Nieuws

23 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Recordaantal leden verliet GKv in 2017

Het verlies aan leden in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) bedroeg het afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1500, laat het Nederlands Dagblad weten. Uit de jaarcijfers blijkt dat deze kerken over een periode van vijf jaar meer dan vijfduizend leden minder tellen.

Vorig jaar speelde er van alles binnen de GKv. Zo werd er op de generale synode een historisch besluit genomen. Besloten werd dat vrouwen aan de slag mogen als predikant, ouderling en diaken. De zogeheten ‘zwijgteksten’, waarin de apostel Paulus in de Bijbel zegt dat vrouwen niet mogen spreken tijdens de samenkomst, zijn in zichzelf niet voldoende reden om te zeggen dat vrouwen geen gezag mogen hebben.

Naar aanleiding van het besluit verlieten verschillende predikanten de GKv, onder wie emeritus-predikanten Hilbert Gunnink en Henk van Egmond. Bovendien is het herenigingsproces tussen de GKv en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) in een stroomversnelling geraakt. In november 2017 werden er concrete stappen gezet op weg naar één kerk.

Uit het grensverkeer met andere kerken blijkt dat de daling in ledental niet eenvoudigweg te verbinden is aan de besluitvorming over de ‘vrouw in het ambt’. De grootste categorieën onder de vertrekkende leden vormen ‘overige kerken’ (bijvoorbeeld evangelische gemeenten), waar 545 leden naartoe gingen; 528 gingen naar geen enkele kerk, bij 754 bleef de bestemming onbekend.

Volgens het nieuwe Handboek 2018 zijn in totaal 116.827 aangesloten bij de GKv.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher