Ds. P. D. J. Buijs

God

21 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord.

"Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," laat de christelijke gereformeerde predikant uit Nunspeet weten. "Door het werk van de Heere Jezus wordt de schepping vernieuwd en gered. We noemen dit wel de wedergeboorte van alle dingen (zie Matth. 19:30). Dat is niet hetzelfde als de wedergeboorte van mensen (zoals Joh. 3 erover spreekt). Maar deze ‘wedergeboorte van alle dingen’ is de verzoening van alle dingen met God door Jezus Christus (zie Koloss. 1:20). God verlost maar niet losse individuen, maar krijgt Zijn schepping terug. Daarom verwachten we een nieuwe hemel en een nieuwe aarde!

De basis voor de nieuwe schepping is in Christus gelegd. Er is op Golgotha iets definitiefs gebeurd; dat wordt nooit meer ongedaan gemaakt. Maar met de uitwerking daarvan is de Heere nog bezig. Want hoe zullen mensen persoonlijk delen in het wonder van de verzoening, zodat ze straks op de verzoende aarde een plaats ontvangen? Alleen als zij leren geloven in de gekruisigde Christus. Om tot dat geloof te brengen stuurt God verkondigers van de blijde boodschap van de verzoening (zie Rom. 10 : 14 en 15).

Ze verkondigen dat er voor goddeloze mensen verzoening is in het bloed van het Lam. Ja, het is volgens 2 Kor. 5:20 zelfs zo, dat God Zèlf voor ons op de knieën gaat en ons smeekt om ons met Hem te láten verzoenen. Dat geeft een geweldige ernst en klem aan de boodschap: het is erop of eronder. Wie tot geloof komt, door de kracht van de Heilige Geest zich laat inwinnen, die is in Christus. Maar wanneer we de verzoening afwijzen, blijven we onder de toorn van God (Joh. 3:36)."

Lees hier het volledige antwoord van ds. P. D. J. Buijs.

Reacties

A
Duidelijk en Bijbels stuk.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher