Reveilweken

God

21 februari 2018 door Hendriëlle de Groot

"Geen geestelijke opkikkertje, maar verdieping bij Reveilweken NEM"

Tijdens het Hemelvaartweekend en in de zomer organiseert Near East Ministry (de NEM) de Reveilweken. Het thema van de conferenties is dit jaar ‘Koninklijk Kiezen’.  

Vanaf haar oprichting in 1963 is de NEM betrokken op het Midden-Oosten. In dit door vijandsbeelden gedomineerde gebied maakt de NEM werk van verzoening door gebed voor, en concreet dienstbetoon aan Jood én Arabier. Zij doet dit in een nederige houding vanuit het besef van gemaakte fouten in de kerkgeschiedenis.

“We verdiepen ons in het leven van Jozef,” vertelt NEM-directeur Dick Jaspers Focks. “Net zoals bij Jozef kan er heel wat gebeuren in je leven. We zien aan Jozef dat hij goede keuzes maakte en steeds meer op Jezus Messias ging lijken.”

De Reveilweken zijn geloofsopbouwende conferenties voor christenen uit Nederland en België die de NEM al sinds 1966 jaarlijks organiseert. Er zijn programma’s voor volwassenen, jongvolwassenen, tieners en kinderen, met onder andere workshops, seminars en Bijbelstudies.

De Reveilweek is uniek omdat alle deelnemers worden ingedeeld in kleine groepen. “In de programma’s van alle leeftijden staat ’s ochtends Bijbelstudie centraal, met werkvormen die bij de leeftijdsgroep passen. Hierna gaat iedereen in vaste groepen van rond de 12 personen uit elkaar. De volwassenen praten door over de studie en de preek van de avond ervóór, waardoor je het toepast op je eigen leven,” vertelt Dick. “Ook de jovo’s (jongvolwassenen) tieners en kinderen hebben kleine groepen, met serieuze gesprekken en allerlei activiteiten. Het is heel persoonlijk, je wordt echt gezien. Je leert veel mensen beter kennen in zo’n week. Dat is wat de Reveilweek onderscheidt van andere conferenties.”

Koninklijk Kiezen
Het thema van dit jaar, ‘Koninklijk Kiezen’, wordt uitgewerkt met het verhaal van Jozef. “Het is goed om over het leven van Jozef na te denken. Hij heeft nare en hele mooie dingen meegemaakt, dat overkomt ons ook. Het is bijzonder om na te denken over de keuzes die hij heeft gemaakt.”

Herkenbare thema’s uit Jozefs leven worden uitgewerkt, zoals aanbidding: Jozef leert om God te aanbidden als God. Eerst is hij zelf een god waar mensen voor moeten buigen. In de loop van zijn leven leert hij dat alleen God de HEER is. Andere thema’s zijn dienen, Jezus navolgen en de leiding van God in je leven.

Kiezen is herkenbaar voor veel mensen, vooral als je ook voor grote keuzes in je leven komt te staan. “Sommige keuzes betreur je, andere vind je geweldig. Hoe ga je ermee om als je keuzes die je gemaakt hebt op medisch of zakelijk gebied later betreurt? We zien aan Jozef dat hij goede keuzes heeft gemaakt, bijvoorbeeld door geen wraak te nemen op zijn broers, ondanks dat hij gevangen was genomen als slaaf.”

Ook wordt er stilgestaan bij het lijden. “Het lijden wat je in je leven tegenkomt: hoe ga je daarmee om en heeft God daar een plek in? Jozef werd verraden, verkocht en kampte met jaloezie van zijn broers. Maar God was wel aanwezig in het lijden van Jozef. Hij neemt het zijn familie niet kwalijk. We kunnen een voorbeeld nemen aan hoe hij zich opstelt.”

Israël
“Ons onderwijs geven we vanuit de Joodse wortels van het christelijke geloof", zegt Dick. Door te leren van en over Israël, ontdek je meer over Gods karakter. Wij geloven dat Israël nog altijd een bijzondere plek heeft in Gods plan.”

Sfeer
Er komen mensen van uiteenlopende kerkelijke stromingen naar de Reveilweken. “Toen ik er voor de eerste keer kwam, sprak het mij aan dat ik als gereformeerde man niet verplicht werd om met de handen omhoog te gaan zingen,” zegt Dick. “Die vrijheid vind ik kostbaar, net als de aandacht voor kinderen en tieners. Er is ook veel aandacht voor het werk van de Heilige Geest en vervulling door Hem.”

Uitzending: komen – horen - gaan
De NEM is een organisatie die niet alleen geloofsopbouwend wil zijn en wil toerusten, maar ook wil uitzenden. Dit is terug te zien in het programma. “We willen geen geestelijk opkikkertje geven, ook al bieden we veel persoonlijke (pastorale) zorg. We roepen mensen op om iets te doen met wat ze leren. Dat ze zich verantwoordelijk weten in de samenleving en open staan voor Gods leiding in hun leven om daar te zijn, waar Hij hen zendt. Het doel is dat onze gasten toegerust zijn om de wereld in te gaan.”

Lees hier meer over de Reveilweken of schrijf je in.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher