Paspoort Israël

Levensverhaal

19 februari 2018 door Dirk van Genderen | Kehilah News

Joods-messiaans gezin wil zich in Israël vestigen maar ervaart flinke tegenstand

Richard en Carolyn Hyde zijn verbonden aan ‘Heart of G-d Ministries’. In 2003 maakten ze Alijah naar Israël en kregen ze het staatsburgerschap en een Israëlisch paspoort.

Later, toen ze hun documenten moesten vernieuwen, kreeg Richard, die christen is, wel een 10 jaar geldend paspoort van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar Carolyn, een Joodse volgeling van de Heere Jezus, kreeg geen paspoort. Sindsdien blijft het ministerie van Binnenlandse Zaken dwarsliggen bij het verlenen van het Israëlische staatsburgerschap aan haar vanwege haar geloof.
Dit ministerie, dat vaak beheerd wordt door orthodox-Joodse partijen, heeft al een lange geschiedenis van pogingen om te voorkomen dat Messiasbelijdende Joden op Alijah naar Israël komen om zich er te vestigen.

De Hydes hebben nooit een geheim gemaakt van hun geloof. Hun organisatie is actief betrokken in het brengen van het Evangelie in Israël, het promoten van Alijah naar Israël, het planten van nieuwe Messiasbelijdende gemeenten in Israël en het toerusten van christenen om hun Bijbelse roeping voor het Joodse volk uit te kunnen voeren.
Misschien vraagt u zich af hoe het mogelijk is dat Israël, dat zich graag presenteert als de enige vrije en democratische staat in het Midden-Oosten, Messiasbelijdende Joden tegenwerkt die zich in het land willen vestigen.
Toch is dit soms wel de werkelijkheid. Het ministerie dreigt nu zelfs niet alleen Carolyn een nieuw paspoort te weigeren, maar dit verbod uit te breiden tot haar hele familie.

Yad L’Achim
"Zeven jaar geleden weigerde het ministerie mij voor het eerst een nieuw paspoort," vertelt Carolyn. "Sindsdien ben ik gedwongen elk jaar opnieuw naar het ministerie te gaan voor een eenjarige vergunning om in Israël te mogen blijven.

Toen ik een keer op het ministerie was, kreeg ik te horen dat ze ‘sommige dingen’ over mij hadden gehoord, zonder dat ze aangeven wat dat dan wel was. Het volgende jaar gingen ze mij ondervragen. Ik moest mee in een kantoortje en vragen beantwoorden over mijn persoonlijke situatie. De vrouw die mij de vragen stelde, keek op een papier dat op haar bureau lag, stelde me dan een vraag en noteerde mijn antwoord in haar computer. Tijdens dat gesprek zag ik dat er op dat papier ‘Yad L’Achim’ stad. Yad L’Achim is een Joodse orthodoxe antizendingsorganisatie.

"Ik pakte mijn gitaar en begon de Heilige van Israël te aanbidden. Kort daarna kreeg ik een telefoontje van het ministerie met de mededeling dat mijn paspoort toch voor tien jaar zou worden verlengd."

Toen ik dat had ontdekt, gaf ik aan dat ik een einde maakte aan de ondervraging. Ik kende de wet, en zij overtrad die. Het is tegen de Israëlische wet dat een overheidskantoor zich bij een ondervraging baseert op informatie die verkregen is van een niet-overheidsbron. Ze was zichtbaar verrast toen ik haar daarmee confronteerde, waarna ze geen verdere vragen meer stelde."

Kortgeleden deed Carolyn een nieuwe poging om haar paspoort te vernieuwen, waarop het ministerie dreigde haar het Israëlische staatsburgerschap te ontnemen, ondanks dat ze al veertien jaar Israëlisch staatsburger is. "Toen ze aangaven dat ze niet alleen mij maar ook mijn man Richard wilden ondervragen, evenals onze dochter, schakelden wij een advocaat in. Hij was erbij toen wij een gesprek hadden met een vertegenwoordiger van het ministerie. Onze advocaat noemde die ontmoeting pure intimidatie."

"Toen we thuiskwamen, was ik gebroken," vertelt Carolyn. "Ik pakte mijn gitaar en begon de Heilige van Israël te aanbidden. Kort daarna kreeg ik een telefoontje van het ministerie met de mededeling dat mijn paspoort toch voor tien jaar zou worden verlengd. Halleluja!
Voordat ik het kantoor van het ministerie binnenstapte, gehoorzaamde ik de stem van de Heere om twee spijkers in de grond van het ministerie te slaan, terwijl ik de zonden en de ongerechtigheden beleed van generaties lang van mijn voorouders die Jezus (Yeshua) hadden vervloekt."

Toch is Carolyns strijd nog niet voorbij. Het ministerie heeft haar opnieuw opgeroepen voor een ondervraging over haar status nadat zij en Richard na een buitenlandse reis terugkwamen in Israël. "Het lijkt erop dat mijn Israëlische staatsburgerschap nog steeds wordt bedreigd," merkt ze op. "Maar we prijzen de Heere voor Zijn overwinning, stap voor stap."

Dit verhaal verscheen via Kehila News in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher