Geloofstwijfel

God

22 februari 2018 door Alpha Nederland

Onderzoek: Tachtig procent christenjongeren heeft geloofstwijfels

Tachtig procent van de christelijke jongeren in Nederland kent weleens twijfels met betrekking tot het geloof. Zo blijkt uit een onderzoek van Alpha Nederland en EO BEAM onder 875 jongeren.

Opvallend is dat de jongeren meer over zichzelf als christen twijfelen dan over het bestaan van God. De top-5 van twijfels is:

1. Doe ik genoeg aan mijn geloof? (83%)
2. Ben ik een goede christen? (81%)
3. Werkt de Heilige Geest in mij? (68%)
4. Ga ik naar de hemel? (66%)
5. Is God aanwezig in mijn leven? (63%)

Andere twijfels zijn: ‘Geloof ik wel echt, want ik voel niks?’, ‘Wat is het doel van mijn leven?’ en ‘Hoe moet ik bidden?’ Er wordt relatief weinig getwijfeld aan het bestaan van God en de Heilige Geest en of Jezus de Zoon van God is en of Hij wel of niet is opgestaan uit de dood.

Jongeren uit evangelische gemeenten twijfelen bovengemiddeld aan de vraag of ze wel een goede christen zijn. Respondenten uit de bevindelijke hoek (Gereformeerde Gemeente, Hersteld Hervormd en Gereformeerde Bond) vragen zich bovengemiddeld af of ze naar de hemel gaan, waarom ze het geloof zo weinig ervaren en hoe ze moeten bidden. De laatste twee vragen gelden ook voor jongeren binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Ruimte om twijfels te bespreken
Van de respondenten brengt 67% hun twijfels weleens ter sprake. Ze delen hun geloofstwijfels vooral met vrienden (84%), met God (56%), op hun jeugdgroep/kring (48%) en met hun ouders (36%). De jongeren die hun twijfels niet aankaarten, geven onder andere aan dat ze niet goed weten met wie en hoe ze hun twijfels kunnen bespreken. Ook zijn er jongeren die hun twijfels niet willen delen en sommige respondenten schamen zich ervoor.

Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren (52%) is met enige regelmaat of heel actief op zoek naar antwoorden op hun twijfels en levensvragen. Circa 20% gaat er passief mee om; als ze toevallig informatie tegenkomen, nemen ze die tot zich. De overige jongeren zijn niet op zoek, nemen er geen tijd voor of zijn bang om met zichzelf geconfronteerd te worden. De jongeren die op zoek gaan naar antwoorden, doen dat op de volgende manieren:

1. Zelf erover nadenken (63%)
2. Met God – biddend – praten over de twijfels (48%)
3. In de Bijbel lezen (43%)
4. Naar lezingen en preken luisteren die over hun onderwerp van twijfel gaan (37%)
5. Op internet informatie zoeken (28%)

Circa 43% van de jongeren ervaart voldoende ruimte om hun levensvragen en twijfels in de kerk te bespreken. Bijna een derde van de jongeren geeft aan dat er onvoldoende ruimte is; 18% geeft aan dat er wel ruimte is, maar niet genoeg en 11% ervaart helemaal geen ruimte om dit in de kerk te bespreken. Voor 22% geldt dat ze niet weten of er ruimte is en de overige 5% gaat niet naar een kerk. Jongeren die nu geen of onvoldoende ruimte ervaren, hebben wel behoefte aan het bespreken van hun twijfels. Zo geeft 98% van de jongeren aan dat ze graag ervaringen van anderen horen over geloven en twijfelen.

Aan het onderzoek deden 875 jongeren mee. De meerderheid (73%) gaat wekelijks naar de kerk. Van hen gaat 30% naar een evangelische gemeente, 27% naar een PKN-gemeente, 23% naar CGK, NGK of GKV en 14% naar een bevindelijke kerk (Gereformeerde Gemeente, Hersteld Hervormd en Gereformeerde Bond). 

Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher