Jan van den Bosch

Nieuws

21 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl.

Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet. Ook hielp hij Graham bij het organiseren van conferenties in Amsterdam voor reizende evangelisten.

“Hij is een bijzondere man,” vervolgt Van den Bosch. “Eigenlijk is hij de ongekroonde paus van protestantse christenen wereldwijd. Het woord ‘christen’ werd vaak in één adem genoemd met Billy Graham.”

De Hour of Power-presentator en eigenaar van Beter-Uit Reizen kent Graham verder als “een bevlogen en bewogen evangelist die zich nooit veroordelend opstelde richting anderen.” “Mede daardoor raakte hij bevriend met de koningin van Groot-Brittannië en verschillende staatshoofden.”

Ook legde 'America's pastor' Billy Graham volgens Van den Bosch nooit de focus op zichzelf. “Hij verwees voortdurend naar Jezus Christus."

“Na die eerste bijeenkomst in Brussel vroeg ik of ik zijn speechtekst mocht lezen. Dat kon eerst niet, maar dat lukte later toch. Toen ik die tekst las vond ik de woorden die op papier stonden op het eerste oog helemaal niet zo bijzonder. Terwijl die woorden in het stadion zo indringend overkwamen. Ik confronteerde Graham daarmee in een gesprek. Graham zei dat dat kwam omdat Jezus er in het stadion bij was: ‘Jan, it's all about Jesus. Het gaat allemaal om Jezus. Niet om Billy Graham. It's Jesus.’ Dat vond ik heel erg indrukwekkend.”

“Wat ik ook goed vond aan Graham is dat hij altijd je naam onthield. Ook als je hem jarenlang niet had gezien. Als ik hem weer eens tegenkwam zei hij bijvoorbeeld: ‘Oh, my friend from Holland. Good to see you, Jan!’ Dat vond ik erg knap!"

“Bovendien vroeg hij iedere ontmoeting af te sluiten met gebed.”

Grappend: “Dan wist je ook dat hij wilde gaan afronden.”

Lees ook: Amerikaanse evangelist Billy Graham (99) overleden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher