Paspoort Israël

Levensverhaal

19 februari 2018 door Dirk van Genderen | Kehilah News

Joods-messiaans gezin wil zich in Israël vestigen maar ervaart flinke tegenstand

Richard en Carolyn Hyde zijn verbonden aan ‘Heart of G-d Ministries’. In 2003 maakten ze Alijah naar Israël en kregen ze het staatsburgerschap en een Israëlisch paspoort.

Later, toen ze hun documenten moesten vernieuwen, kreeg Richard, die christen is, wel een 10 jaar geldend paspoort van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar Carolyn, een Joodse volgeling van de Heere Jezus, kreeg geen paspoort. Sindsdien blijft het ministerie van Binnenlandse Zaken dwarsliggen bij het verlenen van het Israëlische staatsburgerschap aan haar vanwege haar geloof.
Dit ministerie, dat vaak beheerd wordt door orthodox-Joodse partijen, heeft al een lange geschiedenis van pogingen om te voorkomen dat Messiasbelijdende Joden op Alijah naar Israël komen om zich er te vestigen.

De Hydes hebben nooit een geheim gemaakt van hun geloof. Hun organisatie is actief betrokken in het brengen van het Evangelie in Israël, het promoten van Alijah naar Israël, het planten van nieuwe Messiasbelijdende gemeenten in Israël en het toerusten van christenen om hun Bijbelse roeping voor het Joodse volk uit te kunnen voeren.
Misschien vraagt u zich af hoe het mogelijk is dat Israël, dat zich graag presenteert als de enige vrije en democratische staat in het Midden-Oosten, Messiasbelijdende Joden tegenwerkt die zich in het land willen vestigen.
Toch is dit soms wel de werkelijkheid. Het ministerie dreigt nu zelfs niet alleen Carolyn een nieuw paspoort te weigeren, maar dit verbod uit te breiden tot haar hele familie.

Yad L’Achim
"Zeven jaar geleden weigerde het ministerie mij voor het eerst een nieuw paspoort," vertelt Carolyn. "Sindsdien ben ik gedwongen elk jaar opnieuw naar het ministerie te gaan voor een eenjarige vergunning om in Israël te mogen blijven.

Toen ik een keer op het ministerie was, kreeg ik te horen dat ze ‘sommige dingen’ over mij hadden gehoord, zonder dat ze aangeven wat dat dan wel was. Het volgende jaar gingen ze mij ondervragen. Ik moest mee in een kantoortje en vragen beantwoorden over mijn persoonlijke situatie. De vrouw die mij de vragen stelde, keek op een papier dat op haar bureau lag, stelde me dan een vraag en noteerde mijn antwoord in haar computer. Tijdens dat gesprek zag ik dat er op dat papier ‘Yad L’Achim’ stad. Yad L’Achim is een Joodse orthodoxe antizendingsorganisatie.

"Ik pakte mijn gitaar en begon de Heilige van Israël te aanbidden. Kort daarna kreeg ik een telefoontje van het ministerie met de mededeling dat mijn paspoort toch voor tien jaar zou worden verlengd."

Toen ik dat had ontdekt, gaf ik aan dat ik een einde maakte aan de ondervraging. Ik kende de wet, en zij overtrad die. Het is tegen de Israëlische wet dat een overheidskantoor zich bij een ondervraging baseert op informatie die verkregen is van een niet-overheidsbron. Ze was zichtbaar verrast toen ik haar daarmee confronteerde, waarna ze geen verdere vragen meer stelde."

Kortgeleden deed Carolyn een nieuwe poging om haar paspoort te vernieuwen, waarop het ministerie dreigde haar het Israëlische staatsburgerschap te ontnemen, ondanks dat ze al veertien jaar Israëlisch staatsburger is. "Toen ze aangaven dat ze niet alleen mij maar ook mijn man Richard wilden ondervragen, evenals onze dochter, schakelden wij een advocaat in. Hij was erbij toen wij een gesprek hadden met een vertegenwoordiger van het ministerie. Onze advocaat noemde die ontmoeting pure intimidatie."

"Toen we thuiskwamen, was ik gebroken," vertelt Carolyn. "Ik pakte mijn gitaar en begon de Heilige van Israël te aanbidden. Kort daarna kreeg ik een telefoontje van het ministerie met de mededeling dat mijn paspoort toch voor tien jaar zou worden verlengd. Halleluja!
Voordat ik het kantoor van het ministerie binnenstapte, gehoorzaamde ik de stem van de Heere om twee spijkers in de grond van het ministerie te slaan, terwijl ik de zonden en de ongerechtigheden beleed van generaties lang van mijn voorouders die Jezus (Yeshua) hadden vervloekt."

Toch is Carolyns strijd nog niet voorbij. Het ministerie heeft haar opnieuw opgeroepen voor een ondervraging over haar status nadat zij en Richard na een buitenlandse reis terugkwamen in Israël. "Het lijkt erop dat mijn Israëlische staatsburgerschap nog steeds wordt bedreigd," merkt ze op. "Maar we prijzen de Heere voor Zijn overwinning, stap voor stap."

Dit verhaal verscheen via Kehila News in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...

Vijf inspirerende uitspraken van ds. P. L. de Jong

"Laten we ophouden met zaniken over de kerk." Ds. P. L. de Jong houdt van de kerk en in dit boek opent hij zijn hart over dit onderwerp. Hij blikt terug en vooruit, en deelt met ons hoe kerkelijke wendingen ook persoonlijke halteplaatsen werden. Het Reformatorisch Dagblad en Nederlands Dagblad spraken met hem. We zetten een aantal uitspraken op een rijtje. "Laten we ophouden met zaniken over de kerk. Dat is een belangrijke emotie die in het verhaal terugkomt. We moeten niet verongelijkt doen over secularisatie, het christendo...

'Steeds minder enthousiasme voor landelijke fusie ChristenUnie en SGP'

De animo onder raadsleden van ChristenUnie en SGP voor een landelijke fusie is het afgelopen decennium gedaald. Dat blijkt uit een recent gehouden enquête van het Reformatorisch Dagblad onder 289 raadsleden van die partijen.  In 2006 achtte 55 procent van de CU-raadsleden een landelijke fusie tussen CU en SGP nog (zeer) wenselijk. Nu is dat aandeel gezakt naar 42 procent. Dezelfde trend is zichtbaar binnen de SGP. In 2006 zag 33 procent van de SGP-raadsleden brood in een fusie met de CU. Nu ziet nog 22 procent van de S...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...

J. van Vulpen aanvaardt beroep CGK Urk (Maranatha)

J. van Vulpen verhuist binnenkort naar Urk. De kandidaat uit Kesteren heeft een beroep van de christelijke gereformeerde Maranathakerk aanvaard.Na het vertrek van ds. C. P. de Boer naar Sliedrecht zocht de kerk naar een opvolger. Van Vulpen bedankte voor een beroep uit Genemuiden. De cgk in Genemuiden is vacant sinds het vertrek van dr. A. Huijgen in 2013. Huijgen nam afscheid om docent aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn te worden.CIP.nl bezocht ds. C. P. de Boer in 2016: "Niet iedere dominee overleeft...

In 5 stappen naar een missionaire leefgemeenschap

Toen Ewout en Ali van Oosten pas getrouwd waren, woonden ze in een dichtbevolkt stukje Nederland, met 12.000 mensen bij elkaar op twee vierkante kilometer, in hoge flats. Ondanks deze fysieke nabijheid leefden de bewoners - met 100 verschillende nationaliteiten - geïsoleerd van elkaar. Ook al liepen mensen samen naar de lift en zeiden ze 'hallo' en 'dag', ze maakten nooit echt contact. "Dat moet anders kunnen", dacht Ewout. Fast forward naar nu: Ewout en Ali leven samen met anderen in de missionaire leefgemeenschap TASTE!...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Waarom christenpolitici zich soms voelen als Mozes en Daniël

Het zal je niet ontgaan zijn: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Een belangrijke dag waarop je kunt kiezen wie jouw stem – letterlijk – vertegenwoordigt in jouw gemeente. Hoewel het soms niet zo lijkt, worden er hele belangrijke dingen besproken. Denk eens aan de zorg voor je oma, genoeg groen in je stad en voldoende werk voor iedereen. Maar – vaak in de grotere steden – gaat het ook over de kloven in de samenleving. Kloven die daar vaak extra breed lijken te zijn. Denk aan radicalisering, vluchtelingen...

Tommy Wieringa: "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in"

Tommy Wieringa is naar eigen zeggen de meest gelovige ongelovige van Nederland. Want God mag wat hem betreft dan dood zijn, het christendom is dat niet. Zondagavond was hij te zien in een nieuwe aflevering van Adieu God? "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in," vertelt hij. Bekijk een fragment en klik hier voor het volledige gesprek met Wieringa:

De verspreiding van Gods Woord: Geen negen tot vijf baan

Zelf kwam hij “tot levend geloof” op zijn 19e. Nu zet hij zich in om met Bible League wereldwijd Gods Woord te verspreiden. Directeur Rick van Heusden (32) zegt over zijn werk: “Dit gaat veel dieper dan alleen een arbeidsovereenkomst met je werkgever.” Sinds de zomer van 2017 is hij directeur van Bible League. Daarvoor was hij al geruime tijd actief in het management van de Bijbelverspreidingsorganisatie. Het Evangelie kreeg Van Heusden met de paplepel ingegoten. “Ik ben christelijk opgevoed en in mijn tienerjare...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher