Sabbat

God

16 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom God Zijn volk de opdracht gaf om de sabbat te houden

"In Deuteronomium 5:15 wordt de reden gegeven waarom God Zijn volk gebiedt de sabbat (rustdag) te houden, namelijk: omdat de Heere Zijn slavenvolk uit Egypte bevrijd heeft. Ik zie de link, de reden, niet in. Kunt u deze relatie met ons duidelijk maken?," aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. K. Terreehorst geeft antwoord.

"Het rusten op de sabbat is een gebod van de HEERE," antwoordt de hersteld hervormde kandidaat uit Apeldoorn. "Elke Israëliet moet zich daaraan houden. Men mocht zelf niet werken, maar men mocht ook hun slaven of personeel niet dwingen om te werken. In Deuteronomium 5 staat dit laatste er nog eens extra bij “opdat uw dienstknecht en uw dienstmaagd ruste, gelijk als gij.” Daarna volgt de reden: “bedenk dat u zelf ook eens slaven geweest bent...” Het lijkt dus een extra aansporing om ook de slaven en het personeel te laten rusten.

Er is denk ik nog een andere - belangrijkere - reden. Deuteronomium 5 vers 15 wijst ons op de grote goedheid van God die achter dat gebod om te rusten zit. In Egypte leefde het volk Israël in slavernij. Elke dag moest men van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zwoegen. De onmenselijke slavenarbeid ging maar door, dag in dag uit. Er was geen tijd om tot rust te komen. Nu de HEERE hen uit Egypte uitgeleid heeft en ze op weg zijn naar het beloofde land, belooft Hij hen dat het in het beloofde land anders zal zijn. Daar hoeft men niet meer zeven dagen per week te zwoegen, maar mag er rust zijn.

Ook voor vandaag is het goed om dit te beseffen: de rustdag is een gave van God aan de mensheid. Het is een zegen om één dag niet te hoeven werken, maar te mogen rusten. Een verplichte rustdag wordt door ons vaak als lastig gezien, maar het is eigenlijk iets heel moois. Het zou heilzaam zijn voor heel de maatschappij als er strikt één dag gerust werd. (...) Deuteronomium 5 leert dat God geen slavendrijver is, maar juist ons de ware rust wil geven!"

Lees hier het volledige antwoord van kandidaat G. K. Terreehorst.

Reacties

l
De Shabbat is een dag die de Here God al in Zijn scheppings orde heeft gegeven. In de wet staat het ook zeer duidelijk.En erg belangrijk ''God heiligde die dag ".

REAGEER
E
Zomaar een paar teksten:

En Paulus, gelijk hij gewoon was, ging tot hen in, en drie sabbatten lang handelde hij met hen uit de Schriften,

Hand. 18:4 (idem met kt.) En hij handelde op elken sabbat in de synagoge, en bewoog tot het geloof Joden en Grieken. (ik kan hier niet uit op maken dat Paulus met de sabbat afrekende....)
B
Van harte eens EJ vd-K, de zondag bestond niet, die is door de RK kerk in de 4e eeuw met instemming van keizer Constantijn vanuit de zonaanbidding er door gedrukt, sloot ook prima aan bij het Europese heidendom van die tijd.

Zonnewende werd al gevierd, dus kerst, voorjaarsvruchtbaarheidsfeest, dus easter/pasen en uiteraard de zon-dag.

Shabbath is van vr.av. tot za.av., zonsondergang, nooit veranderd.

Shabbath shalom,

Ben Kok (joods-chr. pastor)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher