voordat Turkse militairen de Syrische stad Afrin binnen vielen, leefde iedereen in vrede samen, stelt de Syrisch-Koerdische christen Nidal Bakr. "Nu voel ik mij heel depressief over wat er in mijn stad gebeurt," citeert CBN News. Turkije begon eerder dit jaar een offensief tegen Koerdische milities in het noordwesten van Syrië. Zij worden door Ankara gezien als verlengstukken van de terroristische PKK-beweging. Turkse troepen en hun bondgenoten bereikten zondag het stadscentrum van Afrin, de belangrijkste plaats in de gelijknamige...

Michael Gungor legt uit waarom geloofstwijfel cruciaal is

"Zonder geloofstwijfel kan religie uit de hand lopen en kan het zelfs destructief worden. Als je niet twijfelt wordt je geloof vervuild door wat anderen je aandragen. Geloofstwijfel is niet leuk, maar wel belangrijk," stelt de Amerikaanse voorganger Michael Gungor via Lazarus, het online platform voor progressieve christenen. "Het houdt je geloof puur en goed." Bekijk de video en neem een kijkje op de website van Lazarus:

Jan Broedersz zette zijn droom noodgedwongen aan de kant

Jan Broedersz heeft een lange, glanzende militaire carrière achter de rug. Maar ondanks dit succes, heeft hij ook moeilijke momenten gekend in zijn leven. Na twee jaar huwelijk overleed op 24-jarige leeftijd zijn vrouw aan kanker en bleef hij alleen met zijn dochtertje van anderhalf achter. Zijn droom om piloot te worden, moest hij aan de kant zetten en op zoek gaan naar een nieuwe bestemming. Wat ook een grote stempel op zijn leven heeft gedrukt is de periode dat hij werd uitgezonden naar Bosnië. Jan: "Met 1200 mannen en vro...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....

Turkse rechtbank legt Amerikaanse predikant 35 jaar cel op

Een rechtbank in de Turkse provincie Izmir heeft de Amerikaanse dominee Andrew Brunson tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld, laat The Christian Post weten.Pastor Brunson wordt beschuldigd van actieve deelname aan de Gülen-beweging, verbondenheid met de verboden PKK en het verzamelen van spionage informatie voor politieke en militaire doelen. De advocaat van Brunson krijgt geen toegang tot het dossier door de Turkse overheid opgesteld.De Amerikaan zei eerder: “Laat het duidelijk zijn. Ik zit niet gevangen omdat ik iet...
CIP+

Waarom christenen moeten nadenken over Gods plan met Israël

“In de loop der jaren is een klimaat geschapen waaruit blijkt dat God klaar zou zijn met de Joden. Het blijft nodig dat kerken zich bezinnen op hun positie ten opzichte van Israël en het Joodse volk,” zegt ds. Willem J. J. Glashouwer naar aanleiding van door Christenen voor Israël (CvI) twaalf ontworpen stellingen over de plaats van Israël in Gods heilsplan. Waarom zijn de twaalf stellingen eigenlijk nodig?“De kerkgeschiedenis telt prachtige belijdenisgeschriften. Denk bijvoorbeeld aan apostolische geloofsbelijdenis. Maar in a...

Haagse kerken nemen afstand van PVV-spot over islam

Naar aanleiding van de PVV-spot waarin de islam wordt gelijkgesteld met vormen van haat en geweld, heeft de Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) een brief gestuurd naar het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Daarin nemen de kerken afstand van de boodschap van de PVV. In de video wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, "Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af. De video sluit af met het logo van de PVV. Premier Mar...
CIP+

Paula Schot schrijft historie: "Ik voel me thuis bij de SGP"

Paula Schot (24) schrijft als lijsttrekker van de SGP in Amsterdam geschiedenis. Dat is niet omdat ze een vrouw is. Het is voor het eerst dat de SGP lokaal vertegenwoordigd is in Amsterdam. CIP.nl sprak haar voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen die plaatsvinden op woensdag 21 maart. Eerder was Paula twee jaar actief als bestuurslid SGP-jongeren. Door de contacten die ze daar opdeed, werd ze nu gevraagd voor het lijsttrekkerschap in Amsterdam. Op dat moment moest ze er wel even over nadenken. Ook heeft ze er veel v...

God heeft een hoopvolle toekomst voor je: is dat echt zo?

“God heeft een hoopvolle toekomst voor je, Hij heeft mooie plannen met je, gedachten over voorspoed.” Met deze tekst uit Jeremia 29 worden mensen bemoedigd die in moeilijke situaties zitten. Het wordt gebruikt als een een belofte van God aan ons: “Maak je geen zorgen, het komt goed.” Het wordt ook gebruikt als een gebed van ouders voor hun kinderen: 'God heeft beloofd dat je een geweldige toekomst hebt. Hij heeft prachtige plannen met jouw leven, Hij heeft jouw geluk op het oog.' En dat geldt ook voor d...
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher